Σχεδόν 3 χρόνια μετά την απέλασή του από την Αυστραλία λόγω μη εμβολιασμού του για τον κορονοϊό, ο Novak Djokovic καταγγέλλει ότι τον δηλητηρίασαν με μόλυβδο στη Μελβούρνη.
Μιλώντας στο περιοδικό GQ, ο Σέρβος τενίστας υποστήριξε ότι δηλητηριάστηκε με μόλυβδο τις ημέρες που είχε τεθεί υπό κράτηση στην Αυστραλία, πριν απελαθεί, χάνοντας τη δυνατότητα να παίξει στο Αυστραλιανό Open.
Ο Djokovic ανέφερε ότι στη διάρκεια της παραμονής του στο ξενοδοχείο της Μελβούρνης είχε κάποια ζητήματα υγείας και, όπως είπε, συνειδητοποίησε ότι του έδιναν κάποιο φαγητό που τον δηλητηρίασε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν το αποκάλυψε ποτέ, αλλά όταν επέστρεψε στη Σερβία ανακάλυψε ότι είχε πολύ υψηλό επίπεδο μολύβδου και υδραργύρου.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι προήλθε από το φαγητό, ο απάντησε: «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος».
Ο Djokovic ισχυρίστηκε ότι το μόνο φαγητό που είχε φάει ήταν από το ξενοδοχείο, ενώ τόνισε πως η μεταχείρισή του ήταν διαφορετική από εκείνη άλλων αθλητών που βρίσκονταν σε καραντίνα λόγω κορονοϊού, επειδή τον έβαλαν σε ένα «είδος δωμάτιο – φυλακή».
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστραλίας, κληθείς να σχολιάσει την καταγγελία, είπε στο GQ ότι «για λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής, το υπουργείο δεν μπορεί να σχολιάσει μεμονωμένες περιπτώσεις».
Αναφερόμενος στον αποκλεισμό του από το Australian Open του 2022, λόγω μη εμβολιασμού του για τον κορoνοϊό, υποστήριξε ότι : «Ήταν πολιτικό θέμα, όχι υγειονομικό. Δεν είμαι υπέρ ή κατά των εμβολίων. Είμαι υπέρ της ελευθερίας επιλογής για το σώμα μας».
Το θετικό τεστ είχε αρχικά βοηθήσει τον Djokovic να κερδίσει εξαίρεση από τους κανόνες της Αυστραλίας για τα μη εμβολιασμένα άτομα που εισέρχονται στη χώρα.
Η βίζα του Σέρβου σούπερ σταρ τελικά ακυρώθηκε μετά από 10ήμερη περιπέτεια, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός του Australian Open.
Νωρίτερα ο κορυφαίος τενίστας μίλησε για την… περιπέτεια που είχε με τις αυστραλιανές Αρχές και την απέλασή του εντέλει από τη χώρα το 2022, εν μέσω της πανδημίας COVID-19
Συγκεκριμένα έκανε λόγο για ψυχικό «τραύμα» όποτε περνάει από τον έλεγχο διαβατηρίων στην Αυστραλία τα τελευταία χρόνια, μίλησε Novak Djokovic, αναφερόμενος στην… περιπέτεια που είχε με τις Αρχές το 2022, εν μέσω της πανδημίας COVID-19, όταν εντέλει απελάθηκε από τη χώρα και δεν μπόρεσε να διεκδικήσει τότε ένα ακόμα Australian Open.
Ο Djokovic υπενθυμίζεται επέστρεψε το 2023 και κέρδισε τον 10ο τίτλο σε AO στη Μελβούρνη -επεκτείνοντας το ρεκόρ που ανήκει στον ίδιο- ενάντια στον Στέφανο Τσιτσιπά στον τελικό με τα σετ να είναι: 6–3, 7–6(7–4), 7–6(7–5).
Το θέμα της απέλασής του, είχε απασχολήσει τη διεθνή επικαιρότητα με την Αυστραλία -και τη Μελβούρνη ειδικότερα- στο επίκεντρο της προσοχής, ενώ οι νέες δηλώσεις του κορυφαίου τενίστα επί του θέματος -σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Herald Sun- έριξαν… νερό στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το τι είχε συμβεί τότε, ο Djokovic ανέφερε ότι το ταξίδι του το 2022 τον έχει σημαδέψει.
«Πρέπει να είμαι ειλικρινής», απάντησε.
«Τις τελευταίες δύο φορές που προσγειώθηκα στην Αυστραλία, για να περάσω από τον έλεγχο διαβατηρίων και την υπηρεσία μετανάστευσης – είχα ένα μικρό τραύμα (a bit of trauma), από τρία χρόνια πριν».
«Και κάποια ‘ίχνη’ παραμένουν ακόμα εκεί όταν περνάω από τον έλεγχο διαβατηρίων, απλά ελέγχοντας αν πλησιάζει κάποιος από τη ζώνη (της υπηρεσίας) μετανάστευσης».
«Το άτομο που ελέγχει το διαβατήριό μου – θα με συλλάβει, θα με κρατήσει ξανά ή θα με αφήσει να φύγω;».
«Πρέπει να παραδεχτώ ότι έχω αυτό το συναίσθημα».
Ο Σέρβος τενίστας πρόσθεσε πάντως ότι εξακολουθεί να έχει τον κόσμο της Μελβούρνης στην καρδιά του.
«Δεν κρατάω καμιά δυσαρέσκεια», είπε. «Δεν κρατάω κακία».
«Ήρθα σαν αμέσως μετά το 2023 … και κέρδισα το Australian Open – ήταν ο 22ος μεγάλος τίτλος μου».
