Συνεχής χρήση αφαλατώσεων ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών λέει η Υπουργός Γεωργίας

Συνεχής χρήση αφαλατώσεων ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών λέει η Υπουργός Γεωργίας – Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η στόχευση του ΤΑΥ είναι να συνεχίσει η παροχή για την ύδρευση στο 100%

Στο εξής οι αφαλατώσεις θα λειτουργούν συνεχώς, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και όχι περιστασιακά, όπως μέχρι σήμερα, προκειμένου να μην ασκούνται πιέσεις στα φράγματα και να έχουν νερό οι αρδευτές, είπε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, την Κυριακή.

“Η Κύπρος εξακολουθεί να είναι εξαρτώμενη από τις καιρικές συνθήκες. Οι κύκλοι ανομβρίας είναι πλέον πιο συχνοί. Αυτό θα τερματιστεί ή αν θέλετε θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση με την ολοκλήρωση του προγράμματος των 28 δράσεων που έχει εξαγγείλει η παρούσα Κυβέρνηση και είναι ήδη σε εξέλιξη”, είπε, σε δηλώσεις της στο περιθώριο της Γιορτής του Μανταρινιού στον Αρακαπά, υπογραμμίζοντας ότι αυτό “θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι”.

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η στόχευση του ΤΑΥ είναι να συνεχίσει η παροχή για την ύδρευση στο 100%, ενώ από πέρσι “είμαστε σε περικοπές για τους αρδευτές μας, αλλά την ίδια στιγμή επιδοτούμε και χρηματοδοτούμε μια σειρά από συστήματα τα οποία θα τους βοηθήσουν να κάνουν καλύτερη διαχείριση με το νερό και παράλληλα ενημερώνουμε και τα όργανα της ΕΕ”.

Όπως είπε, το Υπουργείο προωθεί μια ολιστική προσέγγιση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα. “Θυμίζω και την τελευταία ενημέρωση που κάναμε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας για το θέμα, διότι αυτό που ζητάμε και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι μια ολιστική προσέγγιση για το ζήτημα, για να μπορέσουμε να έχουμε έμπρακτη στήριξη, τόσο σε υποδομές, όσο φυσικά και στους γεωργούς μας, που αποδεδειγμένα έχουν απώλεια εισοδήματος”, ανέφερε.

Σε ερώτηση αν οι γεωργοί θα πρέπει να περιμένουν περισσότερη μείωση ποσοτήτων για άρδευση σημείωσε πως “αυτή τη στιγμή είμαστε σε ακόμα λιγότερες ποσότητες από πέρσι”, είπε, διότι η φετινή είναι η δεύτερη άνυδρη χρονιά.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, πρόσθεσε, είναι γιατί, μέχρι σήμερα, οι αφαλατώσεις χρησιμοποιούνταν περιστασιακά, δηλαδή όποτε υπήρχε ανάγκη. “Αυτό πλέον σταματά. Με δικές μου οδηγίες είναι κάτι το οποίο τερματίζεται, διότι δεν μπορούμε να ασκούμε περαιτέρω πίεση στα φράγματα. Με το να χρησιμοποιούμε τις αφαλατώσεις περιστασιακά σημαίνει ότι παίρνουμε νερό από τα φράγματα που δίνουμε στους αρδευτές μας. Αυτό σταματά. Οι αφαλατώσεις θα χρησιμοποιούνται συνεχώς, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, για να μας ικανοποιούν στο 100%, με την υλοποίηση του προγράμματος δράσης που έχουμε εξηγήσει, για να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες στα φράγματα για τους αρδευτές μας”, συνέχισε.

Όσον αφορά τις κινητές μονάδες αφαλάτωσης και κατά πόσο αυτές θα είναι διαθέσιμες πριν το καλοκαίρι, είπε ότι οτιδήποτε μπορεί να ξεπεράσει οποιεσδήποτε διαδικασίες “ήδη το κάνουμε. Είμαστε σε συνεννόηση και με το Γενικό Λογιστήριο και με τον Γενικό Ελεγκτή, έχουμε ήδη κάνει συναντήσεις, τα τμήματα είναι σε άμεση επαφή και εκεί και όπου μπορούμε να ξεπεράσουμε κάποιες διαδικασίες το κάνουμε”, ανέφερε.

Επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή έχει ήδη γίνει προκήρυξη για την κινητή μονάδα αφαλάτωσης της Πάφου, ενώ υπάρχει ήδη μια ανοικτή προκήρυξη και για άλλες τεχνολογίες “όπου καλούμε την αγορά να έρθει να μας ενημερώσει, να μας δώσει τη σχετική πληροφόρηση για να προβούμε σε ακόμα περαιτέρω συμβάσεις, που θα ικανοποιήσουν αυτό τον σκοπό. Αυτή τη στιγμή είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχει αρχικά προνοήσει το ΤΑΥ και συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς και αφοσίωση”, είπε, αναφέροντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν πρέπει να δημιουργεί οποιονδήποτε εφησυχασμό.

“Το κράτος κάνει ό,τι είναι δυνατόν αλλά χρειάζεται η συνεργασία και των τοπικών αρχών αλλά και των πολιτών. Θα πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το νερό χωρίς φειδώ, είναι ένα πολύτιμο αγαθό πλέον, οπόταν πρέπει να σταματήσουμε να το σπαταλάμε”, είπε. Σημείωσε ότι δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία η έκδοση κάποιου διατάγματος για το θέμα, αλλά το Υπουργείο είναι σε συνεννόηση με τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης για το πώς πρέπει να προσεγγίζουν το συγκεκριμένο θέμα. “Ήδη πρέπει να έχουν λάβει τη σχετική επιστολή που έχω ζητήσει από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων για να τους ενημερώσει. Πρέπει να έχουν δικές τους πηγές και να μην χρησιμοποιούν το νερό ύδρευσης”, είπε.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι υπάρχουν και τα τέλη υπερκατανάλωσης, τα οποία εφαρμόζονται και εντείνονται ακόμα περισσότερο, προκειμένου να χρησιμοποιούνται ως αντικίνητρο για όσους κάνουν υπερκαταναλώσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