Δύσκολη υπόθεση το «χτίσιμο» περιουσίας από το μηδέν για 2 στους 3 Ελληνες

Δύσκολο εκτιμούν ότι είναι σήμερα το «χτίσιμο» περιουσίας από το μηδέν οι δύο στους τρεις Ελληνες, με τους νεότερους ωστόσο να διατηρούν πιο αισιόδοξη στάση. Την ίδια ώρα πεποίθηση των περισσοτέρων είναι ότι η εντιμότητα και τα πολλά χρήματα δεν «πάνε μαζί», με την άποψη αυτή να θεμελιώνεται πιο έντονα όσο προχωρά η ηλικία και οι πολίτες αποκτούν περισσότερες επαγγελματικές εμπειρίες. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την τελευταία πανελλαδική μελέτη της Focus Bari «Οικονομική ψυχολογία των Ελλήνων:

Στάσεις και Συμπεριφορές», σύμφωνα με την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αναφέρει ότι οι οικονομικές δυσκολίες επηρεάζουν την ψυχολογία τους, ενώ τα χρήματα δεν θεωρούνται πανάκεια για την ευτυχία τους. Μάλιστα, αν και οι περισσότεροι δηλώνουν ότι τα πολλά χρήματα είναι προνόμιο των λίγων, οι νέοι εμφανίζουν μια πιο θετική προσέγγιση. Η σύνδεση του πλούτου με ανήθικες πρακτικές ενισχύεται με την ηλικία, παρ’ όλα αυτά η αντίληψη του «πλούσιου και καλού ανθρώπου» παραμένει «ζωντανή» στην Ελλάδα.

Πάντως, μόνο ο ένας στους τέσσερις Ελληνες πιστεύει ότι η προσωπική και επαγγελματική ευτυχία μπορούν να συνυπάρξουν. Με τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και των νοικοκυριών, το 65% των συμμετεχόντων στη μελέτη υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα είναι ακατόρθωτο να «χτίσει» κανείς περιουσία από το μηδέν, με τις γυναίκες να το υποστηρίζουν σε ποσοστό 68% και τους άνδρες κατά 62%.

Εκείνοι που είναι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της θέσεις αυτής είναι όσοι έχουν ηλικία από 35 έως 44 ετών (69%) και ζουν στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, αναφορικά με τις προσδοκίες τους, το 63% πιστεύει ότι τα πολλά χρήματα είναι μόνο για λίγους, με έντονη την άποψη αυτή στους Ελληνες ηλικίας άνω των 55 ετών.

Οσο για τον συνδυασμό ηθικής και πλούτου το 67% αναφέρει ότι είναι σπάνιο κανείς να κάνει πολλά χρήματα με τελείως έντιμους και νόμιμους τρόπους. Την άποψη ενστερνίζονται περισσότερο οι ηλικίες άνω των 45 ετών. Επίσης, οι περισσότεροι νέοι θεωρούν ότι η αξία τους δεν μπορεί να ανταμειφθεί ικανοποιητικά στην Ελλάδα.