Σχεδιασμό νέου συστήματος αδειοδότησης προτείνουν οι ΕΟΑ – Επί τάπητος το θέμα σε συνάντηση στο ΥΠΕΣ
Την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών και βελτίωση της διαλειτουργικότητας του πληροφοριακού συστήματος «Ιππόδαμος», τονίζουν οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι προτείνουν όπως εξεταστεί ο σχεδιασμός ενός νέου και σύγχρονου συστήματος αδειοδότησης.
Το θέμα απασχόλησε, σύμφωνα με ανακοίνωση τωνΕΟΑ, συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, στις 30 Ιανουαρίου, με αρμόδιους λειτουργούς, υπό την προεδρία του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ. Νικόδημου Δαμιανού.
Κατά τη συνάντηση, προστίθεται, υπήρξε ομόφωνη και γενική παραδοχή ότι οι ενέργειες του Υφυπουργού, με τη στήριξη του Υπουργού Εσωτερικών, έχουν συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας του «Ιππόδαμος», από την έναρξη της λειτουργίας του, την 1η Ιουλίου 2024.
«Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, δυστυχώς όμως διαπιστώθηκε ότι το σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις και χρήζει περαιτέρω βελτίωσης», αναφέρουν οι ΕΟΑ και σημειώνουν ότι ο Υφυπουργός ενημέρωσε ότι το σύστημα είναι προγραμματισμένο σε τρεις φάσεις, που θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2025, ενώ θα ακολουθήσει επαναξιολόγηση του όλου συστήματος.
Οι ΕΟΑ επεσήμαναν, σε ό,τι αφορά το λογισμικό, ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στις διαδικασίες, αφού όπως υποδεικνύουν, τον Ιανουάριο του 2025, το σύστημα δεν λειτουργούσε για πέντε ημέρες από τις 22 συνολικά εργάσιμες, ενώ για άλλες τέσσερις ημέρες ήταν εξαιρετικά αργό, «γεγονός που θεωρείται ανεπαρκές για την έκδοση αδειών σε αποδεκτούς αριθμούς».
Κατά τη συνάντηση οι ΕΟΑ τόνισαν την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών και βελτίωση της διαλειτουργικότητας του συστήματος, προτείνοντας όπως όλες οι κρατικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαδικασία αδειοδότησης έχουν ρόλο διαβούλευσης ή και αξιολόγησης ή και έγκρισης να λειτουργούν αποκλειστικά μέσω του λογισμικού «Ιππόδαμου».
Επιβεβαίωσαν, παράλληλα, τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες του Υφυπουργείου και του Υπουργείου για τη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος και ζήτησαν από το Υπουργείο και το Υφυπουργείο όπως προχωρήσουν στη διερεύνηση σχεδιασμού ενός νέου, σύγχρονου συστήματος αδειοδότησης, το οποίο θα βασίζεται σε σύγχρονες, προηγμένες τεχνολογικές αρχές και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών χρηστών.