Οσο υπάρχουν διαιτητές…

Η υποκειμενικότητα στις αποφάσεις των διαιτητών στο ποδόσφαιρο (και όχι μόνο) αποτελούσε πάντοτε τη δύναμη που κινούσε τον τροχό του ενδιαφέροντος και της κριτικής για τους φιλάθλους και τον Τύπο. Είναι αυτή που διατηρεί σε εγρήγορση, προκαλεί συγκρούσεις και συζητήσεις που μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και δεκαετίες.

Τα τελευταία χρόνια οι ηγήτορες του ποδοσφαίρου σε μία προσπάθεια να αμβλύνουν τις αντιδράσεις και να κάνουν δικαιότερο το παιχνίδι πρόσθεσαν ηλεκτρονικά βοηθήματα. Στην αρχή ήταν οι αισθητήρες στις εστίες που ενημέρωναν αν πράγματι η μπάλα περνά τη γραμμή του τέρματος ή όχι. Ολοι θυμούνται τι συνέβη στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1966 και ακόμα συζητούν για την εγκυρότητα του γκολ-φαντάσματος του Τζεφ Χαρστ. Ωστόσο υπήρξαν και άλλα πιο κραυγαλέα περιστατικά. Ενα απ’ αυτά έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του αγώνα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Τότεναμ στις 4 Ιανουαρίου 2005. Ο ποδοσφαιριστής των φιλοξενουμένων Πέδρο Μέντες σούταρε από το κέντρο, η μπάλα έφυγε από τα χέρια του τερματοφύλακα της Γιουνάιτεντ Ρόι Κάρολ ο οποίος με δεύτερη προσπάθεια την έδιωξε μακριά. Ωστόσο η στρογγυλή θεά είχε περάσει ένα μέτρο τη γραμμή της εστίας. Το γκολ δεν κατακυρώθηκε με το αιτιολογικό πως ο βοηθός δεν είχε προλάβει να τρέξει και να βρεθεί στην ίδια ευθεία με την μπάλα για να έχει άποψη της φάσης.

Μετά τους αισθητήρες στην εστία ήρθε το VAR. Στις συζητήσεις πριν από την εφαρμογή του πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν πως θα έλυνε όλα τα προβλήματα. Δεν μπορούσαν να αντιληφθούν πως από τη στιγμή που υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας τα λάθη είναι αναπόφευκτα. Για να μειωθούν όμως κι εδώ οι αντιδράσεις, προστέθηκε το ημιαυτόματο οφσάιντ. Βοήθησε αλλά δεν έλυσε τα προβλήματα.

Οι κάποτε συντηρητικοί με τις αλλαγές Αγγλοι προχώρησαν ακόμα περισσότερο και το βράδυ της Τετάρτης είδαμε τον ρέφερι Στιούαρτ Ατγουελ να εξηγεί από το μικρόφωνο στους φιλάθλους που παρακολουθούσαν τον αγώνα της Τότεναμ με τη Λίβερπουλ τον λόγο που ακύρωσε ένα γκολ. Ο «σκόρερ» ήταν οφσάιντ. Μια καινοτομία που εφαρμόστηκε σε μία αυτονόητη απόφαση αφού ουσιαστικά αποφάσισαν τα ηλεκτρικά βοηθήματα. Στα δύσκολα, στον μη καταλογισμό δεύτερης κίτρινης κάρτας στον Μπέργκβαλ ο οποίος στη συνέχεια πέτυχε το μοναδικό γκολ, ο Ατγουελ κατάπιε τη σφυρίχτρα και το μικρόφωνο μαζί. Οσο υπάρχουν διαιτητές θα υπάρχουν και λάθη. Και οι ανακοινώσεις από μικροφώνου το μόνο που μπορεί να προκαλέσουν είναι την οργή των φιλάθλων αφού ο καθένας έχει και τη δική του άποψη για την ίδια φάση.