Ο 14χρονος Μοχάμεντ βρήκε «σπίτι» και φροντίδα στο ΚΑΤ

Ο 14χρονος Μοχάμεντ μετρά λίγα 24ωρα στην Ελλάδα. «Σπίτι» του έχει γίνει το νοσοκομείο ΚΑΤ και οι… πιο στενοί του άνθρωποι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που τον φροντίζει καθημερινά, με μοναδική έννοια την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση των τραυμάτων του. Αλυσίδα αλληλεγγύης όμως, με τελικό κρίκο τη χώρα μας, στήνεται για ακόμη 19 παιδιά που τραυματίστηκαν (όχι μόνο ψυχικά αλλά και σωματικά) στον πόλεμο και συνακόλουθα χρήζουν εξειδικευμένης νοσηλείας.

Η καλά σχεδιασμένη ανθρωπιστική αποστολή συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το τμήμα της Ευρώπης σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών. Το σχέδιο θέλει και άλλα παιδιά από τη Γάζα να μεταφέρονται σε διάφορα νοσοκομεία της Γηραιάς Ηπείρου, εκτός της Ελλάδας, με στόχο να λάβουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Κάπως έτσι το ταξίδι του Μοχάμεντ αρχικά είχε προορισμό τη Ρουμανία. Ομως, τα εκτεταμένα τραύματά του ήταν η αιτία που κρίθηκε πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εκεί. Το ΚΑΤ, λόγω της εμπειρίας του επιστημονικού προσωπικού του στην αντιμετώπιση και αποκατάσταση του τραύματος, προκρίθηκε ως η καλύτερη επιλογή.

Ενας ιατρικός Γολγοθάς

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγαλύτερη βλάβη που έχει υποστεί το 14χρονο αγόρι είναι στο δεξί του πόδι, και συγκεκριμένα στο μηριαίο, από βόμβα που εξερράγη. Θα χρειαστούν πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις και συνεργασία πολλών ειδικοτήτων (ορθοπεδικοί, αγγειοχειρουργοί και πλαστικοί χειρουργοί) με στόχο την καλύτερη δυνατή βελτίωση της υγείας του. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στα «ΝΕΑ» πως στόχος είναι ο άτυχος έφηβος να σηκωθεί και πάλι στα πόδια, όμως περιγράφουν πως ο έφηβος έχει μπροστά του μια δύσκολη και παρατεταμένη προσπάθεια.

Δίπλα του, σε αυτή την ιδιαίτερα απαιτητική δοκιμασία, ο Μοχάμεντ βρήκε έναν ακόμη «φύλακα άγγελο». Ο έφηβος δεν μιλά αγγλικά και η επικοινωνία με το προσωπικό του ΚΑΤ ήταν από την αρχή προβληματική. Ομως, στην υπηρεσία καθαριότητας του νοσηλευτικού ιδρύματος, μία εκ των υπαλλήλων γνωρίζει τη γλώσσα του Μοχάμεντ. Η ίδια προσφέρθηκε να βοηθήσει. Εκτοτε συνομιλεί με τον έφηβο ασθενή, του μεταφράζει όσα θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί του γιατροί και νοσηλευτές, ακούει τις αγωνίες του, απευθύνει τις δικές του απορίες στους ειδικούς και τον συνοδεύει όπου χρειάζεται.

Με την ίδια ευαισθησία και ανθρωπιά, και άλλα νοσοκομεία (όπως είναι π.χ. τα Παίδων) προετοιμάζονται το επόμενο διάστημα να υποδεχτούν παιδιά και εφήβους από τη Γάζα. Πρόκειται για τραυματίες ή για χρόνιους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλευτική φροντίδα και θεραπεία. Το ίδιο σχέδιο θέλει τη χώρα μας να αναλαμβάνει συνολικά 20 μικρούς ασθενείς, παράλληλα όμως ανήλικοι που χρήζουν νοσηλείας θα κατευθύνονται και σε άλλα ευρωπαϊκά νοσοκομεία, όπως της Γαλλίας, της Γερμανίας κ.ο.κ.

Ειδική επιτροπή για τα περιστατικά

Η διαλογή των περιστατικών και ο καταμερισμός τους γίνονται, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, με μοναδικό γνώμονα το πρόβλημα υγείας τους και τον εντοπισμό της κατάλληλης ιατρικής μονάδας για τη βελτίωση της κατάστασής τους. Στο πλαίσιο αυτό, στη χώρα μας έχει συσταθεί ειδική επιτροπή που αξιολογεί τον φάκελο των περιστατικών, ώστε να ανταποκρίνεται, αναλόγως των σχετικών αιτημάτων και αναγκών. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως τον περασμένο Οκτώβριο ο επικεφαλής του ΠΟΥ στην Ευρώπη είχε ανακοινώσει ότι ο Οργανισμός και τα ευρωπαϊκά κράτη θα φρόντιζαν για την περίθαλψη 1.000 γυναικών και παιδιών από τα παλαιστινιακά εδάφη. «Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το υπουργείο Εξωτερικών, έχει διασφαλίσει την παροχή εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας σε παιδιά από τη Γάζα που χρήζουν επείγουσας περίθαλψης», διευκρινίζει στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Και συνεχίζει: «Τα ελληνικά νοσοκομεία διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και τις υποδομές για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες ιατρικές παρεμβάσεις. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου ΚΑΤ για την άμεση ανταπόκρισή τους, καθώς και το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ για τον συντονισμό της μεταφοράς των ασθενών. Παραμένουμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της χώρας μας».