Με πυραύλους θωρακίζονται τα νησιά – Τείχος στο Αιγαίο

Η Ελλάδα βέβαια επειδή δεν διαθέτει πυραυλική τεχνολογία θα αναγκαστεί να αγοράσει δεκάδες αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Τα νησιά σε… φρεγάτες με πυραύλους σκοπεύει να μετατρέψει η Ελλάδα, απαντώντας στο κρεσέντο των ναυπηγήσεων που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία για λογαριασμό του στόλου της.

Τα περίφημα «ξύλινα τείχη» του Θεμιστοκλή που έσωσαν την Ελλάδα και τη δημοκρατία κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. θα είναι στον 21ο αιώνα σε σημαντικό ποσοστό «πέτρινα οχυρά», φορτωμένα με αντιπλοϊκούς και όχι μόνο πυραύλους, καθώς αυτοί θα καλύπτονται από αέρος από τους κατά τόπους αντιαεροπορικούς και αντι-drone θόλους, σπαρμένα σε όλο το Αιγαίο και ειδικά στο Ανατολικό που η Αγκυρα θέλει αποστρατιωτικοποιημένο.

Το σκεπτικό των Κινέζων

Αναλύοντας τα διδάγματα από τις συγκρούσεις και τις γεωπολιτικές κόντρες που υπάρχουν σε όλη την υφήλιο, αλλά και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες που είναι αναιμικές, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας φαίνεται να έχουν υιοθετήσει σε σημαντικό βαθμό το σκεπτικό των Κινέζων που έχοντας να αντιμετωπίσουν τον αμερικανικό στόλο με τα αεροπλανοφόρα του, αντί να προχωρήσουν σε κοστοβόρες ναυπηγήσεις, έφτιαξαν χιλιάδες φθηνούς και θανατηφόρους πυραύλους κατά πλοίων.

Αντιπλοϊκούς πυραύλους

Η Ελλάδα βέβαια επειδή δεν διαθέτει πυραυλική τεχνολογία θα αναγκαστεί να αγοράσει δεκάδες αντιπλοϊκούς πυραύλους, που σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολύ φθηνότεροι ως λύση από μια ναυπήγηση φρεγάτας II. Με αυτόν τον τρόπο οι φρεγάτες FDI, τα υποβρύχια και όποια άλλα μεγάλα πλοία αποκτήσει ο ελληνικός στόλος θα μπορούν να ασχοληθούν με το θέατρο επιχειρήσεων της Ανατολικής Μεσογείου, της Κύπρου και όχι μόνο, αφήνοντας στο Αιγαίο τις μικρότερες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και τα νησιά που θα είναι πλέον ακόμη περισσότερο θωρακισμένα απέναντι στον αντίπαλο στόλο.

Το σκεπτικό εξάλλου το είχε ξεδιπλώσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων: «Είναι παράλογο ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πυραυλικό τείχος στο Αιγαίο; Κάθε φρεγάτα Belh@rra αξίζει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Θα τη βάλουμε στα στενά του Αιγαίου; Θα κάνουμε αυτό που έπαθαν οι Πέρσες στη Σαλαμίνα, να μπουν τα μεγάλα βαπόρια στο στενό και να τους λιανίσει ο Θεμιστοκλής; Είναι πολύ πιο φτηνά από το να αντιμετωπίζουμε με συμβατικούς τρόπους».

Οι Τούρκοι

Με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» να είναι σε εξέλιξη κοντά στα παράλια της Τουρκίας και στο πλαίσιο αυτής να έχουν αφήσει τους ναυστάθμους τους 90 μονάδες επιφανείας και επτά υποβρύχια, ο τουρκικός στόλος εκτός του να υπενθυμίζει πως το αναθεωρητικό δόγμα της «Mavi Vatan» είναι ολοζώντανο και απαράλλαχτο, διαφημίζει και τη δυνατότητα να παρατάξει δεκάδες μεγάλες μονάδες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο την ίδια ώρα που διαθέτει μονάδες επιπέδου φρεγατών στα ανοιχτά της Λιβύης και της… Σομαλίας.

Εχουν βλέψεις

Κατά γενική ομολογία, μπορεί το τουρκικό ναυτικό να μη διαθέτει τη ναυτοσύνη αλλά σίγουρα διαθέτει τους αριθμούς μιας κραταιάς περιφερειακής δύναμης με βλέψεις ακόμα μεγαλύτερες. Μπορεί να μην μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για μια «τουρκική αυτοκρατορία», αλλά σίγουρα τα θεμέλια μιας νεοοθωμανικής ισχύος έχουν τεθεί. Οι αριθμοί είναι εκεί.

