Ακτοπλοΐα: Αύξηση της τιμής των εισιτηρίων από τον Μάιο

Ακτοπλοΐα: Ολα δείχνουν πως τα εισιτήρια θα ακριβύνουν πάλι.

Αναπόφευκτη είναι αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από τον προσεχή Μάιο λόγω του αυξημένου κόστους του νέου καυσίμου μειωμένου θείου που θα χρησιμοποιούν τα πλοία σύμφωνα με τους ακτοπλόους, κάτι που αναγνώρισε και ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Το θέμα του κόστους της ακτοπλοΐας λόγω των νέων καυσίμων και γενικότερα των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών συζητήθηκε χθες στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Ακτοπλοΐα: διαφορά τιμής

Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Διονύσης Θεοδωράτος, η διαφορά τιμής μεταξύ του συμβατικού καυσίμου που χρησιμοποιείται σήμερα και του νέου από τον Μάιο παραπέμπει σε μια άνοδο της μέσης τιμής του εισιτηρίου κατά 10% – 12%, απευθυνόμενος στον υπουργό Ναυτιλίας.

Ο Στυλιανίδης από την πλευρά του παραδέχθηκε ότι υπάρχει αυξημένο κόστος και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει εξετάσει το θέμα σε δύο συσκέψεις προκειμένου «να προλάβουμε το καλοκαίρι που έρχεται» χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο στη συνέχεια αναφερόμενος στο γενικότερο κόστος προσαρμογής της ακτοπλοΐας στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και την ανάγκη χρηματοδότησης της ανανέωσης του στόλου τάχθηκε και αυτός υπέρ της επιστροφή στον κλάδο των εσόδων που προκύπτουν από την συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (EU ETS).

Ζήτημα διαπραγμάτευσης

«Θέλουμε τα έσοδα από το ETS να επιστρέψουν στην ακτοπλοΐα» τόνισε ο Στυλιανίδης. Σημειώνεται ότι αυτό το «αίτημα», που είναι όλης της ναυτιλίας, είναι ένα ζήτημα διαπραγμάτευσης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο εθνικών κυβερνήσεων, οι οποίες αποφασίζουν πώς θα διατεθούν τα έσοδα από το ETS.

Στο συνέδριο ο Χρήστος Στυλιανίδης αποκάλυψε ακόμη ότι στις διαπραγματεύσεις που είχε πρόσφατα στις Βρυξέλλες με κοινοτικούς αξιωματούχους έθεσε το θέμα της παράτασης ειδικά για την Ελλάδα των προθεσμιών προσαρμογής της ακτοπλοΐας στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς σε ό,τι αφορά τα πράσινα πλοία και φαίνεται ότι έτυχε «ευήκοα ώτα» καθώς οι επίτροποι αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που παρουσιάζονται ειδικά για νησιωτικά κράτη όπως είναι η Ελλάδα.

Μία ακόμη θετική δέσμευση που απέσπασε στις Βρυξέλλες ο Στυλιανίδης είναι η επιπλέον διάθεση κονδυλίων μέσω της «νησιωτικότητας» σε ανάγκες σε νησιωτικές μεταφορικές υποδομές για τη χώρα μας.

Οι άγονες γραμμές

Επίσης όπως συμπλήρωσε, στις Βρυξέλλες συζητήθηκε και το θέμα της χρηματοδότησης των άγονων γραμμών μέσω ΣΔΙΤ. Ο Στυλιανίδης είπε ότι οι κοινοτικοί φαίνεται να έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στη δημιουργία μακροχρόνιων συμβάσεων του κράτους με ακτοπλοϊκές εταιρείες διάρκειας μέχρι και 20 χρόνων, ενώ οι περισσότερες συμβάσεις θα έχουν 12ετή διάρκεια.

Ακτοπλοΐα: προϋπολογισμός 500 εκατ.

Ο προϋπολογισμός για τα νέα σύγχρονα πλοία άγονων γραμμών μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 500 εκατ. ευρώ, καθώς θα ξεκινήσει από τα 265 εκατ. ευρώ, αφού αναθεωρήθηκε προς τα πάνω το αρχικό όριο των 80 εκατ. ευρώ για τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα, σύμφωνα με τον υπουργό.

Επίσης ο Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στην άλλη σημαντική πρωτοβουλία του υπουργείου, το maritime cluster, που ενισχύει τη συμμετοχή των παραναυτιλιακών εταιρειών στην ανανέωση του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 80 εκατ. ευρώ και θα αυξηθεί μέχρι τα 160 εκατ. ευρώ ενώ με τη μόχλευση καθώς η ΕΕ δέχθηκε τη συμμετοχή επενδυτικών funds, θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τον κλάδο ναυτιλιακού εξοπλισμού και ένα πρόγραμμα 25 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο Χρήστος Στυλιανίδης προανήγγειλε συνεχή παρακολούθηση του ακτοπλοϊκού κλάδου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ανακοίνωσε ότι θα έχει μαζί της νέα συνάντηση την προσεχή Πέμπτη.

Πράσινη μετάβαση

Σχετικά με το μοντέλο ΣΔΙΤ και την πράσινη μετάβαση, ο Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης Ναυτιλιακός Πρεσβευτής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και Πρόεδρος Ιδρύματος Ευγενίδου, δήλωσε πως αναμένονται με αισιοδοξία οι ευκαιρίες που θα προκύψουν από τις πιλοτικές επιδοτούμενες γραμμές.

Παρ’ όλ’ αυτά τόνισε την ανάγκη για άμεσα μέτρα που θα αφορούν τα επείγοντα ζητήματα, όπως τη μετάβαση των συμβατικών πλοίων στο πετρέλαιο από τον Μάιο 2025, κάτι που θα επιφέρει πολύ σημαντική αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων.

Τέλος, ο  πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Διονύσης Θεοδωράτος τόνισε ότι «είμαστε περήφανοι για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, ειδικά σε πολύ δύσκολες συνθήκες και πρόσθεσε ότι «πάνω από 1 δισ. ευρώ έχουν επενδυθεί για την αναβάθμιση του στόλου από την ελληνική ακτοπλοΐα».