Δεν ξέρω ποιο πρόσωπο θα προτείνει ο Πρωθυπουργός για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Είδα όμως ότι ο Σωκράτης Φάμελλος πρότεινε, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, τη Λούκα Κατσέλη, ότι ψάχνει μάλιστα και πολιτικούς χώρους που να συμμερίζονται την επιλογή του και σκέφτηκα ότι καλό είναι να ξέρουμε τι προτείνει η Αριστερά, για να δούμε αν έχει προσαρμοστεί στη σημερινή πραγματικότητα ή αν συνεχίζει να έχει τα μυαλά στα κάγκελα – αν δηλαδή συνεχίζει να βαδίζει στον δρόμο της συρρίκνωσης.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, βεβαίως, της έπλεξε ένα κομματικό εγκώμιο: είναι «μια προσωπικότητα που μπορεί να ενώσει τις Ελληνίδες και τους Ελληνες ως μία κοινή υποψηφιότητα των προοδευτικών κομμάτων της χώρας μας», είναι «ακαδημαϊκός, πολιτικός και οικονομολόγος» και έχει συνδέσει το όνομά της «με εφαρμοσμένες πολιτικές για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, τη μείωση των ανισοτήτων, την προστασία των οικονομικά ευάλωτων, την κοινωνική πολιτική και τα εργασιακά δικαιώματα». Επίσης, διαθέτει «δημοκρατικό ήθος και αξίες, διεθνή εμπειρία».
Η περιγραφή είναι εγκωμιαστική αλλά είναι γενικόλογη. Το βιογραφικό της μοιάζει με βιογραφικό υποψήφιου δόκιμου τραπεζικού υπαλλήλου. Ξέρω χίλια ακόμα πρόσωπα που μπορούσαν να κάνουν αίτηση με το ίδιο βιογραφικό – αλλά αυτό δεν φτάνει. Ας δούμε εμείς λοιπόν ποια πραγματικά είναι η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Λούκα Κατσέλη έχει πίσω της πολύ σοβαρή πανεπιστημιακή καριέρα. Υπήρξε σύμβουλος Παπανδρέου, Ανδρέα και Γιώργου, και σύζυγος του Γεράσιμου Αρσένη. Στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου διαχειρίστηκε την περίοδο του «λεφτά υπάρχουν» δυο οικονομικά υπουργεία (Οικονομίας και Εργασίας), δυσφόρησε όμως με τα μνημόνια. Γκρίνια υπήρχε από το 2011, η ρήξη όμως με τον Γιώργο Παπανδρέου ήρθε όταν η Λούκα Κατσέλη αρνήθηκε να υπογράψει το δεύτερο μνημόνιο και διαγράφτηκε οριστικά. Συνέπραξε τότε με τον Χάρη Καστανίδη και άλλους διαγραφέντες, έκαναν κόμμα αλλά στις εκλογές του Μαΐου 2012 πήραν ποσοστό δεκαδικών.
Αν εκείνη την εποχή ήσουν αντιμνημονιακός δεν χανόσουν. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η Λούκα Κατσέλη εξελέγη πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, αργότερα μετακόμισε στην Κύπρο και έκτοτε κάνει διεθνή καριέρα.
Τι τότε συμβολίζει η υποψηφιότητά της; Πότε ήταν ενωτική για να ποζάρει ως ενωτική σήμερα; Η Λούκα Κατσέλη, τα χρόνια της χρεοκοπίας, στήριξε το αντισύστημα, προφανώς χωρίς να γίνει μέρος του, αφού αυτή ήταν και παραμένει «σύστημα». Εβλεπε, δηλαδή, από μακριά να κατακλύζεται από εχθροπάθεια η κοινωνική και πολιτική ζωή αλλά αυτή ήταν με όσους διακίνησαν το διχαστικό «ή εμείς ή αυτοί». Και ενώ είχε αντιταχθεί στο δεύτερο μνημόνιο, αφού παρατηρούσε από μακριά την πορεία της χώρας προς τα capital control, μετά την κωλοτούμπα και το τρίτο μνημόνιο έγινε αίφνης μνημονιακή, λέγοντας ότι επρόκειτο για ρεαλιστικό συμβιβασμό και για πράξη μεταρρυθμιστική. Τα τελευταία χρόνια, περίμενε πότε θα γίνει ξανά κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ για να αναλάβει υπουργείο, ενώ πρόσφατα υπεδείκνυε στον Τσίπρα να επιστρέψει.
Μια τέτοια πολιτικός, δεν είναι πειστική όταν καλεί τις αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις να τη στηρίξουν – οι πασόκοι ιδίως ήταν γερμανοτσολιάδες και νενέκοι όταν αυτή έκανε καριέρα, ενώ οι παλαιοί συριζαίοι της Νέας Αριστεράς δεν βλέπουν να έχει δυναμική προς τον σχηματισμό «λαϊκού μετώπου», το οποίο επιδιώκουν. Ούτως ή άλλως, η υποψηφιότητα Κατσέλη είναι λύση κάποιων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Καθαρά κομματική. Οι μόνοι πασόκοι τους οποίους αφορά είναι τύπου Τζουμάκα και Κοτσακά. Ας γυρίσουμε τώρα στη δουλειά μας.