Με θηλυκό αποτύπωμα οι κρίσεις στην Αστυνομία

Με θηλυκό αποτύπωμα οι κρίσεις στην Αστυνομία

Με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας – όπως άλλωστε ήταν και η εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη – ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες, έστω στον βαθμό του ταξιάρχου, έφεραν μία  μεγαλύτερη μερίδα γυναικών να προωθούνται σε κρίσιμες θέσεις, ελπίζοντας ότι θα ανελιχθούν και στους βαθμούς του στρατηγού.

Στην ΕΛ.ΑΣ. έχει υπάρξει μία και μόνη εν ενεργεία αντιστράτηγος, η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, και στο παρελθόν έχουν υπάρξει και ελάχιστες υποστράτηγοι, στο Υγειονομικό, στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια, αλλά και στη διοίκηση της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Κρίσεις: Προήχθηκαν 17

Φέτος είναι χαρακτηριστικό, ότι από τους 40 αστυνομικούς διευθυντές που προήχθησαν στον βαθμό του ταξιάρχου για να συμπληρωθούν οι προβλεπόμενες 85 θέσεις γενικών καθηκόντων, οι 17 είναι γυναίκες.

Ετσι, για πρώτη, η κορυφαία θέση στην (πρώην) Ασφάλεια Αττικής είναι (στην κυριολεξία) γένους θηλυκού. Η Ζαμπία Γύπαρη, προερχόμενη από την Υποδιεύθυνση ΒΑ Αττικής, προήχθη σε ταξίαρχο και ανέλαβε τη Διεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής.

Στη Θεσσαλονίκη, τρεις γυναίκες με μακρά καριέρα στην ΕΛ.ΑΣ. με τον βαθμό της ταξιάρχου πλέον, ανέλαβαν νευραλγικά πόστα: η Φανή Γιουβαννοπούλου, διευθύντρια της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, η Αικατερίνη Τσιρέλη, διευθύντρια στη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα και η Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου, διευθύντρια της Τροχαίας.

Στη Λάρισα η Μαρία Κομματά ανέλαβε βοηθός του υποστρατήγου περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ενώ διοικήτρια της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας είναι πλέον η ταξίαρχος Βασιλεία Δημητράκου.

Αλλά γυναίκες – μεταξύ άλλων – ανέλαβαν και τρεις από τις καίριες διευθύνσεις του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.: η Κλεονίκη Χατζηπαντελή τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας, η Βασιλική Παυλάκη διευθύντρια Πληροφορικής και η Ευαγγελία Βαμβακάκη διευθύντρια Τροχαίας Αστυνόμευσης.

«Καμία δεν έχει φτάσει ξανά στον βαθμό της αντιστρατήγου, από το 2019»

Μπορεί το ποσοστο στις γυναίκες που προήχθησαν σε ταξίαρχοι να είναι σαφώς αυξημένο, ωστόσο η αντιστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, γνωστή για την τεράστια συμβολή της στο Μεταναστευτικό, μιλώντας στα «ΝΕΑ» επισημαίνει ότι ακόμη και σήμερα οι θέσεις που καταλαμβάνουν οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι κυρίως επιτελικού χαρακτήρα: «Αν και πράγματι στις κρίσεις των αστυνομικών διευθυντών που αφορούν τους ταξιάρχους αρκετές από εκείνους/ες που προήχθησαν είναι γυναίκες, εντούτοις παρατηρώ ότι στις φετινές κρίσεις στους ανώτατους αξιωματικούς – ήταν μία υποστράτηγος και τέσσερις ταξίαρχοι – αποστρατεύτηκαν και οι πέντε γυναίκες. Ακριβώς αυτό είναι που καταδεικνύει ότι ακόμη δεν υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση των γυναικών. Μάλιστα, από το 2019 οπότε και αποστρατεύτηκα με τον βαθμό της αντιστρατήγου μέχρι και σήμερα, δηλαδή έξι χρόνια μετά, και ενώ έχουν πραγματοποιηθεί έξι ετήσιες τακτικές κρίσεις, καμία γυναίκα δεν έχει φτάσει στον βαθμό της αντιστρατήγου. Τα δεδομένα αυτά μού θυμίζουν την κατάσταση που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια και πιο συγκεκριμένα την περίοδο 2010 – 2015 όπου οι γυναίκες μπορεί να έφταναν στον βαθμό του ταξιάρχου, ωστόσο αυτό ήταν και το ταβάνι τους! Δεν υπήρχε καμία προοπτική εξέλιξης για αυτές».

Η στρατηγός Τσιριγώτη θυμάται ότι εκείνο που είχε κάνει τρομερή εντύπωση στην ΕΛ.ΑΣ είναι το γεγονός ότι «οι πρώτες έξι γυναίκες ταξίαρχοι που προήχθησαν στην Ελληνική Αστυνομία αποστρατεύτηκαν και οι έξι μαζί».

Η ίδια σχολιάζει πως «πρόκειται για μία ιδιαίτερα λυπηρή κατάσταση καθώς θα έπρεπε να δίνεται εξίσου και στις γυναίκες η δυνατότητα να εξελίσσονται και να καταλαμβάνουν ανώτατους

βαθμούς όπως ακριβώς και οι άνδρες».

Οσον αφορά την προαγωγή στον βαθμό της ταξιάρχου και την ανάληψη της Διεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής από γυναίκα, εξηγεί ότι: «Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής με

τη δημιουργία της νέας Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος συρρικνώθηκε κατά πολύ, καθώς όλα τα σοβαρά αδικήματα και οι Διευθύνσεις που ασχολούνται με την οργανωμένη εγκληματικότητα υπάγονται στον υποστράτηγο Φώτη Ντουίτση, εξαιρετικό αξιωματικό και γνώστη του οργανωμένου εγκλήματος».

Συμπερασματικά, η απόστρατη στρατηγός υπογραμμίζει ότι «οι θέσεις που καταλαμβάνουν οι γυναίκες στο Σώμα στην πλειονότητά τους είναι επιτελικές και όχι μάχιμες».