Ο αντιφατικός Τραμπ δεν μπορεί να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε μια μέρα

Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς σκέφτεται ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος αλλάζει καθημερινώς απόψεις – Πιθανός ο εκβιασμός σε Πούτιν, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία

Του Μανώλη Καλατζή

Αν κάποιος πιστεύει πως μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, για τα διεθνή θέματα, μάλλον θα δοκιμάσει εκπλήξεις και απογοητεύσεις, καθώς οι κινήσεις του δεν δείχνουν να έχουν συνοχή και συνέπεια. Μέχρι σήμερα κάνει επίδειξη ισχύος, απειλώντας με οικονομικής φύσεως μέτρα τους πάντες. Είναι άγνωστος ο αριθμός των κρατών που έχουν απειληθεί με επιβολή δασμών, προκειμένου να συγκατανεύοσυν στις απαιτήσεις του. Η Κολομβία ήταν η πρώτη χώρα που αναγκάστηκε να υποκύψει αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι σε δύο άλλα μέτωπα. Το ένα στη Μέση Ανατολή και το άλλο στην Ουκρανία.

Στην Μέση Ανατολή μετά την εκεχειρία Ισραήλ – Χαμάς, έριξε στο τραπέζι την εισήγηση για εθνικό ξεκαθάρισμα των Παλαιστινίων της Γάζας και μεταφοράς τους στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία. Τόσο το Κάϊρο όσο και το Αμάν, απέρριψαν την ιδέα αλλά ο Τραμπ δεν έκανε πίσω, αφήνοντας να αιωρείται η απειλή για λήψη οικονομικών μέτρων εναντίον τους, ώστε να πειστούν.

Η άλλη κίνηση του στην περιοχή, αποτελεί δώρο στον Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία με την απόφαση για απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών από την Συρία, όπως τουλάχιστον φέρεται να έχει πει στον Β. Νετανιάχου.
Η κίνηση αυτή, αφήνει τους Κούρδους στο έλεος των Τούρκων και μειώνει δραματικά την αξιοπιστία των ΗΠΑ έναντι των συμμάχων τους. Παράλληλα δημιουργούν τεράστιο θέμα με την πιθανή αναβίωση του ISIS, αφού οι Κούρδοι είναι αυτοί που σε ρόλο «δεσμοφύλακα», κρατούν τους τζιχαντιστές φυλακισμένους και αφοπλισμένους.
Το μεγάλο στοίχημα όμως, είναι η Ουκρανία, για την οποία οι προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ δημιουργούν σύγχυση λόγω της αντιφατικότητας των διακηρύξεων και των χειρισμών.
Το ότι κατά την τελετή ορκωμοσίας του δεν έκανε καμία αναφορά, επέτρεψε την κυκλοφορία πολλών σεναρίων, αφού κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και μετά την εκλογή του έδωσε υποσχέσεις για άμεσο τερματισμό του πολέμου.

Κόβει χρήματα στέλνει Patriot

Η αντιφατικότητα τω χειρισμών Τραμπ στην περίπτωση της Ουκρανίας, δεν διαφέρει σε τίποτα από την αντιφατικότητα που έχει επιδείξει σε όλα τα θέματα.
Ωστόσο, το άμεσο πάγωμα των χρηματοδοτήσεων για τρεις μήνες, με την αποστολή 90 πυραύλων Patriot στο Κίεβο, προκαλεί απίστευτη σύγχυση για τις προθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η διακοπή της χρηματοδότησης με την μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, ουσιαστικά τιμωρεί αυτούς που υπήρξαν θύματα του Πούτιν. Δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία, νοσοκομείων, σε στέγες ανηλίκων που οι γονείς τους είτε σκοτώθηκαν είτε πολεμούν στο μέτωπο, αλλά και σε ανθρωπιστικά προγράμματα τα οποία έχουν να κάνουν με παροχές για την επιβίωση του πληθυσμού. Η Ουκρανία βασίζεται σε αυτή την βοήθεια, η οποία παρέχεται κυρίως από τις ΗΠΑ και από την ΕΕ. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, χθες με δηλώσεις του ζήτησε να ενημερωθεί για τις αποφάσεις της κυβέρνησης του Τραμπ, ώστε αν χρειαστεί να επιλέξει τους τομείς στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα, που είναι οι υποδομές τις οποίες χτυπάει συνεχώς η Ρωσία (θέρμανση, ηλεκτρισμός, υδροδότηση κλπ)

