Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σαντορίνης λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 22 χλμ νότια της Αμοργού και το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χλμ.Είχαν προηγηθεί δεκάδες σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ.
10 σεισμικές δονήσεις, η μεγαλύτερη εκ των οποίων είχε μέγεθος 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκαν την τελευταία ώρα στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Πάρο, Αντίπαρο και Νάξο με απόφαση των δημάρχων των νησιών για προληπτικούς λόγους λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες.
Η απόφαση αφορά όλες τις σχολικές μονάδες των νησιών όλων των βαθμίδων, καθώς και τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Στο μεταξία αγωνία και φόβος επικρατεί στη Σαντορίνη μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες, με τους κατοίκους να επιλέγουν να περάσουν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους. Πολλοί Σαντορινιοί, θορυβημένοι από τη σεισμική δραστηριότητα, έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο στα αυτοκίνητά τους, φοβούμενοι το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου σεισμού.
«Δεν θα κοιμηθούμε απόψε στα σπίτια μας. Η γη τρέμει συνέχεια και φοβόμαστε για το τι μπορεί να συμβεί», δήλωσε στο protothema.gr κάτοικος του νησιού, περιγράφοντας το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί. Άλλοι αναφέρουν ότι προτιμούν να μείνουν ξύπνιοι ή να κοιμηθούν σε ανοιχτούς χώρους για λόγους ασφαλείας.
Η σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς η Σαντορίνη βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, ενώ οι κάτοικοι θυμούνται πάντα την ηφαιστειακή φύση του νησιού. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, όμως οι συνεχείς δονήσεις διατηρούν την ένταση και την ανησυχία.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ οι αρχές συστήνουν ψυχραιμία και προσοχή, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει άμεσος λόγος πανικού. Ωστόσο, οι κάτοικοι παραμένουν σε εγρήγορση, περιμένοντας τις εξελίξεις με αγωνία.
Οι κάτοικοι της Σαντορίνης προσπαθούν να αποχωρήσουν από το νησί με κάθε τρόπο, καθώς εκτός από τις ουρές που έχουν σχηματιστεί έξω από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, πλέον φαίνεται πως εξαντλούνται και τα αεροπορικά εισιτήρια.
Μάλιστα, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης, ελάχιστες θέσεις έχουν απομείνει στα αεροπλάνα της Aegean και της Sky Express, ενώ το εισιτήριο χωρίς επιστροφή κοστίζει κατά μέσο όρο 200 ευρώ.
Περίπου 1.100 άτομα μετέφερε το Blue Star CHIOS στον Πειραιά. Οι περισσότεροι επιβάτες έιναι Αλβανικής καταγωγής. Από τη Σαντορίνη έχουν αναχωρήσει εργάτες και προσωπικό από τα ξενοδοχεία.
Αρκετοί απ΄όσους φεύγουν από το νησί φοβούνται τσουνάμι.
Β. Κικίλιας: Προληπτικά τα μέτρα – Συνεχής ενημέρωση από τους ειδικούς και εγρήγορση
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης όπως δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενημερώθηκε, όπως και όλοι οι υπόλοιποι παριστάμενοι από την επιστημονική τους ομάδα. «Ενημέρωση φυσικά θα παρέχεται συνεχώς. Εξετάζονται όλα τα στοιχεία της σεισμικής δραστηριότητας. Τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι τώρα καταλαβαίνετε ότι είναι προληπτικά», τόνισε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι σε κάθε περίπτωση, ενημέρωση θα υπάρχει συνεχώς και ως προς όλους, καθότι, όπως είπε συνεδριάζει συνεχώς η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. «Παρακαλώ πάρα πολύ, όπως πάντα τους συμπολίτες μας, να ακούνε τα μέτρα των ειδικών και να συμμορφώνονται με αυτά, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση. Τα μέτρα είναι προληπτικά», επισήμανε και σημείωσε ότι υπάρχει εγρήγορση και οργάνωση στο πεδίο.
«Οι ειδικοί έχουν τοποθετηθεί και δημοσίως», είπε και υπογράμμισε: «Επειδή υπάρχει επιτροπή, και συγκεκριμένοι επιστήμονες που χειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα, θα ήθελα να κάνω μια θερμή παράκληση προς όλους, στα πλαίσια της έγκυρης και σωστής ενημέρωσης, να δώσουμε βήμα σε αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά γνωρίζουν τα γεγονότα».
