Σε ανακοίνωση σημειώνεται πως το νομοσχέδιο αντικατοπτρίζει τη Στρατηγική της Κυβέρνησης για αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης
Δεν επηρεάζεται καθόλου η υφιστάμενη διαδικασία εισαγωγής στα ελληνόγλωσσα προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων της Κύπρου αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σε ανακοίνωσή του αναφορικά με δημοσιεύματα που αφορούν στο νομοσχέδιο για την προσφορά ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων από τα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου, που κατέθεσε το Υπουργείο στη Βουλή.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως το νομοσχέδιο αντικατοπτρίζει τη Στρατηγική της Κυβέρνησης για αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης στον τόπο και έχει υποβληθεί στη Βουλή για μελέτη και ψήφιση, αφού είχε τεθεί προς δημόσια διαβούλευση.
Σημειώνεται ότι κατά το στάδιο της διαβούλευσης κανένα οργανωμένο σύνολο δεν είχε διαφωνήσει με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αλλά αντίθετα, είχαν υποβληθεί υποβοηθητικές εισηγήσεις οι οποίες λήφθηκαν υπόψη και πως έκτοτε τυγχάνει συζήτησης στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής με κάποια οργανωμένα σύνολα να εκφράζουν αβάσιμες ανησυχίες και λανθασμένες τοποθετήσεις.
Αναφέρεται πως τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας προσφέρουν μεταπτυχιακά ξενόγλωσσα προγράμματα. Το Υπουργείο επισημαίνει πως η στοχευμένη προσφορά περιορισμένου αριθμού προπτυχιακών προγραμμάτων θα ενισχύσει την διεθνοποίηση της Κύπρου ως Κέντρου Ανώτερης Εκπαίδευσης, θα προσελκύσει ξένους φοιτητές που θα έχουν την ευκαιρία σπουδών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στον τόπο στα δημόσια πανεπιστήμια, θα διευκολύνει την ερευνητική δραστηριότητα, θα διευρύνει τις θέσεις εργασίας στον τόπο μας και θα υποβοηθήσει την οικονομία του τόπου.
Ακόμη σημειώνεται ότι επί της ουσίας δεν επηρεάζεται καθόλου η υφιστάμενη διαδικασία εισαγωγής στα ελληνόγλωσσα προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων της Κύπρου, αφού η μόνη οδός για εισαγωγή στα δωρεάν αυτά προγράμματα που υφίστανται σήμερα, είναι οι παγκύπριες εξετάσεις. Περαιτέρω, δεν επηρεάζεται ούτε ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων για τα προγράμματα αυτά και για σκοπούς διαφάνειας υπάρχει σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο, με την οποία διασφαλίζεται ότι δεν επηρεάζεται με κανένα τρόπο ο υφιστάμενος τρόπος εισδοχής σε όλα τα ελληνόγλωσσα προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων, προστίθεται.
Επίσης, διευκρινίζεται ότι τα προπτυχιακά ξενόγλωσσα προγράμματα που προγραμματίζονται είναι περιορισμένα και αφορούν μικρό αριθμό προσφερόμενων θέσεων σε συγκεκριμένα θέματα. Η προσφορά ξενόγλωσσων προπτυχιακών, σύμφωνα με το Υπουργείο, θα γίνεται μόνο με καταβολή διδάκτρων και με βάση διεθνείς εξετάσεις και συνεπώς, όπως και σήμερα, όποιος τελειόφοιτος επιθυμεί, μπορεί, καταβάλλοντας δίδακτρα, να διεκδικήσει θέση σε όποιο πανεπιστήμιο επιθυμεί στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, χωρίς αυτό να συνδέεται καν με τις παγκύπριες ή τις θέσεις στα δωρεάν προγράμματα των πανεπιστημίων μας.
Παράλληλα, το Υπουργείο διευκρινίζει ότι τα προγράμματα αυτά, πρόσθετα και μη συνδεδεμένα με τα υφιστάμενα δωρεάν προγράμματα, θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, με καταβολή διδάκτρων. Τονίζει πως η καταβολή διδάκτρων θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα, την ευρωστία και την οικονομική αυτονομία των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ η διαδικασία ορισμού του ποσού των διδάκτρων όπως και του αριθμού των θέσεων, ρυθμίζεται μέσω του νομοσχεδίου, αφού θα τυγχάνει έγκρισης τόσο από το ΥΠΑΝ, όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργικό Συμβούλιο.
Εξάλλου, αναφέρεται πως η συνέχιση της απαγόρευσης προσφοράς στοχευμένων αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών από τα δημόσια πανεπιστήμιά μας αποτελεί σοβαρή στρέβλωση, τη στιγμή που σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, ειδικά μετά την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ, προσφέρεται φοίτηση σε αγγλόφωνα προγράμματα και μάλιστα αρκετοί μαθητές τόσο από την Κύπρο όσο και από άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες επιλέγουν να σπουδάσουν καταβάλλοντας δίδακτρα στα πανεπιστήμια αυτά, αντί στα δικά μας.
Το Υπουργείο αναφέρει ότι οι ξαφνικές αντιδράσεις οργανωμένων συνόλων χωρίς καμία διαβούλευση ή συζήτηση, “προτάσσοντας επιχειρήματα που δεν ευσταθούν”, ξενίζει και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα στο Υπουργείο τόσο για τον χρόνο στον οποίο αυτή συντελείται, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται.
Τονίζει πως παραμένει προσηλωμένο στο έργο του, βασικός άξονας του οποίου είναι να αναβαθμίσει την ελκυστικότητα της Ανώτερης Εκπαίδευσης, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη ποιότητα και βιωσιμότητα του τομέα. Επίσης, επισημαίνει πως οι προκλήσεις του ίδιου του εκπαιδευτικού συστήματος και του δημόσιου σχολείου είναι πολλές και μόνο με συνεργασίες, βήματα μπρος και έγκυρη πληροφόρηση μπορούν να επιλυθούν, προστατεύοντας τα παιδιά και ενημερώνοντας σωστά τους ενδιαφερόμενους.
Τέλος, αναφέρεται πως παρόλο που το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς, το Υπουργείο Παιδείας παραμένει στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων για συζήτησή του, ώστε αυτό να προωθηθεί άμεσα στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων προς ψήφιση, επιτρέποντας την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα προς όφελος της κοινωνίας ευρύτερα.
Πηγή: ΚΥΠΕ