Οι τιμές αναφοράς του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου καθώς ενισχύθηκαν οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν και τη Ρωσία και οι χαμηλές θερμοκρασίες σάρωσαν μεγάλα τμήματα του βορείου ημισφαιρίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent έφθασαν στο υψηλό τεσσάρων μηνών των 81 $/βαρέλι έως τα μέσα Ιανουαρίου, αυξημένα κατά 8 $/βαρέλι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Επειτα από μια σχετικά ήπια έναρξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης, ο καιρός έγινε σαφώς πιο κρύος τον Δεκέμβριο στον Καναδά, στις βόρειες και κεντρικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, στη Ρωσία, στην Κίνα και στην Ιαπωνία. Ο μέσος βαθμός ημερών με ανάγκη θέρμανσης ήταν σημαντικά υψηλότερος από ό,τι πριν από έναν χρόνο και ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας, ενισχύοντας τη ζήτηση πετρελαίου. Η ζήτηση πετρελαίου του ΟΟΣΑ για το τέταρτο τρίμηνο του 24ου έτους αυξήθηκε κατά 250 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα (kb/d), υποστηρίζοντας ανοδική προσαρμογή κατά 90 kb/d στην εκτίμησή μας για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2024. Οι τάσεις της ζήτησης πετρελαίου σε οικονομίες εκτός ΟΟΣΑ ήταν μεικτές. Ενώ η Κίνα σημείωσε μέτρια ανάπτυξη τον Νοέμβριο, τα τελευταία στοιχεία για τη Σαουδική Αραβία, τη Βραζιλία και την Ινδία ήταν όλα κάτω από τις προσδοκίες. Η εκτιμώμενη ανάπτυξη 940 kb/d το 2024 και 1,05 εκατ. βαρέλια την ημέρα (mb/d) το 2025 θα ωθήσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στα 104 mb/d.
Οι τιμές επίσης αυξήθηκαν καθώς οι έμποροι επηρεάστηκαν από πολλαπλούς κινδύνους προσφοράς. Οι βραχυπρόθεσμες διακοπές λειτουργίας στη Βόρεια Αμερική που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο, με τα αποθέματα αργού στο Cushing να βρίσκονται στα χαμηλά της δεκαετίας. Τον περασμένο χειμώνα, η παραγωγή πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά μειώθηκε κατά περισσότερο από 1,8 mb/d από τον Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο λόγω καιρικών συνθηκών. Μικρότερη εποχική πτώση της προσφοράς αναμένεται φέτος, καθώς η παραγωγική λεκάνη της Πέρμιας (στις ΗΠΑ) έχει μέχρι στιγμής αντισταθμίσει τις καιρικές επιπτώσεις.
Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία που ανακοινώθηκαν στις 10 Ιανουαρίου ενδέχεται να επηρεάσουν τις ροές πετρελαίου. Η Ουάσιγκτον στόχευσε δύο μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου (Gazprom Neft και Surgutneftegaz), πάνω από 160 δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο για τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα και τους παρόχους ασφάλισης πλοίων, περιπλέκοντας περαιτέρω την εφοδιαστική αλυσίδα εμπορίου πετρελαίου για αυτές τις χώρες. Ωστόσο, οι εξαγωγές με μη σκιώδη δεξαμενόπλοια παραμένουν βιώσιμες για ρωσικό πετρέλαιο που αγοράζεται κάτω από τα ανώτατα όρια τιμής. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αυξημένες εικασίες ότι η επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση θα λάβει πιο σκληρή στάση στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, επιδεινώνοντας τον αντίκτυπο των κυρώσεων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στην Τεχεράνη.
Η ανάλυση αποτελεί απόσπασμα από τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης από τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας (Oil Market Report) για το 2025