Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προεξοφλούν πως ο Κώστας Τασούλας δεν θα ψηφιστεί από πλειοψηφία άνω των 200 βουλευτών, όπως συμβαίνει την τελευταία εικοσαετία, αλλά ακριβώς το αντίθετο – θα περιοριστεί κυρίως στα «ναι» της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. «Η πρόταση του Πρωθυπουργού δείχνει ότι πάει να λύσει τα δικά του εσωκομματικά προβλήματα. Είναι όμηρος – φαίνεται – ο κ. Μητσοτάκης αφενός των εσωκομματικών του ζητημάτων και αφετέρου της προσωπικής πολιτικής του ανασφάλειας», ανέφερε σκωπτικά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, αφήνοντας υπονοούμενα για τη μη πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου. «Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να πορευτεί αγκαλιά με την Ακροδεξιά. Οι αιτίες ανοχής της κυβέρνησης στο μόρφωμα των “Σπαρτιατών” σήμερα αποκαλύφθηκαν (…) Ο Βασίλης Στίγκας έσπευσε να δώσει τα διαπιστευτήριά του», σχολίασε μετά τη θετική διάθεση που έδειξαν οι «Σπαρτιάτες» προς τον Τασούλα. Προκαλώντας και την αντίδραση της Πειραιώς, με τον Νίκο Ρωμανό να μιλάει για «κατάπτυστη δήλωση» και να επισημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ πήρε τον δρόμο του «πολιτικού βούρκου».
Οπως είχε προαναγγελθεί, το ΠΑΣΟΚ (του οποίου η ΚΟ συνεδριάζει σήμερα το πρωί) θα καταθέσει τη δική του πρόταση – εκτιμώντας πως ήταν η δική τους επιλογή να περιμένουν την επιλογή του Πρωθυπουργού που άφησε τη ΝΔ θεσμικά απομονωμένη. Συνομιλητές του Νίκου Ανδρουλάκη έλεγαν χθες πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε μόνο ένα πρόσωπο στο μυαλό του, ήδη πριν από τα Χριστούγεννα, σε περίπτωση που ο Μητσοτάκης ανακοίνωνε κεντροδεξιά λύση. Δεν μίλησε με κανέναν άλλο, ενώ υπήρξε ένα τρίτο πρόσωπο που ανέλαβε να κάνει την προσέγγιση και να διερευνήσει την πιθανότητα. Χθες το πρωί, τον πήρε ο ίδιος ο Ανδρουλάκης στο τηλέφωνο για να κάνει επίσημα την πρόταση, την οποία αποδέχτηκε – συμφωνώντας ωστόσο να κρατήσει κρυφή, όσο γίνεται, την ταυτότητά του μέχρι να γίνει η ανακοίνωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το πρόσωπο; Φαβορί στους ανώτερους πασοκικούς κύκλους θεωρείται ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη, Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος ήταν ένας εξ αυτών που εκφώνησε επικήδειο την προηγούμενη εβδομάδα στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού και ένα όνομα συνώνυμο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων (ακόμα και αν αυτή του Ασφαλιστικού τελικά έμεινε στη μέση) και της εκσυγχρονιστικής περιόδου του ΠΑΣΟΚ. Δίνει, με άλλα λόγια, τον συμβολισμό που θέλει το ΠΑΣΟΚ και τη διακριτή ταυτότητα που απηχεί και τον κόσμο του Κέντρου. Αλλα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι αυτά των πρώην υπουργών Σταύρου Μπένου και Αλέκου Παπαδόπουλου, ενώ δεν αποκλείεται και μια έκπληξη που δεν έχει ακόμα ακουστεί – η οποία, ωστόσο, δεν θα είναι ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δεν εμφανιζόταν εξαρχής θετικός σε μια τέτοια προοπτική.
«Κομματική επιλογή»
«Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας έναν εν ενεργεία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. «Προχώρησε σε μία στενά κομματική επιλογή, υποτάσσοντας τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό στα εσωκομματικά του θέματα και προβλήματα», σχολίασε, περιγράφοντας τη δική τους υποψηφιότητα, αυτή της Λούκας Κατσέλη, ως μια «με μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα» που μπορεί να ενώσει. Στην Κουμουνδούρου αναμένουν τι θα πράξει η Νέα Αριστερά όσον αφορά την υποψηφιότητα Κατσέλη – το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος θα ξανασυζητήσει την πιθανότητα στήριξης σήμερα το πρωί, καθώς παρουσιάζονται δύο τάσεις, για «ναι» και για «παρών».
Αρνητικοί για τον Τασούλα παρουσιάζονται επίσης, παραδοσιακά, οι βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ στα «όχι» προστίθενται η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας. Οσον αφορά τους ανεξάρτητους, μένει να φανεί πώς θα μοιραστούν οι ψήφοι της κεντροαριστερής προέλευσης – ειδικά από πρόταση Τασούλα.