Λίγους μήνες προτού κλείσει τα 66 του και έπειτα από πεντέμισι χρόνια στη θέση του προέδρου της Βουλής ο Κώστας Τασούλας θα ανοίξει επισήμως στις 14 Μαρτίου την πόρτα του γραφείου του στο Προεδρικό Μέγαρο, διαδεχόμενος την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο γιαννιώτης πολιτικός, προερχόμενος από τα σπλάχνα της ΝΔ με διαδρομή από τα χρόνια του Ευάγγελου Αβέρωφ θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επόμενη πενταετία. Είναι προδιαγεγραμμένο ότι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα στηριχθεί χωρίς διαρροές από τη ΝΔ (τους 156 γαλάζιους), από τους «Σπαρτιάτες» και ίσως και από κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές, απέναντι σε υποψηφίους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που είναι αδύνατον να ξεπεράσουν αριθμητικά τις θετικές ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Την ευφορία στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα έδειξαν τα χειροκροτήματα στην αίθουσα της Βουλής, το «μπουλούκι» των νεοδημοκατών βουλευτών που έσπευσε δίπλα του και τον ακολούθησε στο γραφείο του και οι γαλάζιες, ενθουσιώδεις αναρτήσεις στα social media, μετά την ολοκλήρωση του πρωθυπουργικού διαγγέλματος.
«Χάρη στην ψήφο
του γιαννιώτικου λαού»
Ο ίδιος ο Τασούλας επέλεξε το βήμα της Βουλής για την πρώτη τοποθέτησή του – συνειδητά όπως είπε θέλησε να μιλήσει από το Κοινοβούλιο όπου βρίσκεται για πάνω από 20 χρόνια «χάρη στην ψήφο του γιαννιώτικου λαού» και όχι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ή στο Facebook. Αφού χαρακτήρισε την πρόταση Μητσοτάκη για την Προεδρία «κορυφαία τιμή όσο και ευθύνη» στους «επίμονα ταραγμένους και αβέβαιους καιρούς», επεσήμανε δύο «πολύτιμες προϋποθέσεις» για τη σταθερότητα και για την προκοπή της χώρας: «Η εθνική ενότητα και η αρμονική λειτουργία των θεσμών ανάγονται κυρίως στην αποστολή που το Σύνταγμα αναθέτει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γι΄ αυτό και ο όρκος που δίδει εδώ στο εθνικό Κοινοβούλιο περιλαμβάνει και αυτά, αλλά και την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και των δικαιωμάτων των Ελλήνων».
Προερχόμενος από την αβερωφική Δεξιά, καθώς υπήρξε εξ απορρήτων του Αβέρωφ (ιδιαίτερος γραμματέας του από το 1981 έως το 1990 και ειδικός σύμβουλος στα υπουργεία Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας την περίοδο 1989-1990), ο Τασούλας έχει ερείσματα στη συντηρητική πτέρυγα της ΝΔ. Ωστόσο συνομιλητές του σπεύδουν να υπογραμμίσουν άλλα δύο χαρακτηριστικά: «Δεξιός μεν, αλλά μπορεί να έχει προωθημένες αντιλήψεις σε σειρά θεμάτων» με ενδεικτική τη στάση του, όπως λένε, στον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Τότε είχε επιχειρηματολογήσει νομικά υπέρ της κυβερνητικής πρωτοβουλίας – «αυτό το δικαίωμα σύναψης γάμου ανεξαρτήτως φύλου είναι καίριο αλλά είναι και απλό» έλεγε. Το δεύτερο χαρακτηριστικό στο οποίο στέκονται και πρωθυπουργικοί συνεργάτες είναι ότι «έχει τη δυνατότητα να σταθεί παντού, όντας εξωστρεφής, αλλά μακριά από αχρείαστη υπερπροβολή».
Η ανάληψη της θέσης προέδρου της Βουλής έγινε με ευρεία αποδοχή τρεις φορές – το 2019 με 283 ψήφους, τον Μάιο του 2023 με 270 και τον Ιούλιο του 2023 με 249 –, ενώ έχει εκλεγεί βουλευτής στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Ιωάννινα, σε δέκα αναμετρήσεις από το 2000, όταν εισήλθε στην κεντρική πολιτική σκηνή, μέχρι την τελευταία εθνική κάλπη του 2023. Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά και, νωρίτερα, υφυπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, ενώ έχει περάσει από τα πόστα του γ.γ. της ΚΟ της ΝΔ, του προέδρου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, του γενικού εισηγητή της κεντροδεξιάς παράταξης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Με σπουδές στη Νομική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εργάστηκε ως δικηγόρος και την περίοδο 1988-1989 βρέθηκε σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου. Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στην Κηφισιά το 1990 και στην τετραετία 1994-1998 ήταν δήμαρχος Κηφισιάς. Κατά τη θητεία του στον δημαρχιακό θώκο, πάντως, είχε βρεθεί στο στόχαστρο για παράβαση καθήκοντος, υπόθεση που οδήγησε σε καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), καθώς η Βουλή είχε αρνηθεί την άρση ασυλίας του.