Τορπίλη στον διάλογο από τον Τατάρ με επιστολή στον Γκουτέρες

Η πρόσφατη συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ερσίν Τατάρ, ύστερα από αίτημα του Αντόνιο Γκουτέρες, για να συζητήσουν το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης για τις δύο κοινότητες, δεν επέτρεπε αισιόδοξες προβλέψεις. Και η επιβεβαίωση ήρθε γρήγορα. Ο Τατάρ απέρριψε χθες την πρόταση Χριστοδουλίδη – των οκτώ σημείων – και ξεκαθάρισε ότι θα το κάνει με επιστολή απευθείας στον Γκουτέρες και όχι μέσω των εκπροσώπων του, γιατί, είπε, δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν» και γιατί «οι ειδικοί αντιπρόσωποι πάντα βρίσκονται υπό την επιρροή των Ελληνοκυπρίων». Το ότι ένιωσε την «ανάγκη» να κάνει τις συγκεκριμένες διευκρινίσεις δείχνει ότι δεν υπάρχει το κλίμα καλής πίστης που είναι απαραίτητο για να ανοίξει πάλι ο διάλογος. Ετσι κι αλλιώς, Αθήνα και Λευκωσία ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένες, εκτιμώντας ότι ο Τατάρ δεν προσέρχεται στο τραπέζι με πραγματική διάθεση διαλόγου αλλά για ένα παιχνίδι εντυπώσεων – υπό την πίεση και της Αγκυρας που δεν θέλει να εμφανίζεται στον ρόλο του κακού.

Η Κάλας στην Αγκυρα

Σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί την Αγκυρα και να συναντηθεί με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν η Κάγια Κάλας, για πρώτη φορά με την ιδιότητα της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Στην ατζέντα της θα είναι και το Κυπριακό, όπως διευκρίνισε. Μαντεύω πως η Αθήνα περιμένει να πάρει διαβεβαιώσεις για τη Συρία, αφού η ανησυχία για την τουρκική επεκτατικότητα εκεί παραμένει. Μέσω των «ΝΕΩΝ», πάντως, η ίδια μετέφερε την προηγούμενη εβδομάδα διαβεβαιώσεις από την πλευρά του Φιντάν ότι η Αγκυρα δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με το νέο καθεστώς στη Δαμασκό.

Tηλεφώνημα

Φιντάν – Ρούμπιο

Με τον Φιντάν συνομίλησε χθες και ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκο Ρούμπιο. Εκτός από τα τυπικά συγχαρητήρια, οι δυο τους επεσήμαναν «την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των ΗΠΑ να έχουν συνεργασία». Καλά τα διπλωματικά, αλλά ο Ρούμπιο έχει υπάρξει, θυμίζω, ως γερουσιαστής, ένας από τους ισχυρότερους επικριτές του Ερντογάν. Οπότε η σχέση του με την Αγκυρα αναμένεται με ενδιαφέρον.

Γεραπετρίτης

στο Αουσβιτς

Πυκνό σε ταξίδια θα είναι το προσεχές διάστημα για τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο υπουργός Εξωτερικών δεν θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που είναι προγραμματισμένο για τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, καθώς του έχει ανατεθεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην τελετή μνήμης της 80ής επετείου απελευθέρωσης στο Αουσβιτς. Την επομένη θα ταξιδέψει στη Λετονία για συζητήσεις με την ομόλογό του Μπάιμπα Μπράζε, ενώ στις 29 Ιανουαρίου θα συναντηθεί στο Βίλνιους με τον λιθουανό ομόλογό του Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις. Στην Αθήνα θα επιστρέψει μόνο για μερικά 24ωρα αφού, όπως σας έχω ήδη ενημερώσει, στις αρχές του επόμενου μήνα αναχωρεί εκ νέου, αυτήν τη φορά για να πραγματοποιήσει μια μίνι περιοδεία στη Μέση Ανατολή, όπου σχεδιάζει να κάνει δύο στάσεις, μία στα Ιεροσόλυμα και μία στη Ραμάλα.

Οι ιατροδικαστές

και τα Τέμπη

Ολο και πιο συχνά βλέπουμε διαμαρτυρίες των φορέων του νομικού κλάδου για νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης. Αλλά αυτό που έχει γίνει με το τελευταίο νομοσχέδιο, για τις νέες αυστηροποιήσεις των ποινών για ενδοοικογενειακή βία, δείχνει μια κλιμάκωση, αφού όλοι ανεξαιρέτως οι φορείς που εμφανίστηκαν στην επιτροπή της Βουλής τοποθετήθηκαν αρνητικά. Ενώ προκλήθηκε και ένταση μεταξύ του Γιώργου Φλωρίδη και εκπροσώπων της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Μέσα σε όλα αυτά, προστέθηκε και μια διάταξη που ανέβασε χθες το θερμόμετρο στο κόκκινο. Αυτή που αφορά την ίδρυση μιας τριμελούς επιτροπής ιατροδικαστών διορισμένης από το υπουργείο, υπό τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Νίκο Καρακούκη, η οποία θα έχει την εξουσία όχι απλώς να ελέγχει αλλά και να ανατρέπει, να αποσύρει οποιαδήποτε ιατροδικαστική έκθεση ώστε να μη φτάνει καν στην κρίση του δικαστηρίου. Το θέμα ανέδειξε πρώτο το ΠΑΣΟΚ, συνδέοντάς το με τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών, με τη βουλευτή Ευαγγελία Λιακούλη να καταγγέλλει ότι ο επικεφαλής της τριμελούς επιτροπής έχει αναμειχθεί ως ιατροδικαστής στην υπόθεση. Τη σκυτάλη πήραν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επεμβαίνει και στα ιατροδικαστικά.

Η αντίδραση Φλωρίδη

Το αντιπολιτευτικό σφυροκόπημα προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση με τον Φλωρίδη, που υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί την υπόθεση των Τεμπών ως «συνηθισμένο καταφύγιό» της. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός έκανε ένα βήμα πίσω προαναγγέλλοντας ότι θα φέρει αλλαγή στη διάταξη. Το κλίμα, όμως, παρέμεινε φορτισμένο.