Σε διπλωματικό μαραθώνιο έχει εισέλθει η κυβέρνηση εν μέσω των εξελίξεων, ιδίως στη Μέση Ανατολή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει στο πρόγραμμά του μια σειρά ταξιδιών και διεθνών επαφών μέσα στο επόμενο δίμηνο. Μετά το Κάιρο, νέο σταθμό αποτελεί το σημερινό αυθημερόν ταξίδι στην πόλη Αλ Ούλα, στο βορειοδυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, για το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της Ελλάδας με χώρα της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη χώρα και για την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου που είχαν συμφωνήσει να συστήσουν με τον πρίγκιπα-διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στην Αθήνα το 2022, για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Εξού και μιλάμε για μια διευρυμένη πλατφόρμα συνεργασίας, με την ελληνική αποστολή να αποτελείται από επτά υπουργούς, τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Νίκο Δένδια, τον Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, την Ολγα Κεφαλογιάννη, τη Λίνα Μενδώνη, τον Γιάννη Βρούτση, καθώς και τους δύο υφυπουργούς Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη.
Τα έργα και η συγκυρία
Επισημαίνω ότι η συγκυρία φέρνει την Αθήνα και το Ριάντ ξανά κοντά, με φόντο την ανησυχία για την επέκταση της τουρκικής επιρροής στη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Συρία μετά την πτώση του Ασαντ. Η μεν Αθήνα αναγνωρίζει, ούτως ή άλλως, το Ριάντ ως σημαντικό εταίρο στην περιοχή και πρόσβαση στην Ουάσιγκτον, ενώ το Ριάντ θέλει τη στρατιωτική συνεργασία και έναν διάδρομο-γέφυρα στις ευρωπαϊκές αγορές. Στα υπό σχεδιασμό έργα που αναμένεται να συζητηθούν σήμερα είναι, εξάλλου, η κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου East to Med Data Corridor (EMC), που θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου δεδομένων προς την ΕΕ, με ταυτόχρονη διασύνδεσή της με τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Οπως, αντιστοίχως, και το καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.
Ακολουθούν αλλαγές στο ΥΠΕΞ
Μιας και τον ανέφερα, να σας πω ότι το ταξίδι αυτό θα είναι, εκτός απροόπτου, το τελευταίο για τον Κώστα Φραγκογιάννη με την ιδιότητα του υφυπουργού Εξωτερικών. Απομένουν, πλέον, τα τυπικά για την παραίτησή του που θα ολοκληρωθεί άμεσα και αφού ολοκληρωθούν και οι υποχρεώσεις του στο υπουργείο μιας και δεν θέλει να αφήσει τίποτα στον αέρα. Θυμίζω ότι ο Φραγκογιάννης θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση για λόγους καθαρά προσωπικούς, χωρίς να υπάρχει κανένα πολιτικό ή άλλο ζήτημα με το Μαξίμου ή την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία της Ζαλοκώστα που, αντιθέτως, ψέλνουν τα εγκώμιά του για τη συνεργασία τους. Τη θέση του στο υπουργείο αναμένεται, κατά πληροφορίες, να πάρει ο βουλευτής και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου.
Μήνυμα στον Τραμπ για την Κύπρο
Ενα πρώτο μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έστειλαν οι ελληνοαμερικανοί βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων, με μια διακομματική πρωτοβουλία τους για το Κυπριακό. Οι βουλευτές Νικόλ Μαλιωτάκη, Γκας Μπιλιράκης, Κρις Παππάς και Ντίνα Τάιτους κατέθεσαν ένα διακομματικό ψήφισμα για την καταδίκη της παράνομης κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία, με προφανή στόχο, πέραν του συμβολικού, να αναδείξουν το θέμα ενόψει της ανάληψης καθηκόντων του νέου προέδρου και της κυβέρνησής του. Εξού και στο κείμενο του ψηφίσματος του ζητούν ευθέως να θέσει τη λύση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, ως κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του. Ενώ στέλνουν, παράλληλα, μηνύματα και για την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας τον Ερντογάν «αυταρχικό ηγέτη» με επεκτατικά σχέδια σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και ζητώντας απομάκρυνση των στρατευμάτων και τερματισμό των παράνομων δραστηριοτήτων της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Προς αποφυγή και των… ρουσφετιών
Πολύ θόρυβο προκάλεσαν σε διάφορους κύκλους οι έκτακτες κρίσεις στο στράτευμα που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής. Το αναλυτικό ρεπορτάζ μας θα το διαβάσετε, φυσικά, στη σελίδα 12. Ωστόσο δεν μπορώ να μη σας μεταφέρω ένα κουτσομπολιό που μου είπε πηγή που κινείται πέριξ του ελληνικού Πενταγώνου. Συζητώντας το τάιμινγκ και το ξαφνικό της ανακοίνωσης, μου μετέφερε ότι με τον τρόπο αυτόν η ηγεσία γλίτωσε και τα… ρουσφέτια. Διότι, καθώς ήταν γνωστό ότι θα γίνουν σύντομα μαζικές αποστρατείες, είχαν αρχίσει πολλοί, πολιτευτές, παράγοντες, παρατρεχάμενοι κ.λπ. τα τηλεφωνήματα και τις σχετικές πιέσεις. Με την ξαφνική ανακοίνωση, λοιπόν, το θέμα έληξε άμεσα και χωρίς οχλήσεις. Δεν το υιοθετώ ως μοναδική ερμηνεία, αλλά επειδή η πηγή μου ακούει πολλά, το καταθέτω.