ΠτΔ: Το χρονοδιάγραμμα, οι ψηφοφορίες και η αριθμητική της εκλογής

Μια τελευταία παραίνεση προς τους βουλευτές όλων των πτερύγων – «προστατεύστε και αναδείξτε το αόρατο νήμα που μας ενώνει» – απηύθυνε ο Κώστας Τασούλας ανακοινώνοντας την απόφασή του να παραιτηθεί άμεσα από Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννίνων «για λόγους θεσμικής ευπρέπειας». Ευχαριστώντας τους συμπατριώτες του που τον εμπιστεύθηκαν επί 25 χρόνια εκλέγοντάς τον βουλευτή και τους συναδέλφους του όλων των κομμάτων για τη συνεργασία τους όλα αυτά τα χρόνια, ανακοίνωσε ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση του Προεδρείου της Βουλής (αν και χθες κοινοβουλευτικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι θα παραιτείτο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας).

Ετσι, την προσεχή Τετάρτη  22 Ιανουαρίου, η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να εκλέξει τον επόμενο πρόεδρο του Σώματος, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε και επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, θα είναι ο έμπειρος Νικήτας Κακλαμάνης. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική φανερή ψηφοφορία (απαιτούνται 151 ψήφοι).

Εκκίνηση με 167 ψήφους

Τέσσερις ημέρες μετά, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, θα διενεργηθεί η πρώτη ψηφοφορία που προβλέπει το Σύνταγμα για την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα (απαιτείται πλειοψηφία 200 ψήφων), ενώ η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου (με την ίδια απαιτούμενη πλειοψηφία) και η τρίτη την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου (απαιτούνται 180 ψήφοι).

Με δεδομένο ότι η υποψηφιότητα Τασούλα δεν αναμένεται να συγκεντρώσει την αυξημένη πλειοψηφία που προβλέπεται, η Βουλή θα οδηγηθεί στην τέταρτη ψηφοφορία την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, οπότε και θα εκλεγεί ο Τασούλας καθώς απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 ψήφοι). Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η πλειοψηφία που αναμένεται να συγκεντρώσει ο προτεινόμενος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι μεγαλύτερη, καθώς ήδη οι «Σπαρτιάτες» έχουν τοποθετηθεί θετικά για το πρόσωπό του, αν και οι ψήφοι τους, όπως δήλωσε ο Μαρινάκης, δεν είναι ευπρόσδεκτες. Ωστόσο θα καταμετρηθούν, οπότε θα προστεθούν στους 156 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν η ψήφος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, καθώς και των ανεξάρτητων βουλευτών Μάριου Σαλμά, Παύλου Σαράκη και ενδεχομένως των τριών ανεξάρτητων που είχαν ψηφίσει «ναι» στον προϋπολογισμό (Κατσιβαρδάς, Γαυγιωτάκης και Ασπιώτης). Στην περίπτωση αυτή ο Κώστας Τασούλας εκκινεί από μια βάση 167 θετικών ψήφων.

Ποιος θα ψηφίσει ποιον

Οσον αφορά την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να συγκεντρώσει ευρύτερη στήριξη καθώς εκτός των 26 βουλευτών του κόμματος θεωρείται πιθανόν να ψηφιστεί και από τους 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, καθώς και από ανεξάρτητους, όπως η Αρετή Παπαϊωάννου και η Αθηνά Λινού, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα ισοδυναμεί αριθμητικά με 39 θετικές ψήφους. Περισσότερες, δηλαδή, από εκείνες που ενδέχεται να συγκεντρώσει η υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αναμένεται να αποσπάσει την ψήφο των 31 βουλευτών του κόμματος συν την ψήφο των ανεξάρτητων Μπαράν Μπουρχάν, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και βουλευτών που κινούνται στο κλίμα Κασσελάκη, όπως, σύμφωνα με κάποιες φήμες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους της Βουλής, ο Πέτρος Παππάς, η Ράνια Θρασκιά και ο Γιάννης Σαρακιώτης, κάτι που θα ισοδυναμεί αριθμητικά με 35 ψήφους. Το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» όπως κατά παράδοση κάνει, ενώ ενδιαφέρον έχει τι θα επιλέξουν οι υπόλοιποι «κασσελακικοί» βουλευτές, οι οποίοι φαίνεται να κινούνται μεταξύ του «παρών» και την κατά περίπτωση στήριξη είτε της υποψηφιότητας Κατσέλη, είτε της υποψηφιότητα Γιαννίτση.