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ μετέφεραν από τι Ισραήλ 90 αντιπυραυλικά συστήματα Patriot. Τα συστήματα αυτά αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ήταν αποθηκευμένα και μεταφέρθηκαν στην Πολωνία για να παραδοθούν στην Ουκρανία. Η βοήθεια αυτή κρίνεται πολύ σημαντική, αλλά δίνει μηνύματα που προκαλούν σύγχυση.

Πως τελειώνει ο πόλεμος;

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πολλοί θεωρούσαν τον Φεβρουάριο του 2022 πως θα χρειαζόντουσαν μόλις λίγα 24ωρα για να υπάρξει συνθηκολόγηση της Ουκρανίας και τερματισμός του πολέμου με επικράτηση της Ρωσίας και επιβολής των όρων της. Αυτό αποδείχθηκε τουλάχιστον ατυχής πρόβλεψη.

Σήμερα υπάρχει κόπωση και εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η Ουκρανία, καθώς έχουν μειωθεί σημαντικά οι εφεδρείες της και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις απώλειες σε έμψυχο δυναμικό. Η Ρωσία επιστρατεύει συνεχώς νέες δυνάμεις και αντλεί στρατιώτες από την Τσετσενία, από την Βόρεια Κορέα, από τους κατάδικους των Φυλακών αλλά και από μισθοφόρους. Οι Ρώσοι που χρησιμοποιούνται προέρχονται κυρίως από φτωχές περιοχές της αχανούς χώρας οι οποίοι αναγκάζονται να υπογράψουν συμβόλαια τα οποία συχνά δεν τιμώνται.
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο είχε υποσχεθεί πως ο πόλεμος αν εκλεγεί θα τελειώσει σε μία μέρα ή ακόμα και πριν αναλάβει καθήκοντα.
«Γνωρίζω καλά τον Πρόεδρο Ζελένσκι, όπως ξέρω καλά τον Πρόεδρο Πούτιν. Θα τέλειωνα τον πόλεμο σε διάστημα 24 ωρών αν ήμουν Πρόεδρος», είχε πει σε συνέντευξή στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο GB News, προσθέτοντας πως ήταν σίγουρος 100% γιατί ήταν εύκολη υπόθεση. Αυτό που δεν είχε πει, ήταν το πως θα τον τέλειωνε τον πόλεμο.
Όταν πια κέρδισε τις εκλογές και θα έπρεπε να υλοποιήσει την υπόσχεση του, άρχισε να αλλάζει τα πράγματα. Η μία μέρα έγινε έξι μήνες, θεωρώντας αυτό το χρονικό διάστημα πιο ρεαλιστικό.

Στις αρχές Ιανουαρίου ο απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο διορισμένος απεσταλμένος του για την Ουκρανία, απόστρατος στρατηγός Keith Kellogg, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Fox ότι το ορόσημο τερματισμού του πολέμου είναι οι 100 ημέρες, κάτι που επίσης θεωρείται ως υπόσχεση που συγκρούεται με την λογική.
Και ενώ ο Τραμπ έβαζε χρονοδιαγράμματα, αντί να απειλεί τους Ρώσους, απειλούσε τους Ουκρανούς πως θα διακόψει την χρηματοδότηση για να τελειώσει ο πόλεμος. Κάτι τέτοιο βεβαίως θα σήμαινε πλήρη κατάρρευση της Ουκρανίας και επικράτηση του Πούτιν, που θα μεταφραζόταν και σε ήττα της Δύσης με την συμβολή των ΗΠΑ.

