Σε Αθήνα και Ρώμη φαίνεται πως κυρίως «ποντάρουν» τα Τίρανα όσον αφορά τους Αλβανούς της διασποράς, που για πρώτη φορά θα μπορέσουν φέτος, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 11ης Μαΐου στην Αλβανία, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εξ αποστάσεως, από τους τόπους διαμονής τους, μέσω της επιστολικής ψήφου.
Στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία άνοιξε στις 11 Ιανουαρίου, οι εγγραφές των ενδιαφερομένων από περίπου 73 χώρες έχουν ήδη αρχίσει, με την Ιταλία να προπορεύεται σε αιτήσεις (30,5% που αντιστοιχεί σε 6.336 αιτήσεις) και την Ελλάδα να ακολουθεί με ποσοστό 22,4% (που αντιστοιχεί σε 4.643 αιτήσεις), σε σύνολο εγγραφών που, έως χθες αργά, ξεπερνούσε παγκοσμίως (από Μεξικό μέχρι και Βιετνάμ) τις 20.000. Ο στόχος που έχει τεθεί αναφορικά με την αλβανική διασπορά στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι 50.000 εγγραφές (τουλάχιστον) έως τις 4 Μαρτίου που είναι η προθεσμία, από τους συνολικά 500.000 Αλβανούς που υπολογίζεται ότι διαμένουν στην ελληνική επικράτεια, αριθμός που, όπως όλα δείχνουν, θα ξεπεραστεί εντός του Ιανουαρίου. Από χθες μάλιστα, σε συμφωνία με το ΥΠΕΞ στα Τίρανα, η σχετική καμπάνια εντατικοποιήθηκε με την ενεργό συμμετοχή – στην επικοινωνία του μηνύματος – των κατά τόπους πρεσβειών με τις οποίες η αλβανική διασπορά διατηρεί σε κάθε χώρα ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης.
Η Αθήνα παρακολουθεί τις διαδικασίες γύρω από την κινητοποίηση της εν Ελλάδι αλβανικής διασποράς παρότι δεν της έχει ζητηθεί να συνδράμει, αν και θεωρείται βέβαιο πως ενδιαφέρον υπάρχει καθώς η μεγάλη κοινότητα Αλβανών που ζουν στις ελληνικές πόλεις αποτελεί ένα σταθερό «όχημα» που συχνά διευκολύνει τις επαφές μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, παρά τις κατά καιρούς «προστριβές» και ρητορικές οξύνσεις που έχουν καταγραφεί στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Τα διαθέσιμα στατιστικά της πλατφόρμας για την επιστολική ψήφο της αλβανικής διασποράς είναι ενδεικτικά της μεγάλης σημασίας που αποδίδει η Αλβανία στις κοινότητες διασποράς της σε Ελλάδα και Ιταλία: σχεδόν το 70% των μέχρι τώρα εγγραφών προέρχονται από Ιταλία – Ελλάδα – Γερμανία (από γερμανικές πόλεις το 15,8% των αιτήσεων) ενώ παραπάνω από τις μισές αιτήσεις συνολικά (52,9%) αφορούν εγγραφές από αιτούντες σε Ιταλία και Ελλάδα.
Για την προβολή του δικαιώματος άσκησης της επιστολικής ψήφου επισκέφθηκαν την Αθήνα το περασμένο Σαββατοκύριακο κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τα Τίρανα (οι υπουργοί Οικονομίας, Τουρισμού και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ) οι οποίοι, ως μέλη ταυτόχρονα του κοινοβουλίου, εκπροσωπούν περιοχές του αλβανικού Νότου από όπου και κατάγεται το μεγαλύτερο κομμάτι των Αλβανών διασποράς στην Ελλάδα. Τους αλβανούς υπουργούς συνόδευαν και δήμαρχοι από τα αντίστοιχα μέρη, ενώ επισκέψεις σε μεγάλες ελληνικές πόλεις από εκπροσώπους της κυβέρνησης Ράμα είναι συνεχείς για την κινητοποίηση των ομοεθνών τους. Ο ίδιος ο Εντι Ράμα, που για τον ίδιο σκοπό πραγματοποίησε δύο μεγάλες ομιλίες (σε Αθήνα τον περασμένο Μάιο και Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο) δεν αναμένεται να επισκεφθεί εκ νέου τη χώρα μας έως τις εκλογές, όμως μέλη της κυβέρνησής του είναι δεδομένο πως θα πραγματοποιήσουν έως την άνοιξη στοχευμένες επισκέψεις.
Στο τραπέζι η ΑΟΖ
Διπλωματικές πηγές από τα Τίρανα, ωστόσο, τονίζουν πως ναι μεν η κυβέρνηση είναι προσώρας επικεντρωμένη στις εκλογές, παρ’ όλ’ αυτά, και καθώς ο στόχος είναι να λυθούν όσο περισσότερα ζητήματα γίνεται έως την 11η Μαΐου, δεν αποκλείεται σε αυτά να ενταχθεί και το «ξεπάγωμα» των διαδικασιών για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, μέσα από τη σχετική εξουσιοδότηση που εκκρεμεί να δώσει ο αλβανός πρόεδρος Μπαϊράμ Μπεγκάι. Με αυτό το βήμα, μπορούν να εκκινήσουν οι προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών με ορίζοντα τη διευθέτηση της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με αλβανικές πηγές να διαμηνύουν – μέσω των «ΝΕΩΝ» – πως η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι κάτι που «επιθυμούν και περιμένουν» να συμβεί.