Κάποτε είχαμε το καλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη, τώρα έχουμε τους δύο κορυφαίους σκόρερ. Αν μη τι άλλο είναι χαρά Θεού να έχουμε και να βλέπουμε ταυτόχρονα τους δύο μεγαλύτερους «killer» της Γηραιάς Ηπείρου να μεγαλουργούν στην Ελλάδα και ο λόγος έχει να κάνει με τον Κέντρικ Ναν και τον Σάσα Βεζένκοφ, που μέχρι στιγμής κάνουν ασύλληπτα πράγματα με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό αντίστοιχα και οδηγούν εκ του ασφαλούς τις ομάδες τους στις κορυφαίες θέσεις της Ευρωλίγκας με απώτερο στόχο να φτάσουν μαζί τους μέχρι το Αμπου Ντάμπι και το φάιναλ φορ ώστε να διεκδικήσουν τον ευρωπαϊκό τίτλο.
Διεκδικεί τον τίτλο του κορυφαίου όλων των εποχών
Οταν επρόκειτο ο Παναθηναϊκός να αποκτήσει τον τελευταίο ξένο του παίκτη, τον Οκτώβριο του 2023, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε κάνει λόγο για το «γλυκό» που έρχεται.
Ο Κέντρικ Ναν ήταν το… γλυκό και έδεσε αμέσως. Για την ακρίβεια δεν ήταν μόνο το γλυκό αλλά ολόκληρο το παντεσπάνι του Παναθηναϊκού και βάλε. Ηταν ο άνθρωπος που άλλαξε άρδην την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία των Πράσινων και ήταν ο καταλύτης ώστε αυτοί να επιστρέψουν θριαμβευτικά στην κορυφή της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας (και ας κέρδισε ο Κώστας Σλούκας στους δύο τελικούς – δικαίως – τον τίτλο του mvp).
Ναι ο Παναθηναϊκός είχε υπογράψει τον προπονητή των ευρωπαϊκών τίτλων, τον Εργκίν Αταμάν, τον Κώστα Σλούκα, τον Χουάντσο Ερνάνγκομεθ, τον Ματίας Λεσόρ, υπέρλαμπρα αστέρια πρώτου μεγέθους αλλά ο Κέντρικ Ναν ήταν αυτός που άλλαξε όλα τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Πάνω σε όλα
Και μάλιστα εφέτος συνεχίζει φουριόζος. Από τους 16 πόντους μέσο όρο έχει φτάσει στους 21,2 ενώ έχει ανεβάσει το ποσοστό του και στα δίποντα και στα τρίποντα, έχοντας πέσει μόνο στις βολές ενώ έχει διπλασιάσει τον συντελεστή αξιολόγησής του στα παιχνίδια.
Αναλυτικά οι αριθμοί του (μέσος όρος οι πόντοι):
2023-24: 16 π., 46,6% διπ., 41% τρ., 95,9% β., 10,9 συντελεστής
2024-25: 21,2 π., 58,9% δ., 42,7% τρ., 88,3 β., 20,1 συντελεστής
Από τη στιγμή που ο Ναν έκανε ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα, οι Πράσινοι έκαναν ρεκόρ 21-7, είχαν δηλαδή ποσοστό νικών 75%, μόλις 4% κάτω από το αντίστοιχο της πρωτοπόρου (και κορυφαίας ομάδας με διαφορά της κανονικής περιόδου) Ρεάλ Μαδρίτης στο ίδιο διάστημα.
Παράλληλα, οι 15,4 πόντοι που είχε κατά μέσο όρο ο πρώην ΝΒΑer στη Regular Season, είναι οι περισσότεροι που έχει πετύχει ρούκι της Ευρωλίγκας από τη σεζόν 2014-15, όταν ο «μπόμπερ» Αντριου Γκάουντλοκ έκανε απίθανες εμφανίσεις με τη Φενέρμπαχτσε.
Ναι ακούγεται υπερβολικό, αλλά από την πρώτη του κιόλας σεζόν στην Ευρωλίγκα και στον Παναθηναϊκό ο Κέντρικ Ναν μπήκε δίπλα σε παίκτες μύθους που έχουν φορέσει τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος και με αυτά που συνεχίζει να κάνει εφέτος (ακόμα πιο εντυπωσιακά) έχει βάλει ήδη πλώρη για να μπει στο πάνθεον ίσως ως ο κορυφαίος ξένος στην ιστορία του Παναθηναϊκού.