Πριν ορκιστεί για δεύτερη φορά Πρόεδρος, είχε εκφράσει την αντίθεση στην απόφαση Μπάιντεν να δώσει άδεια για χρήση αμερικάνικων όπλων μακρού βεληνεκούς από το Κίεβο για χτυπήματα εντός της Ρωσίας, υποστηρίζοντας πως αυτή η απόφαση δημιουργούσε κλιμάκωση. Παρά τα εκατοντάδες διατάγματα που υπέγραψε δεν προχώρησε σε ανάκληση αυτή της άδειας.
Συνεργάτες του Τραμπ, αφήνουν να νοηθεί ότι έχει αλλάξει άποψη και ενδεχομένως να βοηθήσει περισσότερο την Ουκρανία, θεωρώντας πως είναι κατάλληλη στιγμή να νικήσει τον Πούτιν, παρά του ότι τον συμπαθεί. Πρόκειται για νοοτροπία που κουβαλάει από την επιχειρηματική του διαδρομή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ είπε ότι ήθελε να συναντηθεί με τον Πούτιν το συντομότερο δυνατό.
«Θα ήθελα πραγματικά να μπορέσω να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Πούτιν σύντομα για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος», είπε μέσω τηλεδιάσκεψης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Δικαιολόγησε αυτή την πρόθεση του με την έννοια του για τις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που χάνονται στον πόλεμο.
Απείλησε να επιβάλει υψηλούς δασμούς στα ρωσικά προϊόντα… παρά το ότι οι ΗΠΑ δεν εισάγουν πλέον σχεδόν τίποτα από τη Ρωσία!
Στο ερώτημα, πότε τελειώνει ο πόλεμος, δεν υπάρχει πλέον καμία απάντηση.

Μπορεί ο Τραμπ να εκβιάσει;

Μετά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απευθύνοντας μήνυμα στη Ρωσία, ζητώντας να σταματήσει τώρα «αυτόν το γελοίο πόλεμο», γιατί τα πράγματα μπορούν να γίνουν μόνο χειρότερα για τη Μόσχα. Δεν παρέλειψε να κομπάσει όπως συνηθίζει, για την διπλωματική του δεινότητα την οποία μόνο ο ίδιος αναγνωρίζει στον εαυτό του, λέγοντας πως αν ήταν Πρόεδρος το 2022, δεν θα ξεκινούσε αυτός ο πόλεμος. Απευθυνόμενος στον Πούτιν, υποστήριξε πως τώρα ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει με τον εύκολο ή με τον δύσκολο τρόπο και ο εύκολος τρόπος είναι πάντα καλύτερος.

Πολλοί Ουκρανοί πιστεύουν ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τη μεσολάβηση του Τραμπ, θα είναι εκβιαστική ώστε το Κίεβο να αποδεχθεί παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία, χωρίς ικανοποιητικές εγγυήσεις ασφάλειας. Μοναδική εγγύηση για την Ουκρανία θεωρείται η ένταξη στο ΝΑΤΟ, που δεν θα επέτρεπε στη Ρωσία μια νέα επίθεση στο μέλλον. Οι ΗΠΑ είναι διστακτικές σε μια τέτοια εξέλιξη γιατί ενέχει τον κίνδυνο απευθείας σύγκρουσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.
Ο Τραμπ διαθέτει τα βασικά εργαλεία να εκβιάσει την Ουκρανία, ενώ επιχειρεί να εκβιάσει και τη Ρωσία, εκμεταλλευόμενος την δεινή οικονομική της κατάσταση, καθώς το ρούβλι έχει χάσει περίπου το 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Την ίδια ώρα τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου μειώνονται, ενώ ο πληθωρισμός μειώνει δραματικά την αγοραστική ικανότητα των Ρώσων.

Επίσης ο προσανατολισμός της οικονομίας στην αμυντική βιομηχανία δημιουργεί προβλήματα ανεργίας, τα οποία καλύπτονται επί του παρόντος με διοχέτευση δυναμικού στον στρατό.
Μια συνάντηση Τραμπ – Πούτιν αν και δεν αποκλείεται δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή πιθανή, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος ποντάρει στον απρόβλεπτο χαρακτήρα του Αμερικανού ομολόγου του. Θεωρεί πως αν σταθμίσει το κόστος για την οικονομία των ΗΠΑ, ενδεχομένως να αποφασίσει να τραβήξει τη «μπρίζα» από την χρηματοδότηση που κρατάει ζωντανή την Ουκρανία, ώστε να την παραδώσει.