Το στάδιο «Son Moix», έδρα της Μαγιόρκα, αποτελεί πλέον παράδειγμα βιωσιμότητας και καινοτομίας. Μέσα από μια σειρά σημαντικών αλλαγών και επενδύσεων, το γήπεδο έχει μετατραπεί σε έναν πρωτοποριακό χώρο, συνδυάζοντας την αθλητική παράδοση με την περιβαλλοντική ευθύνη.
Τα τελευταία χρόνια, το «Son Moix» γνώρισε μια πλήρη αναδιαμόρφωση. Με την κατάργηση του στίβου, τη δημιουργία νέων κερκίδων και την προσθήκη χώρων όπως sport bar, γυμναστήριο και κλινική, το στάδιο εξελίχθηκε σε ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο. Παράλληλα, η ανακαίνιση περιλαμβάνει την εφαρμογή πρωτοβουλιών που προωθούν τη βιωσιμότητα, όπως η συλλογή νερού βροχής. Νέα συστήματα επιτρέπουν την αποθήκευση έως 75.000 λίτρων νερού κάτω από τις κερκίδες για τη χρήση τους στο πότισμα του αγωνιστικού χώρου, εξοικονομώντας το 30% της απαιτούμενης ποσότητας.
Επίσης εξοικονομείται ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στη νέα στέγη του σταδίου στοχεύει στη μείωση της χρήσης μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα δημιουργήθηκαν υποδομές για ηλεκτρικά οχήματα. Οι υπεύθυνοι προχώρησαν σε δημιουργία χώρου στάθμευσης 400 θέσεων με υποδομές για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, συμβάλλοντας στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Η βιωσιμότητα του «Son Moix» δεν περιορίζεται μόνο στη διαχείριση του νερού και της ενέργειας. Το στάδιο είναι το πρώτο στην Ισπανία και το τρίτο στην Ευρώπη που υιοθετεί τη φιλοσοφία του «μηδενικού απορρίμματος» (zero waste). Μέσω της συνεργασίας με την εταιρεία PreZero, διασφαλίζεται ότι όλα τα παραγόμενα απόβλητα είτε ανακυκλώνονται είτε επαναχρησιμοποιούνται.
Σύμφωνα με τον CEO της RCD Μαγιόρκα, Αλφόνσο Ντίαθ, η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη Μαγιόρκα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Τα περισσότερα απόβλητα μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ισπανία, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον περιβαλλοντικό κόστος.
Κοινωνικός αντίκτυπος
Το «Son Moix» είναι πλέον το επίκεντρο της ανάπτυξης της ομάδας σε όλα τα επίπεδα. Η ομάδα των Βαλεαρίδων διανύει μια από τις καλύτερες περιόδους της, συμμετέχοντας στο Supercopa και φτάνοντας στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας την προηγούμενη χρονιά. Οι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας της ομάδας αυξήθηκαν από 15.000 σε 23.000, γεγονός που καταδεικνύει τη θετική αντίδραση του κόσμου στις αλλαγές.
Οι επενδύσεις είχαν και κοινωνικό αντίκτυπο. Η προσβασιμότητα του γηπέδου και οι νέες εγκαταστάσεις προσελκύουν περισσότερους ανθρώπους, ενισχύοντας το αίσθημα κοινότητας.
Οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του «Son Moix» δεν περιορίζονται στη διαχείριση των υδάτων και των αποβλήτων. Η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ αποτελεί κεντρικό σημείο του σχεδίου, με στόχο την ενεργειακή αυτονομία του σταδίου και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, η δημιουργία χώρου στάθμευσης με φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων θα ενισχύσει τη μετάβαση στη βιώσιμη μετακίνηση.
Το σχέδιο βιωσιμότητας του «Son Moix» αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, καθιστώντας το στάδιο πλήρως βιώσιμο. Οι στόχοι του έργου περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της μετάβασης σε ένα πρότυπο μηδενικού απορρίμματος. Ακόμη προβλέπουν τη μεγιστοποίηση της εξοικονόμησης νερού, αλλά και την ενίσχυση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Φαίνεται ότι το «Son Moix» της Μαγιόρκα αποτελεί πρότυπο για το πώς τα αθλητικά κέντρα μπορούν να γίνουν πιο βιώσιμα, συνδυάζοντας την αθλητική ανάπτυξη με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Οι πρωτοβουλίες αυτές, εκτός από το άμεσο οικολογικό όφελος, ενισχύουν την κοινωνική δυναμική και τη βιωσιμότητα της Μαγιόρκα, προσφέροντας ένα μοντέλο που μπορεί να εμπνεύσει και άλλες ομάδες στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο.
Το «Son Moix» χτίστηκε το 1999 για να φιλοξενήσει τους Αγώνες της Πανεπιστημιάδας εκείνης της χρονιάς. Το στάδιο σχεδιάστηκε ως ένα πολυχρηστικό αθλητικό κέντρο με δυνατότητα φιλοξενίας αγώνων ποδοσφαίρου αλλά και αγώνων στίβου, καθώς διέθετε πίστα στίβου γύρω από τον αγωνιστικό χώρο. Με την πάροδο των ετών, το γήπεδο έγινε η μόνιμη έδρα της Μαγιόρκα και υπέστη σημαντικές ανακαινίσεις, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας και την προσαρμογή του στις σύγχρονες ανάγκες του ποδοσφαίρου και της βιωσιμότητας.