Πόσο έτοιμη είναι η Ευρώπη για το «τσουνάμι» Τραμπ – Η ανάλυση του Politico

Δεν είναι πανικόβλητοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπροστά στο «τσουνάμι» Τραμπ, εν μέρει επειδή έχουν προετοιμαστεί, σχολιάζει σε ανάλυσή του το Politico

Για τη νέα πραγματικότητα και τον «σεισμό» που θα φέρει στις διατλαντικές σχέσεις η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και ο αναθεωρητισμός του ετοιμάζονται στην Ευρώπη.

Μόνον που κατά τη δεύτερη θητεία του οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες των κρατών-μελών της ΕΕ δεν είναι πανικόβλητοι μπροστά στο «τσουνάμι» Τραμπ, εν μέρει επειδή έχουν προετοιμαστεί, σχολιάζει σε ανάλυσή του το Politico.

Εξ ου και οι υποτονικές αντιδράσεις των Βρυξελλών στα όσα εξήγγειλε ο Τραμπ στην τελετή ορκωμοσίας του, στις απειλές που εκστόμισε και στο μπαράζ διαταγμάτων που υπέγραψε -μεταξύ άλλων για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ούτε καν να αναφέρεται ονομαστικά στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ στην χθεσινή ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας.

Άλλωστε, ο Τραμπ, πέραν των απειλών του για τελωνειακούς δεσμούς σε ευρωπαϊκές χώρες -που θα τεθούν σε εφαρμογή αν δεν αγοράσουν αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο-, δεν άνοιξε τα χαρτιά του αναφορικά με την υποστήριξη προς την Ουκρανία και το μέλλον του ΝΑΤΟ ως ασπίδας προστασίας της Ευρώπης.

Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν νέους καβγάδες με τον Τραμπ

Όπως αναφέρει το άρθρο, η ήρεμη αντίδραση των Ευρωπαίων στα λεγόμενα και στις εξαγγελίες του Τραμπ είναι σκόπιμη, αφού δεν θέλουν να ξεκινήσουν νέους καβγάδες με τον απρόβλεπτο νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, χώρια που αντιλαμβάνονται ότι τα δημόσια κηρύγματα και οι επιπλήξεις τους θα γυρίσουν μπούμερανγκ.

Όπως είπε χθες Τρίτη στο Νταβός ο απερχόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, εκείνο που απαιτείται είναι «ψυχραιμία». «Είναι απολύτως σαφές ότι ο Πρόεδρος Τραμπ και η κυβέρνησή του θα κρατήσουν τον κόσμο σε αναμμένα κάρβουνα τα επόμενα χρόνια όσον αφορά στην ενεργειακή και κλιματική πολιτική, στην εμπορική πολιτική, στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και σε πολλούς άλλους τομείς. Μπορούμε και θα τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά χωρίς περιττό ενθουσιασμό και αγανάκτηση» είπε.

Και υπογράμμισε με νόημα ότι «η στενή συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι απαραίτητη για την ειρήνη και την ασφάλεια παγκοσμίως και αποτελεί κινητήρια δύναμη για επιτυχή οικονομική ανάπτυξη».

Η Ευρώπη πιο έτοιμη αυτή τη φορά για τον «τυφώνα» Τραμπ

Αλλά, πέραν του ότι δεν επιζητούν τσακωμούς με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, οι Ευρωπαίοι έχουν προετοιμαστεί καλύτερα αυτή τη φορά για προστριβές με την Ουάσιγκτον απ’ ό,τι στην πρώτη θητεία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Εδώ και μήνες οι Βρυξέλλες και η Βρετανία καταστρώνουν σχέδια αντίδρασης σε περίπτωση που ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, ελπίζοντας από τη μία να πειστεί ο Τραμπ να μην επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα, και έχοντας έτοιμη από την άλλη μια ευρεία γκάμα αντιποίνων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Μέσο.

Ο Τραμπ υπέδειξε ήδη στην ΕΕ με ποιον τρόπο μπορεί να αποφύγει τα χειρότερα: «Το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν γρήγορα είναι να αγοράσουμε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριό μας», διεμήνυσε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους. Ήδη η Κομισιόν λαμβάνει στα σοβαρά υπόψη της την πρόταση αυτή και θα συζητήσει το θέμα άμεσα με τους συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου. «Θέλουμε να ανοίξουμε δίαυλο επικοινωνίας μαζί τους και να δούμε πώς θα κινηθούμε. Η προτεραιότητα είναι να το συζητήσουμε νωρίς, να μιλήσουμε για τα κοινά συμφέροντα και μετά να είμαστε έτοιμοι για διαπραγμάτευση», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια, Άννα-Κάισα Ιτκόνεν.

