Ραντεβού στην Ντόχα για «ήρεμα νερά»

Στη σκιά μιας νέας, πρωτοφανούς πρόκλησης από την πλευρά της Τουρκίας στο Αιγαίο, με κορβέτα του πολεμικού ναυτικού της να φτάνει στα διεθνή ύδατα, βόρεια του Αγίου Νικολάου της Κρήτης όπου διενεργούν εργασίες για την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου τα υπό ιταλική σημαία πλοία «Ievoli Relume» και «NG Worker» (και τα οποία κάλεσε να αποσυρθούν με τον ισχυρισμό πως βρίσκονται εκτός δικαιοδοσίας τους), οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν χθες στην Ντόχα, προετοιμάζοντας και τη νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αγκυρα.

Σε αυτό το νέο τετ-α-τετ των δύο ΥΠΕΞ Ελλάδας – Τουρκίας συζητήθηκαν το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αγκυρα (χωρίς ωστόσο να «κλειδώσει» η τελική ημερομηνία), η συνέχιση του εποικοδομητικού κλίματος μέσω του δομημένου διαλόγου (Πολιτικού Διαλόγου, Θετικής Ατζέντας, ΜΟΕ) καθώς επίσης και το Κυπριακό – εν όψει της πενταμερούς συνάντησης που αναμένεται να διεξαχθεί τον Μάρτιο – αλλά και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο τραπέζι του διαλόγου Γεραπετρίτη – Φιντάν χθες στο Κατάρ ετέθησαν και τα ζητήματα που σχετίζονται με τις τρέχουσες έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση βόρεια της Κρήτης. Κατά τις ίδιες πηγές, η οριστική ημερομηνία διεξαγωγής του ΑΣΣ στην Αγκυρα είναι αλληλένδετη και με την ημερομηνία διεξαγωγής της πενταμερούς για το Κυπριακό.

Οσον αφορά τη νέα τουρκική πρόκληση, για τις έρευνες των δύο ιταλικών πλοίων εξέδωσε Navtex ο υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου με διάρκεια έως τις 5 Φεβρουαρίου. Η Τουρκία δεν έχει εκδώσει καμία Navtex, ενώ και η περιοχή όπου κινούνται τα δύο πλοία είναι ξεκάθαρα εντός της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας και σχεδόν 60 ναυτικά μίλια από την περιοχή ανατολικά της Κάσου όπου την τελευταία φορά που το «Ievoli Relume» πραγματοποίησε μετρήσεις η Αγκυρα αντέδρασε, δημιουργώντας κλοιό με πέντε πολεμικά πλοία.

Η Αθήνα φαίνεται πως είχε τη σχετική πληροφόρηση για την αποστολή της τουρκικής κορβέτας και έτσι όταν αυτή εμφανίστηκε και εξέπεμψε το σήμα της στα ερευνητικά σκάφη, βρισκόταν ήδη κοντά στα δύο πλοία μία από τις πιο αξιόμαχες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, η «Σπέτσες» με το ελικόπτερό της, ένα σκάφος του Λιμενικού, ενώ προκειμένου το επιτελείο να έχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο από το σημείο στάλθηκε και ένα από τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη Heron που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Η πτήση του Heron μαζί με τα άλλα μέσα που διαθέτει η φρεγάτα έδωσαν άμεσα την εικόνα πως το τουρκικό σκάφος δεν είχε καμιά πρόθεση να προχωρήσει σε κάποια κίνηση παρεμπόδισης ή άλλης εκπομπής σήματος προς τα δύο σκάφη που θα ανεβάσει την ένταση. Η τουρκική κορβέτα μετά το αρχικό σήμα που έστειλε στα ιταλικά πλοία, το οποίο και αγνόησαν συνεχίζοντας κανονικά τον πλου και τις εργασίες τους, συνεχίζει να τα παρακολουθεί διατηρώντας απόσταση 10 ναυτικών μιλίων.

Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί την περιοχή και φυσικά το τουρκικό σκάφος, διατηρώντας ετοιμότητα για κάθε απρόοπτο, αν και στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στα «ΝΕΑ» διατηρούν χαμηλούς τόνους σχετικά με την προκλητική παρουσία της τουρκικής κορβέτας. Η εκτίμηση είναι πως όταν λήξουν οι Navtex και τα ερευνητικά πλοία ολοκληρώσουν τις εργασίες τους και αποχωρήσουν, θα αποχωρήσει και το τουρκικό σκάφος.

Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά που τουρκικό πολεμικό πλοίο προχωρεί σε τέτοια απόπειρα βόρεια της Κρήτης, μακριά από τα όρια ακόμη και της μαξιμαλιστικής «Γαλάζιας Πατρίδας» και έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο αμερικανικό FOX News σχετικά με τις βλέψεις της Τουρκίας: «Μερικές φορές πηγαίνουν και ένα βήμα παραπέρα και ισχυρίζονται πως η Κρήτη, ένα πελώριο νησί με πολύ σημαντική παρουσία του ΝΑΤΟ και μια αμερικανική βάση στη Σούδα, θα έπρεπε να ανήκει στην Τουρκία. Επομένως, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στην Τουρκία – και δεν πιστεύω πως αυτό είναι κοινό αίσθημα στην τουρκική κοινωνία – που πιστεύουν πως η Τουρκία πρέπει να δημιουργήσει ξανά την Οθωμανική Αυτοκρατορία».