Προσοχή για να είμαστε σαφείς, εννοούμε στην επίδραση που θα έχει στην ομάδα συνολικά, διότι για παράδειγμα ο Ντομινίκ Γουίλκινς ήταν ο πιο λαμπερός αστέρας όλων των εποχών που ήρθε ποτέ (γενικότερα) στο ελληνικό μπάσκετ, αλλά στο πρωτάθλημα δεν ολοκλήρωσε καν ενώ δεν συνέχισε δεύτερη χρονιά.
Οταν όμως ο Ναν κοντράρει στα ίσια παίκτες όπως ο Στόγιαν Βράνκοβιτς, ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο Ντομινίκ Γουίλκινς, ο Ντίνο Ράτζα, ο Μάικ Μπατίστ, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αλλά και άλλους καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος και την αξία του παίκτη.
Ο Κέντρικ Ναν κατάφερε κάτι σχεδόν μοναδικό. Προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα στα ευρωπαϊκά δεδομένα ερχόμενος από ένα τελείως διαφορετικό στυλ μπάσκετ, ψηφίστηκε στην καλύτερη πεντάδα της Euroleague, είχε ηγετική παρουσία στην ομάδα έως και την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου ύστερα από 13 χρόνια και πλέον συνεχίζει όχι απλά στους ίδιους, αλλά καλύτερους ρυθμούς όπου πρόσφατα έφτασε μέσα σε ένα μήνα στην Ευρωλίγκα να έχει σχεδόν 30 πόντους μέσο όρο στο σκοράρισμα!
Κρύο αίμα
Είναι ικανός να φέρει τα πάνω κάτω. Είναι ικανός να «καθαρίσει» με συνοπτικές διαδικασίες κάθε παιχνίδι και απέναντι σε κάθε ομάδα. Είναι χαρισματικός σκόρερ έχοντας χίλιους δυο τρόπους να βάλει την μπάλα στο καλάθι και παράλληλα έχει κρύο αίμα.
Αλήθεια πότε ξανά ένας παίκτης σε οποιαδήποτε ομάδα όχι της Ευρώπης ίσως και του κόσμου ευστόχησε στο ίδιο ματς σε τρία buzzer beater με τη λήξη κάθε περιόδου, εκ των οποίων τα δύο από το κέντρο! Ο Ναν το έκανε σε αγώνα με την Μπαρτσελόνα, μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης σε αγώνα που τελείωσε στον πόντο.
Ενας αριστερόχειρας με φοβερή έφεση στο σκοράρισμα, ικανότητα να απειλεί με όλους τους τρόπους, αλλά και αρκετά συνεπής δημιουργός και αμυντικός. Πολύ καλός χειριστής της μπάλας, με κάθετο παιχνίδι, που μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του και τους άλλους, αλλά και καλός σουτέρ, τόσο spot όσο και από ντρίμπλα, ο Ναν διαθέτει ένα πλήρες επιθετικό πακέτο. Στην άμυνα δεν είναι κορυφαίος, αλλά σίγουρα είναι πιο ικανός από πολλούς γκαρντ καθώς τον βοηθά σε αυτό το γεγονός ότι έχει άνοιγμα χεριών 2,04μ.!
Επέστρεψε δριμύτερος για να τελειώσει τη δουλειά
Ο Βεζένκοφ έχει επιστρέψει στον Ολυμπιακό με ένα μέσο όρο 20,5 πόντων και 6,3 ριμπάουντ, σουτάροντας με 66,2% στα δίποντα, 40,5% στα τρίποντα και 91,3% στις βολές. Ενώ αντίστοιχα τη σεζόν 2022-23 όπου είχε αναδειχθεί και σε mvp της Ευρωλίγκας είχε 17,6 πόντους, 6,8 ριμπάουντ ενώ σούταρε με 65,5% στα δίποντα, 37,8% στα τρίποντα και 87,9% στις βολές.
Την άνοιξη του 2023 είχε αναδειχθεί mvp της Ευρωλίγκας για τη σεζόν 2022-23 αλλά θα άλλαζε με χαρά αυτόν τον τίτλο προκειμένου να ευστοχήσει ο Κώστας Σλούκας στο τελευταίο σουτ του τελικού με τη Ρεάλ στο Κάουνας ή να είχε αστοχήσει λίγο πριν στο δικό του… μανταρίνι ο Σέρχιο Γιουλ.
Ο χαμένος δραματικός τελικός από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 79-78 είχε «σημαδέψει» όλο τον οργανισμό του Ολυμπιακού που ήταν τότε με διαφορά η καλύτερη ομάδα της χρονιάς στο παρκέ με τρομερό μπάσκετ, αλλά έχασε με σουτ στη λήξη τον τελευταίο και πιο κρίσιμο αγώνα.
