Ευρωπαϊκό μέτωπο μέσω Λευκωσίας

Επίσκεψη-εξπρές, αλλά με γεμάτο πρόγραμμα ήταν η χθεσινή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, που συνδύασε την αφορμή του συνεδρίου του ΔΗΣΥ με ένα τετ α τετ με τον Νίκο Αναστασιάδη αλλά και με μια συνάντηση με εκπροσώπους των κατεχόμενων δήμων και κοινοτήτων για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα ζητήματα που τους απασχολούν και να δεσμευτεί για τη στήριξή τους στις συναντήσεις κορυφής των επόμενων ημερών. Η κουβέντα με τον κύπριο πρόεδρο εστίασε στις τελευταίες εξελίξεις με την τουρκική επιθετικότητα και τις απειλές κι οι δυο τους συντονίστηκαν ενόψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας και οι δύο την εκτίμηση ότι θα σταλούν ηχηρά μηνύματα καταδίκης της αμφισβήτησης της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου. Αργότερα, στο περιθώριο του συνεδρίου του ΔΗΣΥ, οι δυο τους είχαν την ευκαιρία να τα πουν και με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, με τον όποιο είναι σε κοινή γραμμή για τη θέση που πρέπει να πάρει η Ευρώπη απέναντι στον Ερντογάν.

Απάντηση

με βαριές κατηγορίες

Δεν έκρυψε τον θυμό του ο Νότης Μηταράκης για τη συνεχιζόμενη συζήτηση για τις επαναπροωθήσεις στην Ευρώπη, κατηγορώντας τις ευρωομάδες της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών ότι «προετοιμάζουν επίθεση κατά της Ελλάδας». Και το πήγε και ένα βήμα πιο πέρα, κατηγορώντας και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ούτε λίγο ούτε πολύ ότι βρίσκονται πίσω από μια αντεθνική απόπειρα επίθεσης στη χώρα, λέγοντας πως «είναι εθνική γραμμή η προστασία των συνόρων μας» αλλά «δυστυχώς στην Ελλάδα οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης προσπαθούν να εκμεταλλευθούν αυτό που λέει η Τουρκία στα ευρωπαϊκά φόρα εις βάρος της πατρίδας τους». Βαριές κατηγορίες…

Πρόσκληση για

μπρα ντε φερ

Ο υπουργός Μετανάστευσης αντέδρασε έτσι στην επιστολή-παρέμβαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (η γνωστή ως LIBE) προς την Κομισιόν και, συγκεκριμένα, στον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά και τις επιτρόπους Ιλβα Γιόχανσον και Βέρα Γιουρόβα. Στην οποία επιστολή βάζουν θέμα επαναπροωθήσεων στον Εβρο. Ο πρόεδρος της επιτροπής μάλιστα, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, έκανε λόγο για «συνεχόμενες αναφορές σχετικά με δεκάδες ανθρώπους που αναζητούν άσυλο και επαναπροωθούνται από την Ελλάδα στην Τουρκία μέσω των χερσαίων συνόρων στην ευρύτερη περιοχή του ποταμού Εβρου», ανέφερε πλήθος καταγγελιών και – το σημαντικότερο – επισημαίνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει δεκατρείς αποφάσεις για ασφαλιστικά μέτρα εις βάρος της Ελλάδας για τέτοιες υποθέσεις. Πιο ασυνήθιστο, όμως, από την επιστολή είναι ότι η Επιτροπή απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Μηταράκη να πάει στην επόμενη συνεδρίασή της για να συζητήσουν το θέμα από κοντά. Και, υποθέτω, ότι αν πάει θα παρακολουθήσουμε σκληρό ματς.

Μικροί και

μεγάλοι εν δράσει

Εξεπλάγησαν, μου έλεγε αυτόπτης μάρτυρας, κάτοικοι και θαμώνες του Αμαρουσίου που είδαν ξαφνικά μπροστά τους να τους μοιράζει φυλλάδια τον Απόστολο Κακλαμάνη. Που με δική του πρωτοβουλία (προφανώς) ζήτησε να συμμετέχει στις δράσεις που κάνουν βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις γειτονιές, όπου μοιράζουν ενημερωτικό υλικό με τις θέσεις τους για την ακρίβεια. Και το έζησε κανονικά, πήγε παντού, μίλησε με τον κόσμο, θυμήθηκε παλιές εποχές και σύστησε τα πολύ νέα στελέχη που είχε μαζί του λέγοντας ότι πρέπει να τους στηρίξουν. Ετών 85 παρακαλώ.

Η τουρνέ του πρίγκιπα-διαδόχου

Σε φάση αναζήτησης ημερομηνίας είναι η αναμενόμενη επίσκεψη στην Αθήνα του πρίγκιπα-διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος ξεκινά σε λίγες μέρες περιοδεία με την πρόθεση να συμπεριλάβει και την Ελλάδα. Μοναδικό πρακτικό εμπόδιο είναι το πρόγραμμα των επόμενων δυο εβδομάδων, με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 28-30 Ιουνίου, και γι’ αυτό Αθήνα και Ριάντ ψάχνουν τη μέρα που θα εξυπηρετήσει και τις δύο πλευρές. Ως τότε πάντως κλείδωσε η επίσκεψη του Μπιν Σαλμάν στην Αγκυρα, εις ανταπόδοση αυτής του Ερντογάν στα τέλη του περασμένου Απριλίου. Θα είναι, θυμίζω, η πρώτη επίσκεψη στην Αγκυρα μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, που προκάλεσε βαθύ ρήγμα ανάμεσα στις δύο χώρες το οποίο ο Ερντογάν θέλει διακαώς να γεφυρώσει.

Ο «σκάουτερ»

των επενδύσεων

Στο μεταξύ, πάντως, η σημασία που δίνουν οι δυο πλευρές στην ανάπτυξη των σαουδαραβικών σχέσεων δεν φαίνεται μόνο από τα επιχειρηματικά φόρουμ και τις συνεχείς επαφές. Η Σαουδική Αραβία, επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις της για «ανοίγματα» επενδυτικά και επιχειρηματικής συνεργασίας, εγκαθίδρυσε και ειδικό εμπορικό ακόλουθο στην Αθήνα, απεσταλμένο της αρμόδιας σαουδαραβικής Αρχής Διεθνούς Εμπορίου, τον Αμπντουλαζίζ αλ Γκαΐθ, που μαθαίνω ότι εγκαινίασε επίσημα το γραφείο του αυτή την εβδομάδα και έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με παράγοντες της αγοράς.

Διακρίσεις

στο Προεδρικό

Σε τέσσερις διακεκριμένους Ελληνες απένειμε χθες παράσημα της Ελληνικής Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε μια θερμή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο. Η πολιτική «εκπροσωπήθηκε» από τον Μαργαρίτη Σχοινά και ο επιχειρηματικός κόσμος από τον Βασίλη Θεοχαράκη, ιδρυτή του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη. Τιμήθηκε επίσης και ο ακαδημαϊκός κλάδος και, συγκεκριμένα, δυο διεθνούς αναγνώρισης πανεπιστημιακοί. Ο καθηγητής της Επιστήμης της Πληροφορικής του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης και ο Μιχάλης Κοσμόπουλος, ο αρχαιολόγος και καθηγητής του τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, που έχει συμβάλλει όσο λίγοι στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και δη του μυκηναϊκού.