Τα Ραγκουτσάρια:το αποκριάτικο έθιμο της Καστοριάς

Τα Ραγκουτσάρια είναι ένα έθιμο αιώνων και αναβίωση αρχαίων διονυσιακών τελετουργιών και διαρκεί τρεις ημέρες.

Οι εορτασμοί ξεκινούν στις 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Θεοφανείων, σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα που δίνει στην Καστοριά ένα ιδιαίτερο χρώμα. Άνδρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, οργανώνονται σε «Μπουλούκια», ο καθένας με τις δικές του φορεσιές και παραδοσιακή ορχήστρα, και χορεύουν ξέφρενα στους δρόμους. Το κρασί είναι επίσης άφθονο κατά τη διάρκεια των εορτασμών.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 8 Ιανουαρίου, τη λεγόμενη Πατερίτσα, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Φέτος, δεκάδες ομάδες από όλες τις ηλικίες συμμετείχαν στην παρέλαση, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, οργανισμών και ατόμων, ντυμένων με μια ποικιλία εντυπωσιακών κουστουμιών, συμπεριλαμβανομένων ρομπότ, μαγισσών και δεινοσαύρων.

Άνδρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, οργανώνονται σε «Ομάδες» που ονομάζονται Μπουλούκια, ο καθένας με τις δικές του φορεσιές και παραδοσιακή ορχήστρα, και χορεύουν ξέφρενα στους δρόμους.

Νωρίς το απόγευμα, όλο το χορευτικό πλήθος σατιρίζει πρόσωπα και εκδηλώσεις τραγουδώντας με αβίαστη εφευρετικότητα, ακολουθούμενο από τους ήχους τοπικών χάλκινων πνευστών που ακούγονται ασταμάτητα σε όλη την πόλη κατά τη διάρκεια των εορτασμών. Τα καλύτερα από αυτά βραβεύονται από το Δήμο Καστοριάς, ο οποίος διοργανώνει τις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις. Πλήθος κόσμου και θεατές συγκεντρώνονται στο Ντολτσό, την παλιά μεσαιωνική πλατεία, ένα χώρο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενότητα των λαών και στη διατήρηση των παραδόσεων κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Στο Ντολτσό, ένα ξέφρενο γλέντι ξεκινά με το πλήθος να προσπαθεί να τραγουδήσει ο ένας τον άλλον και να παίξει τη μουσική του πιο δυνατά από όλους τους άλλους.

Το όνομα και η προέλευση του εθίμου εντοπίζεται στην κλασική αρχαιότητα και έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα μέσω των Ρωμαίων και των Βυζαντινών. Είναι πολύ πιθανό ότι το όνομα προέρχεται από τη λατινική λέξη “rogatores”, που σημαίνει ζητιάνοι, κάτι που ορίζει εύστοχα πολλές από τις φορεσιές. Οι κουκουλοφόροι τριγυρνούν στα σπίτια και ζητούν δώρα με αντάλλαγμα να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Τα τριήμερα «Ραγκουτσάρια» αποτελούν ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα της Καστοριάς, καθώς η πόλη δέχεται όλο και περισσότερους επισκέπτες κάθε χρόνο.

Πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού της Δυτικής Μακεδονίας, η Καστοριά είναι μια από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις της Ελλάδας, όπου το πανέμορφο τοπίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αστικού ιστού.

Τα υπέροχα αρχοντικά που έχτισαν πλούσιοι έμποροι σε όλη την πόλη αποτελούν απόδειξη της μεγάλης ακμής της, καθώς έχει αναπτύξει ισχυρή οικονομική και πολιτιστική ταυτότητα χάρη στη βιομηχανία γούνας.

Η Καστοριά ήταν κάποτε διάσημη για το εμπόριο γούνας και δέρματος, αλλά τώρα – δυστυχώς – έχει σταματήσει σχεδόν εντελώς. Η πόλη κουρνιάζει ήσυχα στις όχθες της πανέμορφης λίμνης Ορεστιάδας. Ωστόσο, παραμένει ο τόπος της μεγαλύτερης έκθεσης γούνας στον κόσμο μία φορά το χρόνο.

Ανάμεσα στα παλιά αρχοντικά και τις σύγχρονες πολυκατοικίες, τα ιστορικά βυζαντινά μνημεία κάνουν την Καστοριά να μοιάζει με υπαίθριο βυζαντινό μουσείο.

Ο επισκέπτης της Καστοριάς θα θαυμάσει βυζαντινές εκκλησίες δίπλα σε νέες πολυκατοικίες και παλιά αρχοντικά. δείτε παλιά καφέ και εναλλακτικά καφέ το ένα δίπλα στο άλλο. Μπορείτε να επισκεφθείτε γκουρμέ εστιατόρια δίπλα σε εστιατόρια 80 ετών, και περιηγηθείτε σε καταστήματα που πωλούν γούνινα και δερμάτινα είδη.

Πηγή: Δήμος Καστοριάς

The post Τα Ραγκουτσάρια:το αποκριάτικο έθιμο της Καστοριάς appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.