Αυτοψία Ε. Λέκκα στη Σαντορίνη – «Η χθεσινή και η σημερινή σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με τον ηφαιστειακό χώρο»
Αυτοψία πραγματοποιεί στη Σαντορίνη ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται στην θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
Όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας ο κατολισθητικός κίνδυνος είναι υψηλός σε πέντε περιοχές ενώ διευκρίνισε ότι η σημερινή και η χθεσινή σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με τον ηφαιστειακό χώρο και τον ηφαιστειακό θάλαμο ούτε στην καλδέρα της Σαντορίνης, ούτε στο ηφαίστειο έξω από τη Σαντορίνη το Κολούμπο. Παράλληλα επισήμανε ότι το ρήγμα που δίνει τις τελευταίες 50 ώρες σεισμούς είναι το ρήγμα της Αμοργού ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «η συσσώρευση των δυνάμεων να προκαλέσει σεισμό της τάξεως των 5- 5,5 όχι πάνω από 6 όμως».
Όπως δήλωσε στο κάτω τμήμα του παλιού λιμένα, εκεί που καταλήγει ουσιαστικά το τελεφερίκ, κατά τη διάρκεια του σεισμού που έγινε χθες το πρωί, κατέπεσε βραχώδης μάζα, η οποία έχει μορφή σφήνας. «Αποσπάστηκε από το πρανές και κατέστρεψε το στέγαστρο που υπήρχε στον κάτω χώρο. Υπάρχουν κι άλλα επικρεμάμενα κομμάτια στην ίδια περιοχή, στην ίδια θέση τα οποία θα δούμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τι δράσεις θα κάνουμε ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο στο σημείο εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε, η συνολική εικόνα που υπάρχει είναι ότι σε πέντε περιοχές, στο Αθηνιό, Παλιό Λιμένα, Αμμούδι, Αρμένη και Κόρφου ο κατολισθητικός κίνδυνος είναι υψηλός ωστόσο, όπως προσέθεσε έχουν αρχίσει να αναλύουν, να βλέπουν τις συνθήκες ευστάθειας που υπάρχουν προκειμένου να προτείνουν τα αντίστοιχα μέτρα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Μέσα σε ένα διάστημα της τάξεως του ενός μηνός θα έχουν προταθεί τα πρώτα μέτρα, τα οποία είναι τα βραχυπρόθεσμα και τα άμεσα. Στη συνέχεια, μέχρι το καλοκαίρι, θα προταθούν τα μέτρα που έχουν μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, και βεβαίως, η παρέμβαση που πρέπει να γίνει εδώ προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος απαιτεί βαριά έργα, τα οποία όμως θα πρέπει να είναι αποδοτικά, οικονομικά και να συνάδουν κυρίως με το περιβάλλον», τόνισε .
Αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι πρόκειται για σεισμική δραστηριότητα που είναι σε εξέλιξη και η οποία περιλαμβάνει τις τελευταίες 50 ώρες 210 σεισμούς. «8 σεισμοί είναι πάνω από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Οι περισσότεροι εκδηλώθηκαν σήμερα το πρωί. Γι’ αυτό συνεδριάσαμε μετά από εντολή του κ. Κικίλια, και με την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου και την Επιτροπή Ηφαιστειακού Κινδύνου, γιατί συνυπάρχει ο κίνδυνος. Ασχέτως αν στη σημερινή σεισμική δραστηριότητα δεν συμμετέχει ο ηφαιστειακός κίνδυνος. Έτσι λοιπόν συνεδριάσαμε οι δύο επιτροπές προκειμένου να προτείνουμε τα μέτρα τα οποία η Πολιτική Προστασία θα εφαρμόσει εδώ στη Σαντορίνη. Χθες είχαμε αποφασίσει το κλείσιμο των σχολείων στη Σαντορίνη. Σήμερα αποφασίσαμε το κλείσιμο των σχολείων στην Αμοργό, στην Ανάφη και στην Ίο, γιατί οι δονήσεις είναι ιδιαίτερα αισθητές κι εκεί. Δεν το κάνουμε για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο για να μην βρει ο σεισμός τα παιδιά στην τάξη», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Από