«Οι γονείς μου και όλη η ομάδα ήταν εκεί και ήταν πραγματικά μια από τις πιο συναισθηματικές νίκες που είχα ποτέ, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα είχα περάσει την προηγούμενη χρονιά».
«Έχω πολλά περισσότερα θετικά πράγματα που με παρακινούν για να επιστρέφω στη Μελβούρνη».
«Δεν το θέλω, ούτε αισθάνομαι ότι μια τέτοια εμπειρία, μιας εβδομάδας ή ό,τι και αν ήταν, θα καταστρέψει όλα όσα έχω πετύχει στη Μελβούρνη τα προηγούμενα 15-20 χρόνια».
«Η Μελβούρνη είναι η πόλη με τις περισσότερες επιτυχίες μου και το Australian Open το πιο επιτυχημένο grand slam στην καριέρα μου».
Ο Djokovic, στα 37 του χρόνια, θέλει να κατακτήσει το 11ο ΑΟ και το 25ο grand slam στην καριέρα του (ρεκόρ και τα δύο).
Η Μελβούρνη, είπε, θα είναι το ιδανικό μέρος για να γράψει μεγαλύτερη ακόμα ιστορία.
«Απλά ελπίζω, πριν αποσυρθώ, να πάρω τουλάχιστον έναν ακόμη τίτλο (στη Μελβούρνη) και αυτός είναι ο στόχος».
Επί των δηλώσεων Djokovic κλήθηκε να τοποθετηθεί ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Anthony Albanese, ο οποίος «κατακεραύνωσε» την κυβέρνηση του Συνασπισμού τότε, για τους χειρισμούς της.
Ο υπουργός Μετανάστευσης εκείνο τον καιρό, ο -ελληνικής καταγωγής- Alex Hawke, αποφάσισε την απέλαση του κορυφαίου τενίστα, καθώς δεν ήταν εμβολιασμένος κατά της COVID-19, σύμφωνα με τους κανονισμούς που ήταν σε ισχύ.
Ο Djokovic, είχε ταξιδέψει στην Αυστραλία με ιατρική εξαίρεση, με την αιτιολογία ότι είχε περάσει ήδη COVID-19 πρόσφατα.
Ήταν ανεμβολίαστος, αλλά αρνήθηκε ότι ήταν κατά των εμβολίων, λέγοντας ότι υποστήριζε την προσωπική επιλογή.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ακύρωσε τη βίζα του, με το επιχείρημα ότι η στάση του θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχές.
Η απόφαση για την απέλαση, υπενθύμιζε η Herald Sun, ελήφθη μετά από ετυμηγορία του Federal Circuit Court υπέρ του Djokovic σε ακροαματική διαδικασία ενάντια της -τότε- υπουργού Εσωτερικών, Karen Andrews, για την ακύρωση της βίζας του, κατά την άφιξή του, από τους συνοριοφύλακες στη Μελβούρνη.
Πέρασε πέντε ημέρες υπό περιορισμό (detention) στο Park Hotel στο Κάρλτον πριν αφεθεί ελεύθερος, αλλά στη συνέχεια απελάθηκε για λόγους «υγείας και τάξης» (health and good order).
Ο κ. Albanese επέκρινε το ότι η κυβέρνηση Morrison αρνήθηκε στον Djokovic να έχει πρόσβαση σε θρησκευτική στήριξη (religious ministration) ενώ ήταν σε περιορισμό.
«Βρήκα εκπληκτικό το γεγονός ότι, ενόψει των Χριστουγέννων, ο Novak Djokovic δεν είχε την ευκαιρία να δει τον ορθόδοξο … ιερέα του λόγω της τότε ομοσπονδιακής κυβέρνησης», είπε ο πρωθυπουργός.
«Αυτό ήταν κάτι που νομίζω ότι ήταν δύσκολο να δικαιολογηθεί».
Το 2022, ο κ. Albanese ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, έλεγε ότι το θέμα «θα έπρεπε να είχε επιλυθεί στο σημείο κατά το οποίο υποβλήθηκε αίτηση για βίζα».
«Η Αυστραλία έχει μια πολιτική που δεν επιτρέπει σε ανεμβολίαστους ανθρώπους να εισέρχονται στην Αυστραλία. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εξηγήσει πώς συνέβη αυτό. Και αυτό ήταν ένα φιάσκο για άλλη μια φορά».
Ο κ. Hawke ερωτηθείς σχετικά με την απόφασή του τότε, ανέφερε στην The Age ότι η παρουσία του Djokovic στην Αυστραλία εκείνη την περίοδο θα μπορούσε να υπονομεύσει τους κανόνες για τα εμβόλια.
«Θεώρησα ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του κ. Djokovic στην Αυστραλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του αντιεμβολιαστικού συναισθήματος … οδηγώντας ενδεχομένως σε αύξηση της πολιτικής αναταραχής του είδους που έχει παρατηρηθεί προηγουμένως στην Αυστραλία με συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες, οι οποίες μπορεί να αποτελούσαν από μόνες τους πηγή μετάδοσης (του ιού) στην κοινότητα».
Κληθείσα να σχολιάσει η πρωθυπουργός της Βικτώριας Jacinta Allan δήλωσε ότι οι βίζες είναι θέμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά αναγνώρισε ότι η περίοδος της πανδημίας ήταν δύσκολη για όλους.
«Δεν είχε σημασία ποιος ήσουν ή τι έκανες», επισήμανε.
Η βίζα του Σέρβου σούπερ σταρ τελικά ακυρώθηκε μετά από 10ήμερη περιπέτεια, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός του Αυστραλιανού Όπεν.
The post Σοκάρει ο Djokovic: Με δηλητηρίασαν με μόλυβδο το 2022 στην Αυστραλία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.