Το ΝΒΑ
Ο Βεζένκοφ έφυγε για να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ, αλλά μέσα του είχε αυτό το απωθημένο και ήξερε ότι κάποτε θα ξαναγυρίσει με στόχο να τελειώσει τη δουλειά.
Ισως και ο ίδιος δεν θα περίμενε ότι αυτό θα συμβεί τόσο γρήγορα και πως ύστερα από διάλειμμα ενός χρόνου θα επέστρεφε στο λιμάνι.
Η ρούκι σεζόν στο ΝΒΑ και στο Σακραμέντο με τους Κινγκς δεν πήγε όπως θα ήθελε. Ομως εκτός των άλλων αντιμετώπισε και δύο αρκετά σοβαρούς τραυματισμούς, με αποτέλεσμα να παίξει λίγο παραπάνω από τα μισά παιχνίδια, 42 για την ακρίβεια.
Χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής, είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του και ενώ κανείς δεν περίμενε (απόλυτα λογικά) να κάνει σεζόν… Ευρωλίγκας τα νούμερά του ήταν αρκετά χαμηλά σε ένα εντελώς διαφορετικό πρωτάθλημα.
Εκλεισε τη σεζόν με 5,4 πόντους και 2,3 ριμπάουντ σε λίγο παραπάνω από 12 λεπτά (12,2) μέσο όρο συμμετοχής στα 42 παιχνίδια της κανονικής περιόδου.
Σούταρε αρκετά καλά από τη «γραμμή της φιλανθρωπίας» (80%) και ικανοποιητικά από το τρίποντο (37,5%) που ήταν το δυνατό του σημείο απέναντι στις πιο αθλητικές και πλήρεις άμυνες του ΝΒΑ.
Μόνο για τον Ολυμπιακό
Παρά το γεγονός ότι είχε εγγυημένο πλουσιοπάροχο συμβόλαιο ο Βεζένκοφ όταν ήρθε η κουβέντα με τον Ολυμπιακό, ήταν ξεκάθαρος και έκανε τα πάντα για να αποχωρήσει από τις ΗΠΑ έχοντας ζήσει το όνειρο του ΝΒΑ έστω για μόλις μια σεζόν.
«Αν δω λίγο πιο καθαρά τα πράγματα, θεωρώ ότι πάλεψα αλλά δεν ξέρω αν εγκεφαλικά δόθηκα 100% σε αυτό που έκανα, όχι ως προς το μπάσκετ, αλλά ως προς το πνευματικό κομμάτι. Μετά ήρθε και ο τραυματισμός και ήταν πολύ δύσκολο. Ποτέ δεν μετάνιωσα που πήγα» είπε αρχικά για το ΝΒΑ και πρόσθεσε για την επιστροφή του τονίζοντας ότι αυτό που τον έκανε να επιστρέψει ήταν: «Η χαρά για το μπάσκετ μπορώ να πω. Η χαρά για το παιχνίδι. Αυτό που μάθαμε, του να παίζεις στα παιχνίδια, να χαίρεσαι γι’ αυτό που κάνεις. Πολλές φορές το έχουμε πει ότι είμαστε ευλογημένοι και τα προβλήματα στη ζωή είναι άλλα. Αλλά όταν μπαίνουμε στον μικρόκοσμό μας και σε αυτό το τούνελ, θεωρούμε ότι έχουμε το πιο μεγάλο πρόβλημα στον κόσμο. Δεν είναι έτσι, αλλά από την άλλη το κάνουμε γιατί το αγαπάμε και όταν χάνεται αυτό…».
Μαζί με τον ίδιο χαίρεται και ο Ολυμπιακός καθώς ο Βεζένκοφ έχει επιστρέψει ακόμα πιο ώριμος και μεστός. Χωρίς καν να τον καταλάβει κανείς, βγαίνει πολύ εύκολα mvp στα περισσότερα παιχνίδια του Ολυμπιακού ενώ το 20+ πόντων έρχεται σαν να πετά… βότσαλα στη λίμνη.
Το αποκορύφωμα των 45 πόντων απέναντι στην Μπάγερν (με 10/10 δίποντα και 8/10 τρίποντα) απλά μας υπενθύμισε ότι ο Βεζένκοφ είναι ένας κορυφαίος μπομπέρ με αυτό το ιδιαίτερο στυλ του που ξεχωρίζει.