Δεν ήταν διατηρητέα η οικία που κατεδαφίστηκε, λέει ο ΥΠΕΣ
Η οικία Θρασυβούλου Τρύφωνος, που κατεδαφίστηκε στη Λευκωσία δεν ήταν διατηρητέα, κανείς δεν είχε υποβάλει αίτημα για να κριθεί το κτήριο διατηρητέο, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι ξεκινά μια προεργασία για κτίρια σύγχρονης αρχιτεκτονικής αξίας και πώς αυτά θα διασωθούν.
Ερωτηθείς στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για τη μεταρρύθμιση της πολεοδομικής αδειοδότησης, για το συγκεκριμένο περιστατικό, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι για να εξετασθεί αίτημα, ώστε μια οικία να κριθεί διατηρητέα, αυτό πρέπει να προέλθει είτε από τις αρμόδιες τοπικές αρχές, είτε από τους ιδιοκτήτες, εκτός κι αν η οικία είναι στους ιστορικούς πυρήνες των πόλεων ή σε περιοχές ειδικού χαρακτήρα.
Η συγκεκριμένη κατοικία δεν ήταν ούτε στη μια περιοχή, ούτε στην άλλη, ούτε είχε υποβληθεί αίτημα για να κριθεί διατηρητέα από την αρμόδια τοπική αρχή, που είναι ο Δήμος Λευκωσίας ή από τους ιδιοκτήτες.
«Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι λυπηρό πως ένα κτίριο αξιόλογης αρχιτεκτονικής αξίας έχει κατεδαφιστεί, αλλά η διαδικασία που ακολουθεί σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δεδομένη». Σημείωσε δε ότι μέσω της διαδικασίας αυτής έχουν εγκριθεί πέραν των 7000 οικιών ως διατηρητέες, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά. Σε στάδιο αξιολόγησης, πρόσθεσε, βρίσκονται άλλες 4000 αιτήσεις.
Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στο Διδασκαλικό μέγαρο, για το οποίο – όπως είπε – γίνεται πολύ συζήτηση, λέγοντας ότι αυτό όπως κι άλλα κτίρια μοντερνισμού, σύγχρονης αρχιτεκτονικής αξίας, δεν είναι σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος και δεν έχουν αξιολογηθεί, ούτε και εμπίπτουν στα υφιστάμενα κριτήρια για να κριθούν διατηρητέα. Έχοντας όμως εντοπίσει αυτό το κενό, δήλωσε, σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ και κατόπιν συνάντησης με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, το ΕΤΕΚ θα προχωρήσει σε καταγραφή και αξιολόγηση όλων αυτών των κτιρίων, ώστε α δουν τι μέτρα μπορούν να ληφθούν για να διατηρηθούν τα κτίρια.
Πηγή: ΚΥΠΕ