Πέθανε ο σκηνοθέτης Πατρίς Βιβάνκος σε ηλικία 69 ετών

«Γεννημένος στην Ισπανία, ο Πατρίς Βιβάνκος πολιτογραφήθηκε Έλληνας με την ιδιότητα του σκηνοθέτη και σεναριογράφου, πριν γίνει ένας γνήσιος πολίτης του κόσμου και ασχοληθεί με το σινεμά ως πολιτιστικό προϊόν από τις θέσεις του ως εκπροσώπου του προγράμματος MEDIA με έδρα του τις Βρυξέλλες όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, από ανακοπή, σε ηλικία 69 ετών» όπως γράφει ο Μανώλης Κρανάκης στο flix.gr

Ξεκινώντας ως βοηθός σκηνοθέτης (και στο πλευρό του Θόδωρου Αγγελόπουλου), στη συνέχεια σκηνοθέτησε δύο ταινίες μικρού μήκους και γύρισε δύο ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας που ξεχώρισαν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τις αρχές των 90s: την «Ξένια» το 1989 με την Θέμιδα Μπαζάκα και τον Ντενίς Πονταλιντές και το «Ζωή Χαρισάμενη» το 1993 με τον Θανάση Βέγγο και την Εύα Κοταμανίδου.

Αφετηρία της κινηματογραφικής του περιπλάνησης ήταν η συνεργασία του με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, το 1984, η οποία ενέπνευσε την πρώτη μικρού μήκους ταινία του, “Το πλάνο Νο 80”, γύρω από το “Ταξίδι στα Κύθηρα”

Την είδηση έκανε γνωστή το Φεστιβάλ Ταινίας Θεσσαλονίκης:

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας – Creative Greece αποχαιρέτησε τον Πατρίς Βιβάνκος με την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Πατρίς Βιβάνκος υπήρξε ένας ευαίσθητος άνθρωπος, ανήσυχος γνώστης του πολιτισμού της Ευρώπης, πολιτογραφημένος κινηματογραφικά Έλληνας.

Το σύνορο για αυτόν δεν είχε ιδιαίτερη σημασία. Γεννήθηκε στην Ισπανία, ορφάνευσε νωρίς, ταξίδευσε και έζησε σε πολλές χώρες, άφησε την τελευταία πνοή του στις Βρυξέλες. Στην Ελλάδα, όπου γύρισε όλες τις ταινίες του, πέρασε τα πιο δημιουργικά του χρόνια.

»Αφετηρία της κινηματογραφικής του περιπλάνησης ήταν η συνεργασία του με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, το 1984, η οποία ενέπνευσε την πρώτη μικρού μήκους ταινία του, “Το πλάνο Νο 80”, γύρω από το “Ταξίδι στα Κύθηρα”. Η πρώτη μεγάλου μήκους, “Ξένια”, με πρωταγωνιστές τη Θέμιδα Μπαζάκα και τον ελληνικής καταγωγής Ντενίς Πονταλιντές, του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1989.

»Τέσσερα χρόνια μετά συνεργάστηκε με τον Θανάση Βέγγο και την Εύα Κοταμανίδου στην ταινία “Ζωή χαρισάμενη”.

»Η έννοια του ταξιδιού συγκροτεί τον πυρήνα της μυθοπλασίας και στα δύο αυτά έργα, στα οποία συμπαραγωγός ήταν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Ο Πατρίς Βιβάνκος εργάστηκε για το κοινό μέλλον του κινηματογραφικού και οπτικοακουστικού τομέα της Ευρώπης και ως στέλεχος του ευρωπαϊκού προγράμματος MEDIA.

»To Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας – Creative Greece τον αποχαιρετά εκφράζοντας τα βαθιά συλλυπητήριά του στην οικογένειά του και στους οικείους του».