Γιάννης Μπρατάκος: «Γιατί διεκδικώ την προεδρία της Ενωσης Επιμελητηρίων»

Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και η μείωση της γραφειοκρατίας αποτελούν βασικές προτεραιότητες για τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Γιάννη Μπρατάκο, ο οποίος, μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ανακοινώνει και εξηγεί τους λόγους για την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων. Οπως αναφέρει, στόχος του είναι να ενδυναμώσει τον ρόλο του θεσμού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σχεδιάζει στρατηγικές παρεμβάσεις για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης μέσω της καινοτομίας και τη δημιουργία υποδομών που θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις στο μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον. Παράλληλα, προτείνει ενίσχυση της εξωστρέφειας και στοχευμένες δράσεις που θα καταστήσουν τα Επιμελητήρια καταλύτες οικονομικής ανάπτυξης.

Συμπληρώνετε έναν μήνα στην ηγεσία του ΕΒΕΑ, έχοντας κερδίσει με μεγάλη πλειοψηφία τις πρόσφατες εκλογές. Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας και τι σχεδιάζετε για το επόμενο διάστημα;

Εχουμε ήδη ξεκινήσει να εργαζόμαστε, με ενθουσιασμό αλλά και με μεγάλη ευθύνη, για ένα Επιμελητήριο ακόμη πιο αποτελεσματικό, ουσιαστικό και χρήσιμο για κάθε ένα από τα μέλη του. Την περίοδο αυτή συνεχίζουμε εντατικά τις δράσεις του ΕΒΕΑ στον τομέα της εξωστρέφειας, με ευρύ πρόγραμμα ενημερωτικών εκδηλώσεων, επιχειρηματικών αποστολών. Παράλληλα, υλοποιούμε μια σειρά από νέες δράσεις και συμπράξεις σε θέματα που απασχολούν άμεσα τις επιχειρήσεις, όπως είναι η βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και η σύζευξη της προσφοράς με τη ζήτηση εργασίας.

Και βεβαίως, μέσω των Επιτροπών του ΕΒΕΑ, προετοιμάζουμε μια νέα γενιά δράσεων, υπηρεσιών, αλλά και προτάσεων προς την Πολιτεία, με έμφαση – μεταξύ άλλων – στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στη διευκόλυνση των επενδύσεων, στην προστασία των μικρών επιχειρήσεων από την ηλεκτρονική απάτη, στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας, στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Αττικής.

Εντός του 2025 θα διεξαχθούν οι εκλογές για το νέο ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Θα είστε υποψήφιος για τη θέση του προέδρου;

Η επιλογή μου να αφοσιωθώ και να υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις τον Επιμελητηριακό Θεσμό είναι συνειδητή και ξεκάθαρη. Και συνεπής σε αυτή την επιλογή, σκοπεύω να θέσω υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων.

Πιστεύω ότι η ΚΕΕΕ μπορεί να είναι ο βασικός μοχλός ενδυνάμωσης των Επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων και όλης της χώρας. Μπορεί και οφείλει να έχει ισχυρή παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων στο εσωτερικό, αλλά και στην Ευρώπη, να λειτουργεί ως καταλύτης στην προσπάθεια για ταχύτερη, αλλά και ισόρροπη ανάπτυξη.

Μπορώ να συμβάλω σε αυτή την προσπάθεια ουσιαστικά, με την πείρα μου στα επιμελητηριακά θέματα, στην αγορά και στη διακυβέρνηση, αλλά και με την τεχνογνωσία, τα δίκτυα και τις προσβάσεις που διαθέτει το ΕΒΕΑ, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο επιμελητήριο της χώρας. Θα ζητήσω την εμπιστοσύνη των συναδέλφων μου, ώστε όλοι μαζί να οικοδομήσουμε το αύριο της ΚΕΕΕ και των Επιμελητηρίων.

Ποιες αλλαγές θα προωθήσετε, εφόσον εκλεγείτε πρόεδρος της ΚΕΕΕ;

Εφόσον εκλεγώ, μαζί με τους συναδέλφους μου, θα εστιάσουμε σε συγκεκριμένες στρατηγικές προτεραιότητες.

