Ξεθωριάζουν τα μετάλλια!

Η λάμψη ενός ολυμπιακού μεταλλίου είναι διαχρονική και ο κάτοχός του την κρατά ανεξίτηλη μέχρι και το τέλος της ζωής του ως μια από τις καλύτερες αναμνήσεις του.

Οσον αφορά τα μετάλλια που δόθηκαν στο «Παρίσι 2024» η λάμψη δεν είναι ακριβώς τόσο λαμπερή, καθώς ακόμα και λίγες μέρες μετά την έναρξη των αγώνων, είχαν αρχίσει να παρουσιάζονται θέματα, ενώ πλέον το φαινόμενο έχει γιγαντωθεί.

Μόλις πέντε μήνες μετά τους αγώνες στο Παρίσι, πάνω από 100 αθλητές (και Γάλλοι) που ανέβηκαν στο βάθρο, απογοητευμένοι είδαν τα μετάλλιά τους να έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν σημαντικά σημάδια φθοράς, κυρίως από σκουριά και τα επέστρεψαν στους διοργανωτές προς αντικατάσταση!

Στις 29 Ιουλίου ο Αμερικανός Νέιθαν Χιούστον φόρεσε στον λαιμό του το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στο street skatebording. Δύο μέρες μετά ο ίδιος είχε ανεβάσει φωτογραφία του μεταλλίου του που παρουσίαζε ήδη σημάδια οξείδωσης.

«Αυτά τα μετάλλια φαίνονται υπέροχα όταν είναι ολοκαίνουργια. Αλλά αφού τα άφησα πάνω στο δέρμα μου με λίγο ιδρώτα και τα έδωσα σε φίλους μου το Σαββατοκύριακο, βλέπω ότι δεν είναι τόσο υψηλής ποιότητας όσο νομίζετε» είχε πει σε βίντεο που ανήρτησε στο Instagram και στο οποίο έδειχνε και το μετάλλιο με τη φθορά. Είχε γίνει viral η συγκεκριμένη ανάρτηση.

Από τότε και ενώ έχουν περάσει πλέον κάποιοι μήνες, όλο και περισσότεροι αθλητές ανεβάζουν τα φθαρμένα μετάλλιά τους στο Διαδίκτυο. Ο δανός παίκτης του μπάντμιντον Βίκτορ Αξελσεν έδειξε το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στο Παρίσι το 2024 και το συνέκρινε με την κατάσταση του χρυσού που είχε κερδίσει στο Τόκιο το 2020, με το παλαιότερο μετάλλιο να φαίνεται πολύ πιο λαμπερό ακόμα και τώρα, έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια.

Τα μετάλλια σχεδιάστηκαν από οίκο πολυτελών κοσμημάτων (Chaumet) και κατασκευάστηκαν από το νομισματοκοπείο του Παρισιού. Στον συγκεκριμένο οίκο κοσμημάτων ο Αϊφελ είχε παραγγείλει τον 19ο αιώνα ένα κολιέ για τον γάμο της κόρης του. Επειτα από τόσα χρόνια, τα μετάλλια των αγώνων είχαν μέσα κομμάτια (ρινίσματα σιδήρου για την ακρίβεια) από τον πύργο του Αϊφελ ως ένα ξεχωριστό ενθύμιο.

Tα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους ήταν επιχρυσωμένο ασήμι, συμπαγές ασήμι και συμπαγές κράμα μπρούντζου, με όλα να προέρχονται από βιώσιμες πηγές.

Η γαλλική έκδοση «La Lettre», που έκανε αναφορά στο θέμα της επιστροφής τουλάχιστον 100 μεταλλίων στους διοργανωτές, αναφέρει επίσης ότι ήδη και εξαιτίας αυτού του προβλήματος με την ποιότητα των γαλλικών μεταλλίων έχουν απολυθεί τρεις εργαζόμενοι από το νομισματοκοπείο του Παρισιού.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, ένας από τους λόγους που τα μετάλλια ξεφλουδίζουν και παρουσιάζουν αυτές τις εικόνες φθοράς είναι επειδή απαγορεύτηκε η χρήση του τοξικού χημικού τριοξειδίου του χρωμίου και χρησιμοποιήθηκε ένα νέο προϊόν βερνικιού, το οποίο όμως δεν ήταν αυτό που έπρεπε.