Η Λιάνα Παπουτσή, βραβευμένη διεθνής ομιλήτρια, σύμβουλος ενδοοικογενειακής βίας και ακαδημαϊκός, αποτελεί μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές στην Αυστραλία για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών. Με πολυετή εμπειρία, τόσο επαγγελματική όσο και βιωματική, έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υποστήριξη θυμάτων και την καλλιέργεια πολιτισμικών αλλαγών.
Η Λιάνα, με μεταπτυχιακές σπουδές στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο, ασκεί το επαγγέλμα της ως Σύμβουλος/Ψυχολόγος σε ιδιωτικό ιατρείο, βοηθώντας γυναίκες να ξεφύγουν από τη βία και να πλοηγηθούν στο περίπλοκο δικαστικό σύστημα της Αυστραλίας. Η προσωπική της εμπειρία ως επιζώσα της βίας -την οποία ο «Νέος Κόσμος» δημοσίευσε στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την ενδοοικογενειακή βία- όπως και η ταυτότητά της ως γυναίκας από πολιτισμικά και γλωσσικά διαφορετικό υπόβαθρο (CALD), ενισχύουν την αυθεντικότητα της προσέγγισής της. Μέσω της δράσης της, στοχεύει στη δημιουργία ευαισθητοποίησης και πολιτισμικής αλλαγής.
ΕΝΑ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΜΑΣ
Η παροικία μας -όπως και άλλες εθνοτικές κοινότητες- αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία. «Η βία δεν κάνει διακρίσεις», τονίζει η Λιάνα. «Αφορά όλες τις ηλικίες, όλες τις κοινωνικές ομάδες και όλους τους πολιτισμούς. Στην παροικία μας, τα περιστατικά παραμένουν συχνά κρυφά λόγω κοινωνικών ταμπού και παραδοσιακών αντιλήψεων».
Σύμφωνα με τη Λιάνα, ένα σοβαρό πρόβλημα είναι η οικονομική κακοποίηση, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους μετανάστες. «Η πρώτη γενιά μεταναστών συχνά πέφτει θύμα οικονομικής εκμετάλλευσης από τα παιδιά ή τα εγγόνια της. Αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν μόνο μια σύνταξη, χάνουν τα σπίτια τους και την ανεξαρτησία τους», εξηγεί.
Παράλληλα, οι γυναίκες νεότερων γενεών βρίσκονται αντιμέτωπες με ψυχολογική και σωματική βία, ενώ η ύπαρξη στερεοτύπων σχετικά με τους ρόλους των φύλων συχνά αποθαρρύνει τα θύματα από το να ζητήσουν βοήθεια. «Η παροικία μας έχει βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις που δικαιολογούν τη βία ή την αποσιωπούν. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε πρόβλημα», προσθέτει.
Η Λιάνα επισημαίνει επίσης τη σοβαρότητα της βίας κατά των γυναικών παγκοσμίως. «Σύμφωνα με τα στατιστικά, κάθε δέκα λεπτά μια γυναίκα δολοφονείται στο πλαίσιο ενδοοικογενειακής βίας. Είναι αδιανόητο να συνεχίζουμε να αγνοούμε αυτό το ζήτημα», δηλώνει.
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:
ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
Παρότι οι νόμοι στη Βικτώρια παρέχουν σημαντική προστασία στα θύματα, η ασυνεπής εφαρμογή τους δημιουργεί εμπόδια. «Η δικαστική έκβαση μοιάζει με τυχερό παιχνίδι», παρατηρεί η κα Παπουτσή, εξηγώντας ότι η έλλειψη ενιαίας προσέγγισης οδηγεί σε αδικίες. «Η επιτυχία μιας υπόθεσης εξαρτάται συχνά από τον δικαστή, τον αστυνομικό ή τον δικηγόρο που θα εμπλακεί. Πολλές φορές, οι γυναίκες φοβούνται να προχωρήσουν, γιατί νιώθουν ότι η δικαιοσύνη δεν θα σταθεί στο πλευρό τους».
Επιπλέον, τα θύματα αντιμετωπίζουν εμπόδια όπως η έλλειψη πληροφόρησης, οικονομική εξάρτηση από τον δράστη και πολιτισμικά ή γλωσσικά προβλήματα. «Πολλές γυναίκες στη δική μας παροικία δεν γνωρίζουν πού να στραφούν για βοήθεια. Το κοινωνικό στίγμα και η ντροπή τις κρατούν στη σιωπή», εξηγεί.
