Το κυνήγι του σταυρού και της… βασιλόπιτας

Σε νεοδημοκρατικό πηγαδάκι στο εντευκτήριο της Βουλής, οι συμμετέχοντες μετρούν επιδόσεις: βουλευτής της Αττικής μιλάει για 20 προσκλήσεις σε μία μέρα.

«Κι όμως, πρόλαβα τις 16» υποστηρίζει.

Αλλος μιλάει για την ατυχία να πάρει 4 προσκλήσεις για συνάξεις ακριβώς την ίδια ώρα. «Μα, όλες στις 11 το πρωί;» αναρωτιέται και εξηγεί από πού θα ξεκινήσει και πού θα τελειώσει: θα παρευρεθεί διαδοχικά σε όλες για λίγο.

Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο κινητό, ακούγεται ένα βιαστικό «σε κλείνω, έχω να πάω σε πίτα», περιγράφοντας ότι όλα τα βράδια του είναι κλεισμένα από εκδηλώσεις της περιφέρειάς του. Υπουργοί, βουλευτές, υποψήφιοι όλων των κομμάτων διανύουν τη σεζόν της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Τυπικά όλοι θα πουν ότι στόχος είναι να σφίξουν οι δεσμοί τους με τις τοπικές κοινωνίες ή, εφόσον πρόκειται για κομματική πίτα, να εκπεμφθεί μήνυμα ενότητας – ο ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα επέλεξε να το κάνει στην Κεντρική Επιτροπή τη μέρα της συνεδρίασης.

Στην πραγματικότητα όμως η μάχη της πίτας (είτε πρόκειται για κομματική εκδήλωση, είτε για πρόσκληση συλλόγου ή για μια βραδιά σε πολιτικό γραφείο) αποτελεί αφετηριακό σημείο για να χτιστούν συμμαχίες και να διεκδικήσει ο καθένας προβάδισμα στον ανταγωνισμό και τα σκληρά ματς που δίνονται στις εκλογικές περιφέρειες με τελικό ορίζοντα το κυνήγι του σταυρού.

Τα μυστικά της πίτας. Δεν είναι τυχαία δύο «μυστικά» της σεζόν: πρώτον, βουλευτές σπεύδουν σε εκδηλώσεις ακόμα και απρόσκλητοι, εφόσον κρίνουν ότι πρέπει να χτίσουν σχέσεις ανοίγοντας νέους διαύλους και, δεύτερον, επιδιώκουν την παρουσία τους οπωσδήποτε στις περιπτώσεις που εμφανίζονται ως κεντρικοί προσκεκλημένοι στελέχη τα οποία βρίσκονται κοντά στην κομματική ηγεσία.

Επίσης βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στην περιφέρεια, συχνά και σύλλογοι, προσπαθούν να φέρνουν στα μέρη τους υπουργούς – χαρακτηριστικές οι περιοδείες από τον Βορρά έως τον Νότο του Μάκη Βορίδη, του Κωστή Χατζηδάκη, της Νίκης Κεραμέως, του Τάκη Θεοδωρικάκου κ.ά.

Οι πίτες αποτελούν επίσης ευκαιρία για οικονομικές ανάσες στις τοπικές κομματικές οργανώσεις. «Είσοδος 10 ευρώ με κρασί» υπήρξε σε εκδήλωση στον Πολύγυρο Χαλκιδική όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βορίδης την περασμένη εβδομάδα.

Αντίστοιχα σε εκδήλωση στα Ιωάννινα η τιμή της πρόσκλησης ορίστηκε στα 20 ευρώ με προσκεκλημένο τον Νίκο Δένδια.

Στις κομματικές μαζώξεις δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχει «είσοδος», σε αντίθεση με τις εκδηλώσεις συλλόγων στις οποίες οι προσκεκλημένοι ως κεντρικοί ομιλητές μπορεί να φύγουν με – συμβολικά – δώρα.

Σαν την πλακέτα – «ευχαριστήριον» που δόθηκε «εις τον Στυλιανόν Πέτσα» από πολιτιστικό σύλλογο στον Μαραθώνα. Ή σαν το δώρο που επεφύλασσε στους παρευρισκόμενους ο γαλάζιος Διαμαντής Γκολιδάκης: ως καρδιολόγος, μια καρδιολογική εξέταση.

Εσωκομματική κινητικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές παραδέχονται ότι υπάρχει έντονη εσωκομματική κινητικότητα, παρότι, με βάση τις μέχρι στιγμής δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο εκλογικός ορίζοντας απέχει δύο και κάτι χρόνια.

Λίγο οι πρόσφατες ανακοινώσεις νέων υποψηφιοτήτων, λίγο η σεναριολογία για αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα και στο κόμμα και οι γαλάζιοι δραστηριοποιούνται εγκαίρως στις εκλογικές περιφέρειές τους.

Οταν ο Πρωθυπουργός, παραμονές Πρωτοχρονιάς, άναψε το πράσινο φως για την ένταξη τριών στελεχών για πρώτη φορά στα νεοδημοκρατικά ψηφοδέλτια (του Παύλου Μαρινάκη στον βόρειο τομέα – των υπουργών, της Ειρήνης Αγαπηδάκη στα δύσκολα δυτικά, του Νίκου Ρωμανού στα νότια όπου παρατηρείται συνωστισμός υποψηφίων), αφενός τους έδωσε την άνεση να κινούνται στην εκλογική περιφέρεια, αφετέρου έδειξε ότι οι ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων θα γίνονται σε δόσεις.

Στον Βορρά αναμένεται να υπάρξουν άμεσα προσθήκες: στην Α’ Θεσσαλονίκης η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και ο Νίκος Παπαϊωάννου (αμφότεροι προσωπικές επιλογές του Μητσοτάκη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας), ο Γιάννης Παπαγεωργίου που είναι συντονιστής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην πόλη συζητείται και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, πιθανόν στα Γρεβενά η Αλεξάνδρα Σδούκου κ.ο.κ.

Με ερωτηματικό μένουν οι ενδεχόμενες επόμενες κινήσεις τριών συνεργατών του Μητσοτάκη, καθώς διατηρείται φημολογία χωρίς κάποιος να ανοίγει προσώρας τα χαρτιά του: εισηγήσεις πάντως υπάρχουν για τον Ακη Σκέρτσο, τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Θανάση Κοντογεώργη για Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Α’ Αθήνας αντίστοιχα.