Το Ουκρανικό

Όσον αφορά στο Ουκρανικό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, καταστρώνουν σχέδια για να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να επωμιστούν το αναλογούν βάρος και να διαπραγματευτούν μελλοντικές συμφωνίες με τον Τραμπ, ώστε να του αποδείξουν ότι είναι αξιόπιστοι εταίροι κι όχι «τζαμπατζήδες».

Ο Αμερικανός πρόεδρος κινείται με γνώμονα το συμφέρον μάλλον, παρά τις αρχές, και δεν τον συμφέρει να φανεί ότι νίκησε ο Πούτιν και εκείνος ήταν ο χαμένος σε μια κακή συμφωνία, όπως το έθεσε ανώτερος Δυτικός αξιωματούχος. Αλλά, πέραν του πλήγματος στο «εγώ» του Τραμπ, μια κακή συμφωνία για το Ουκρανικό θα… άνοιγε πιθανώς την όρεξη και της Κίνας, κάτι που επίσης θα απεχθανόταν ο ένοικος του Λευκού Οίκου, πρόσθεσε.

Ο Τραμπ ωθεί την Ευρώπη να ενισχύσει την άμυνά της

Οι Ευρωπαίοι δεν ξεχνούν τις απειλές του Τραμπ κατά την πρώτη θητεία του να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. Τον περασμένο μήνα πρότεινε αύξηση των αμυντικών δαπανών των κρατών-μελών της Συμμαχίας στο 5% του ΑΕΠ τους από το 2% σήμερα – στόχο τον οποίο πολλά ευρωπαϊκά κράτη «δεν έχουν πιάσει» ακόμη.

Η Γαλλία, διά στόματος του Εμανουέλ Μακρόν, και η Εσθονία συντάχθηκαν χθες Τρίτη με τις χώρες που υποστηρίζουν το αίτημα αυτό του Τραμπ στη σκιά της ρωσικής απειλής. «Το γεγονός ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την άμυνα σε επίπεδο ΕΕ σίγουρα δεν αποτελεί καινοτομία και συνδέεται περισσότερο με την απειλή του Πούτιν και της Ρωσίας παρά με το ποιος κάθεται στον Λευκό Οίκο», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο απρόβλεπτος ένοικος του Λευκού Οίκου

Όπως και να ‘χει, η επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία, αναμφίβολα, έφερε τους Ευρωπαίους ενώπιον μιας νέας πραγματικότητας. Για τον αρμόδιο για την Ευρώπη διευθυντή της εταιρείας παροχής συμβουλών για πολιτικούς κινδύνους Eurasia Group, Μουτζτάμπα Ραχμάν, οι Ευρωπαίοι «είχαν ήδη στρέψει αρκετά το βλέμμα τους στο μέλλον αναφορικά με την άμυνα και την ασφάλεια, ενώ αναφορικά με το εμπόριο έχουν έναν μεγάλο αριθμό μέτρων, που είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν, αλλά δεν θα το κάνουν παρά μόνον όταν γνωρίζουν τι σκοπεύει να κάνει ο Τραμπ».

Αυτό ακριβώς είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς λόγω του απρόβλεπτου, παρορμητικά χαρακτήρα του Ρεπουμπλικανού.

«Σε μια περίοδο μεγάλου πολέμου [Ρωσίας-Ουκρανίας] στη Γηραιά Ήπειρο, για την Ευρώπη το διακύβευμα αναφορικά με τη σωστή βαθμονόμηση της απάντησής της είναι μεγαλύτερο από ό,τι για οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη», δήλωσε ο Λέσλι Βιντζαμούρι, της δεξαμενής σκέψης Chatham House, που εδρεύει στο Λονδίνο. «[Ο Τραμπ] έχει δείξει ότι παραμένει απρόβλεπτος και πρόθυμος να δοκιμάσει τα όρια των αμερικανικών συμμαχιών με εντελώς απροσδόκητους τρόπους. Αυτό κάνει την κατανόηση των προθέσεών του τόσο επείγουσα για τους παγκόσμιους ηγέτες – όσο και απίστευτα δύσκολη», πρόσθεσε.

Πηγή: iefimerida.gr