εκεί και πέρα, αποφασίσαμε να μην συναθροίζονται πολλά άτομα στους χώρους, να μην υπάρχει πρόσβαση στον Παλιό Λιμένα και στο Αμμούδι και στο Αρμένη. Στον Αθηνιό ο κίνδυνος είναι μικρότερος γι αυτό αποφασίσαμε να μην ληφθούν κάποια μέτρα παρά μόνο να γίνει λίγη επιτήρηση. Και βεβαίως, θα πρέπει οι κάτοικοι της Σαντορίνης μεσούσης της σεισμικής δραστηριότητας να ενημερωθούν για το τι πρέπει να κάνουν από τις σελίδες της ΓΓΠΠ και του ΟΑΣΠ σε περίπτωση σεισμού. Μία από αυτές είναι να μην βρίσκονται ή να μην περνούν από παλιά σπίτια ή ερειπωμένα, να μην πανικοβάλλονται και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. Σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης να μην πλησιάζουν τις ακτές, και βέβαια να μην διέρχονται από μονοπάτια ή δρόμους που έχουν μεγάλες μορφολογικές κλίσεις για να μην έχουμε κάποιες καταπτώσεις στη διάρκεια των σεισμών».
Παράλληλα ο κ. Λέκκας επισήμανε: «Όσο έχει δραστηριότητα το ρήγμα εκτονώνεται, αδειάζει. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε πόση ενέργεια έχει αυτό το ρήγμα, και αν η υπολειπόμενη ενέργεια θα προκαλέσει κάποιον αξιόλογο σεισμό σε μέγεθος. Αυτό δεν το ξέρουμε ούτε εμείς, ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Δηλαδή, τι δυναμικότητα έχει συγκεντρωθεί σε ένα ρήγμα». Όπως εξήγησε αυτό το ρήγμα που δίνει τις τελευταίες 50 ώρες σεισμούς είναι το ρήγμα της Αμοργού, – είναι δύο – τρία επάλληλα ρήγματα, από την Αμοργό μέχρι σχεδόν έξω από τη Σαντορίνη- και σημείωσε ότι αυτά τα ρήγματα έδωσαν τον σεισμό του 1956 με μέγεθος 7,6, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές και στην Σαντορίνη και στα υπόλοιπα νησιά.
«Είναι βέβαιο ότι αυτό το ρήγμα δεν θα δώσει σεισμό 7,6 όπως έδωσε το 1956 γιατί για να ξαναδώσει έναν τέτοιο σεισμό πρέπει να περάσουν χιλιετίες ολόκληρες. Υπάρχει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο η συσσώρευση των δυνάμεων να προκαλέσει σεισμό της τάξεως των 5- 5,5, όχι πάνω από 6 όμως. Εδώ υπήρχαν συγκλίνουσες απόψεις όλων των επιστημόνων και των δύο επιτροπών. Σε αυτά τα μεγέθη δεν θα έχουμε επιπτώσεις στη Σαντορίνη, γιατί τα επίκεντρα είναι μακριά, υπάρχει μία κατευθυντικότητα, σε κάθε περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες. Προσπαθούμε να προλάβουμε ακόμη κι αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα.
Από τις αναλύσεις που κάναμε, είδαμε ότι η σημερινή και η χθεσινή σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με τον ηφαιστειακό χώρο και τον ηφαιστειακό θάλαμο ούτε στην καλδέρα της Σαντορίνης, ούτε στο ηφαίστειο έξω από τη Σαντορίνη το Κολούμπο», κατέληξε ο κ. Λέκκας.
Σε επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου
Σημειώνεται ότι σκηνές τοποθετήθηκαν από το Πυροσβεστικό Σώμα στις εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου Σαντορίνης για να διαμείνουν οι μονάδες της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ, σύμφωνα με το πρωτόκολλο σχετικά με τη διαμονή τους.
Υπενθυμίζεται ότι σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού ενώ στο νησί βρίσκεται ο περιφερειακός Διοικητής ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ακόμη μετέβησαν αεροπορικώς στη Σαντορίνη μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. και σήμερα έφτασε ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.
The post Αγωνία και φόβος στη Σαντορίνη μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.