Η ίδια επισημαίνει την ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση σε επαγγελματίες, όπως αστυνομικούς, δικαστικούς και υγειονομικούς λειτουργούς, και τονίζει την ανάγκη για εμπιστευτικές υπηρεσίες υποστήριξης που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των θυμάτων.
Σε αυτό το σημείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση. «Δεν είναι λίγες οι φορές που η αστυνομία ή άλλες υπηρεσίες διέρρευσαν «κατά λάθος» τις διευθύνσεις των θυμάτων στους δράστες. Τέτοια «λάθη» μπορούν να έχουν τραγικές συνέπειες», προειδοποιεί.
ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ
ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η κα Παπουτσή θεωρεί την εκπαίδευση ως τον ακρογωνιαίο λίθο για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. «Η αλλαγή νοοτροπιών ξεκινά από τα σχολεία», υπογραμμίζει, αναφερόμενη στο πρόγραμμα Respectful Relationships που εφαρμόζεται στα δημόσια σχολεία της Βικτώριας. «Πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των παιδιών, αλλά και των επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με θύματα, όπως οι δάσκαλοι, οι αστυνομικοί και οι γιατροί».
Για την παροικία μας, η Λιάνα επισημαίνει την ανάγκη εισαγωγής πολιτισμικά «ευαίσθητων» προγραμμάτων. «Η κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων κάθε κοινότητας είναι απαραίτητη. Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε μια προσέγγιση που δουλεύει σε άλλες κουλτούρες χωρίς προσαρμογές», εξηγεί.
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗ
Η εμπειρία της Λιάνας Παπουτσή από διεθνείς πρωτοβουλίες ενισχύει τη δυνατότητά της να προσφέρει προτάσεις για βιώσιμες λύσεις. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Food for Thought Network (FFTN) στα Ιωάννινα με τίτλο «Γυναίκες και Ελληνισμός», όπου με αφορμή την προσωπική της ιστορία μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας πολιτισμικά προσαρμοσμένων στρατηγικών πρόληψης.
Επιπλέον, έκανε παρουσίαση στο συνέδριο «Women Deliver» στη Ρουάντα ως μέλος αντιπροσωπείας της Αυστραλιανής κυβέρνησης. Η συμβολή της επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της ισότητας των φύλων και στην προώθηση πρακτικών που μπορούν να μειώσουν τη βία σε παγκόσμιο επίπεδο. «Αυτό που παρατηρώ διεθνώς είναι ότι οι κοινωνίες που προωθούν την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση καταφέρνουν να περιορίσουν τη βία. Είναι απαραίτητο να κάνουμε το ίδιο και στη δική μας παροικία», επισημαίνει.
ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ
Πλέον, η Λιάνα Παπουτσή μιλά ως ειδικός με βαθιά γνώση και εμπειρία. «Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι ένα ατομικό πρόβλημα. Είναι μια κοινωνική μάστιγα που απαιτεί συλλογική δράση», υπογραμμίζει. Καλεί τα μέλη της παροικίας μας να ξεπεράσουν τα στερεότυπα και να υιοθετήσουν ένα κλίμα μηδενικής ανοχής προς κάθε μορφή βίας.
«Δεν υπάρχει ντροπή στο να ζητήσει κάποιος βοήθεια. Η ντροπή ανήκει στον δράστη», τονίζει. «Πρέπει να χτίσουμε μια κοινότητα που θα στηρίζει τα θύματα, θα εκπαιδεύει τις επόμενες γενιές και θα δημιουργεί ευκαιρίες για μια ζωή γεμάτη ασφάλεια και αξιοπρέπεια».
Η ιστορία της Λιάνας Παπουτσή είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι η αλλαγή είναι εφικτή, αρκεί να υπάρχει βούληση και συνεργασία. «Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου η βία δεν θα έχει θέση. Αρκεί να δράσουμε τώρα», καταλήγει.
The post Λιάνα Παπουτσή για την ενδοοικογενειακή βία«Το πρόβλημα αφορά όλους, η ντροπή είναι του δράστη» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.