Τα 2 δισ. ευρώ άγγιξαν τα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής το 2024 όπως αποκάλυψε ο Κωστής Χατζηδάκης, επίδοση, η οποία, όπως είπε, «δεν έχει ιστορικό προηγούμενο μετά τη Μεταπολίτευση». Ο υπουργός, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του think tank Synergia προανήγγειλε μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη αλλά και αυξήσεις αποδοχών που θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Οπως είπε «αυτή η χρονιά θα είναι χρονιά με σημαντικές περαιτέρω μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη. Αν δεν υπάρξει μια απρόβλεπτη, ανεξέλεγκτη διεθνής κρίση, η συνέχιση της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα μας επιτρέψει να μειώσουμε άμεσους φόρους». «Αν τα πράγματα εξελιχθούν κανονικά και ίσως και λίγο χειρότερα από κανονικά, καθώς είμαστε πάντοτε συντηρητικοί στις προβλέψεις μας, θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω αυξήσεις αποδοχών και μειώσεις φόρων που θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό το φθινόπωρο στη ΔΕΘ» υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Πρωτογενές πλεόνασμα
8,629 δισ. ευρώ
Με πρωτογενές πλεόνασμα 8,629 δισ. ευρώ έκλεισε ο προϋπολογισμός το 2024 έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4,635 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 68,843 εκατ. ευρώ και ενσωματώνουν το ποσό ύψους 1,569 δισ. ευρώ που αφορά τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Αν εξαιρεθεί το ποσό αυτό, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 67,273 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 371 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2025. Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 7,226 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 96 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (7,322 εκατ. ευρώ) που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2025.
Οι δυσκολίες έφεραν αποτελέσματα
Κάθε σημαντική αλλαγή έχει και τις δυσκολίες της. Για το νέο σύστημα πόθεν έσχες έπρεπε να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία για καταθέσεις, μετοχές, δάνεια, θυρίδες από περισσότερα από 100 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας για να σταματήσει το τρέξιμο όλων των υπόχρεων από τράπεζα σε τράπεζα για να μαζεύουμε βεβαιώσεις. Και δούλεψε! Τα βρήκαμε προσυμπληρωμένα στις δηλώσεις, με διαλειτουργικότητα παντού, όπως λέει ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος. Τα πράγματα όμως δεν είναι ποτέ ιδανικά. Και χρειάστηκε να δοκιμαστούν δυο και τρεις φορές στοιχεία από τα ιδρύματα για να έρθουν με τον κατάλληλο τρόπο. Για τον λόγο αυτό υπήρξαν καθυστερήσεις και αρρυθμίες στην πλατφόρμα. Ωστόσο για πρώτη φορά το Δημόσιο αποκτά πραγματική εικόνα για τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων – υπόχρεων…