Πρώτον, να αποκτήσει η ΚΕΕΕ ηγετική φωνή στην προώθηση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Σκοπεύουμε να συμμετέχουμε ενεργά στις αποφάσεις που διαμορφώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, με έμφαση σε θέματα όπως η μείωση του ενεργειακού κόστους, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η ενίσχυση επενδύσεων, η εκπαίδευση και κατάρτιση, η αναβάθμιση του χωροταξικού σχεδιασμού, η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας. Παράλληλα, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των Ευρωεπιμελητηρίων, ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται άμεσα η ΕΕ, ώστε να θωρακίσει τη θέση της στον διεθνή ανταγωνισμό.

Δεύτερον, να πρωταγωνιστήσουμε στον στόχο για περιφερειακή σύγκλιση, με όχημα την καινοτομία και την έξυπνη εξειδίκευση. Θα εργαστούμε για την εξασφάλιση των υποδομών, που απαιτούνται για την ενίσχυση της προσβασιμότητας και της ανάπτυξης σε κάθε Περιφέρεια, για την άνθηση της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα, για τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής στο θέμα της λειψυδρίας και της βιώσιμης διαχείρισης του νερού, για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Επίσης, θα προωθήσουμε εντατικά την καινοτομία σε περιφερειακό επίπεδο, με νέες συνέργειες μεταξύ των Επιμελητηρίων, της Αυτοδιοίκησης και της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας, καθώς και με τη δημιουργία Επιμελητηριακού Δικτύου Θερμοκοιτίδων και Επιταχυντών Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας.

Τρίτον, να γίνει η ΚΕΕΕ ακόμη πιο χρήσιμος υποστηρικτής, συντονιστής, αλλά και πολλαπλασιαστής των προσπαθειών των τοπικών Επιμελητηρίων. Γι’ αυτό σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε νέες πλατφόρμες διάχυσης τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών και να οικοδομήσουμε πλήρεις «εργαλειοθήκες» σε τομείς όπως είναι η εξωστρέφεια, η καινοτομία, η ψηφιακή μετάβαση.

Ποιος είναι ο ρόλος των Επιμελητηρίων σήμερα, σε ένα οικονομικό περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία; Πώς μπορεί ο θεσμός να εξελιχθεί, για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της επιχειρηματικότητας;

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο επιχειρηματικός κόσμος χρειάζεται ισχυρούς και αξιόπιστους συμμάχους και ξέρει ότι τα Επιμελητήρια μπορούν να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο. Δεν είναι τυχαία η μεγάλη αύξηση της συμμετοχής στις πρόσφατες επιμελητηριακές εκλογές, σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική διαδικασία. Μόνο στο ΕΒΕΑ η αύξηση ξεπέρασε το 30% και ανάλογα ποσοστά είδαμε και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

Οι επιχειρήσεις – ειδικά οι μικρομεσαίες – έχουν από εμάς προσδοκίες, που ξεπερνούν την τυπική διαχείριση διοικητικών θεμάτων. Αναζητούν καθοδήγηση και υποστήριξη στον καθημερινό τους αγώνα να προσαρμοστούν σε ένα όλο και πιο απαιτητικό περιβάλλον. Αναζητούν, επίσης, αποτελεσματική εκπροσώπηση σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων, ευκαιριών, αλλά και κρίσιμων αποφάσεων – σε περιφερειακό, σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για να απαντήσουμε σε αυτές τις ανάγκες, χρειάζεται να προσαρμόσουμε τη λειτουργία και τις πρακτικές μας. Πρέπει να αποκτήσουμε στρατηγικό προσανατολισμό και τεχνογνωσία, να αναπτύξουμε νέες υπηρεσίες και εργαλεία, να αξιοποιήσουμε συνέργειες, να λειτουργήσουμε περισσότερο συντονισμένα και προ-δραστικά, να οδηγούμε και όχι να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις.

Θα θέλαμε να κλείσουμε με ένα σύντομο σχόλιο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2025.

Το 2025 ξεκινά θετικά για την ελληνική οικονομία. Ο επιχειρηματικός κόσμος δείχνει εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας κι αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας. Βεβαίως δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού, καθώς οι συνθήκες στην ευρωπαϊκή οικονομία επιδεινώνονται και το παγκόσμιο τοπίο μετασχηματίζεται.