16 λιμενικοί με… μακριά χέρια

Ερευνα εις βάρος 16 στελεχών του Λιμενικού ως υπόπτων για κλοπές χρηματικών ποσών από σπίτια στη διάρκεια επιχειρήσεων για ναρκωτικά πραγματοποιεί – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας σε συνεργασία με την Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κληθούν να δώσουν τις έγγραφες εξηγήσεις τους για όσα τους αποδίδονται.

Η υπόθεση, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως σοβαρή, έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης με εμπλεκόμενους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι έδιναν – μέσω συστήματος κρυπτοκινητών – υπηρεσιακές πληροφορίες σε κακοποιούς ή είχαν ύποπτες συναλλαγές με πληροφοριοδότες. Η νεότερη έρευνα ξεκίνησε ύστερα από τέσσερις διαφορετικές καταγγελίες για υφαρπαγή χρημάτων από στελέχη της ίδιας υπηρεσίας του Λιμενικού στη διάρκεια εισβολών, κυρίως, σε σπίτια εμπλεκομένων σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών.

Η άγνωστη αυτή έρευνα αποτελεί τη συνέχεια εκείνης πάλι από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού που είχε αναδειχθεί τον Δεκέμβριο του 2023. Τότε είχε διαπιστωθεί ότι 10 συνολικά άτομα είχαν προωθήσει στην αγορά περισσότερα από 14 κιλά κοκαΐνης, με κέρδη που έφτασαν το 1.232.000 ευρώ σε εννέα μήνες. Ηγετικός ρόλος σε αυτό το κύκλωμα αποδόθηκε σε δύο αξιωματικούς υπηρεσίας του Λιμενικού στον Πειραιά οι οποίοι σε συνεργασία και με κρατουμένους στις φυλακές καθώς και άλλα άτομα άνοιγαν παρανόμως τις σφραγισμένες πόρτες της αποθήκης φύλαξης των ναρκωτικών ουσιών της υπηρεσίας τους και ακολούθως τις διοχέτευαν έναντι αμοιβής στο κύκλωμα, που με τη σειρά του τις «έσπρωχνε πίσω στην πιάτσα».

Ωστόσο μετά την αποκάλυψη της συγκεκριμένης υπόθεσης διαφθοράς, υπήρξαν τέσσερις διαφορετικές καταγγελίες από ιδιώτες – κυρίως κρατουμένους σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας – ότι «λιμενικοί της ίδιας υπηρεσίας είχαν παρακρατήσει χρηματικά ποσά που είχαν εντοπίσει όταν τους είχαν συλλάβει. Και αυτά που εμφάνιζαν στα επίσημα έγγραφα σαν κατασχεθέντα ήταν λιγότερα από αυτά που είχαν στο σπίτι τους και είχαν περιέργως εξαφανιστεί. Ακόμα, φέρεται να είχαν αφαιρέσει παρανόμως στη διάρκεια των εν λόγω ερευνών τους διάφορα πολύτιμα αντικείμενα από τα σπίτια τους».

30.000 ευρώ

Σε πρώτη φάση τα ποσά που φέρεται να χάθηκαν συνολικά (με αντιπαραβολή των στοιχείων που προσκόμισαν οι καταγγέλλοντες και τα σχετικά κατασχετήρια έγγραφα) ήταν της τάξης των 30.000 ευρώ, όμως εκτιμάται ότι ίσως τα «χαμένα λεφτά» και από άλλες περιπτώσεις είναι πολλαπλάσια.

Από τις αρχικές έρευνες των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. – και μέχρι να καταλήξουν στους 16 εμπλεκομένους – αναζητήθηκαν όλα τα στοιχεία των φακέλων για τις εν λόγω επιχειρήσεις του Λιμενικού, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι λιμενικοί ήταν παρόντες, ποιοι είχαν εισέλθει στα σπίτια όπου βρίσκονταν τα χρήματα, τα τιμαλφή κ.λπ. Επιπλέον ζητούμενο ήταν εάν ήταν παρόντες σε αυτές τις επιχειρήσεις δικαστικοί λειτουργοί και αν εκείνοι είχαν αντιληφθεί ύποπτες κινήσεις.