Η Τουρκία έχει να προσμένει την κατασκευή και ένταξη στον στόλο της οκτώ φρεγατών κλάσης «Istanbul», οκτώ πυραυλοφόρων αντιτορπιλικών TF-2000, ενός αεροπλανοφόρου μεγαλύτερου από το «Anadolu», έξι υποβρυχίων κλάσης «Reis», αντίστοιχων των ελληνικών «Παπανικολής», και άλλων τουλάχιστον τεσσάρων σε πρώτη φάση υποβρυχίων του προγράμματος MILDEN. Συνολικά, είναι σε διάφορες φάσεις κατασκευής 31 μονάδες για τον τουρκικό στόλο, ενώ ήδη διαθέτει στο νερό από μεγάλες μονάδες ένα μίνι αεροπλανοφόρο, 13 υποβρύχια, 17 φρεγάτες και 10 κορβέτες.

13 φρεγάτες

Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά έχει ήδη 13 φρεγάτες και 10 υποβρύχια και χτίζει τρεις φρεγάτες FDI, έχοντας ξεκινήσει τη συζήτηση για μια τέταρτη, ενώ ακόμα δεν υπάρχει ορατή κατάληξη στις συζητήσεις για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, μία εκ των οποίων, η «Υδρα», ανέλαβε αποστολές για δεύτερη φορά στην Ερυθρά. Υστερα από αγώνες ξεκίνησε να παραλαμβάνει τορπίλες βαρέος τύπου για τα «Παπανικολής» και έχει παραλάβει τα τρία από τα επτά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo.

Τείχος με πυραύλους

Επειδή, όπως είπαμε, δεν υπάρχουν τα χρήματα ή, όπως φαίνεται, άνθρωποι σαν τον Αβέρωφ να δωρίσουν χρήματα για μάχιμα πολεμικά πλοία πρώτης γραμμής, η Αθήνα επιλέγει την έξυπνη λύση του πυραυλικού τείχους στο Αιγαίο.

Επισημαίνεται πως το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει ήδη δύο επάκτιες Συστοιχίες Κατευθυνόμενων Βλημάτων Exocet τοποθετημένες σε νησιά που σε περίπτωση σύγκρουσης μπορούν να πλήξουν ό,τι βγαίνει από τα Δαρδανέλλια.

Επάκτιες συστοιχίες

Θα αποκτήσει λοιπόν επιπλέον πυραύλους κατά πλοίων με βεληνεκές από 180 έως και 200 χιλιόμετρα σε επάκτιες συστοιχίες, που θα συμπληρωθούν από τους ισραηλινούς αντιαρματικούς αλλά και σε σημαντικό βαθμό αντιαποβατικούς πυραύλους Spike NLOS.

Σε 34 οχήματα

Δεκαεπτά συστήματα αυτού του τύπου σε 34 οχήματα θα αποκτήσει πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι ο Ελληνικός Στρατός Ξηράς και η πλειοψηφία τους θα πάει σε νησιά. Κάθε εκτοξευτής διαθέτει τέσσερα βλήματα με βεληνεκές που φτάνει τα 32 χιλιόμετρα. Επιπλέον πυραύλους αυτού του τύπου θα αποκτήσουν και το Πολεμικό Ναυτικό και η Αεροπορία Στρατού για τα ελικόπτερα Απάτσι.

Στα νησιά θα πάει σε σημαντικό βαθμό και η πλειοψηφία των συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων PULS (Precise Universal Launching System) που συζητά η Αθήνα με το Τελ Αβίβ.

Το βεληνεκές του συγκεκριμένου συστήματος φτάνει τα 300 χιλιόμετρα.

Κλειδώνει το Αιγαίο

Με αυτό τον τρόπο η Αθήνα όχι απλά «κλειδώνει» το Αιγαίο, αλλά δημιουργεί επιπλέον πονοκέφαλο στο τουρκικό επιτελείο καθώς τίθενται στα σκοπευτικά και εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας στην ενδοχώρα της Τουρκίας.

Αυτά τα τρία συστήματα θα λειτουργούν μαζί με τα ήδη υπάρχοντα στα νησιά συστήματα του Πυροβολικού, όπως τα MLRS και τα αυτοκινούμενα πυροβόλα. Με όλα αυτά, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς την ισχύ πυρός που θα συγκεντρώνει το κάθε νησί, που σε αντίθεση με τις φρεγάτες θα είναι και αβύθιστα…