Εργαζόμαστε 179 ημέρες τον χρόνο για πληρωμές φόρων, εισφορών

Σχεδόν έξι μήνες τον χρόνο θα πρέπει να εργάζονται οι φορολογούμενοι για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, καθώς οι πληρωμές στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ «τρώνε» τις 179 από τις 365 ημέρες του χρόνου.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) για την «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας», το 2024 για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία οι πολίτες εργάστηκαν 2 ημέρες περισσότερο σε σχέση με το 2023 με τον συνολικό χρόνο δουλειάς να διαμορφώνεται στις 179 ημέρες.

Ειδικότερα, για το έτος 2024, η σύγκριση της αρχικής πρόβλεψης 2024 (στην Εισηγητική Εκθεση του Προϋπολογισμού 2024) και η τελευταία εκτίμηση του 2024 (στην Εισηγητική Εκθεση του Προϋπολογισμού 2025) αποκαλύπτουν πως τα έσοδα από έμμεσους φόρους θα είναι αυξημένα κατά 3,27%, τα έσοδα από άμεσους φόρους θα είναι αυξημένα κατά 10,34%, ενώ τα έσοδα από κοινωνικές εισφορές προβλέπεται να είναι αυξημένα κατά 3,42%. Αυτή η αύξηση των φορολογικών εσόδων (συνολικά 5,22%) σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό αυξάνει τη φορολογική επιβάρυνση κατά 2 ημέρες εργασίας για το κράτος.

Αν συμπεριληφθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, οι ημέρες εργασίας για το κράτος το 2024 ήταν 182, μία ημέρα λιγότερη σε σχέση με το 2023. «Παρά τις μειώσεις των φόρων, η φορολογική επιβάρυνση παραμένει στην Ελλάδα σταθερή, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια για πολιτικές που θα ελαφρύνουν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΚΕΦίΜ Νίκος Ρώμπαπας.

Η μελέτη της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας, που δημοσιεύεται ετησίως από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, υπολογίζει τη μέρα που οι έλληνες φορολογούμενοι θα απελευθερώνονταν από το βάρος των φόρων, αν με τα χρήματα που κέρδιζαν από την εργασία τους έπρεπε, πριν καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, να αποπληρώσουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Με άλλα λόγια, επιχειρεί να προσεγγίσει τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία του Tax Foundation.