Ο «αναρμόδιος» υπουργός και οι αρμοδιότητες που εκδικούνται…

Ομολογώ ότι περίμενα με ενδιαφέρον τι θα απαντήσει ο Χρήστος Σταϊκούρας στις αντιδράσεις για το γεγονός ότι δεν βάζει και το χέρι του στη φωτιά (κατά δήλωσή του) για την ασφάλεια και τα φορτία στα τρένα. Τον άκουσα λοιπόν (στο Mega) να απαντά ότι ο ρόλος του υπουργείου Μεταφορών δεν είναι να ελέγχει τα φορτία. «Ευθύνη έχει ο αποστολέας και ο μεταφορέας και αν είναι από το εξωτερικό, είναι τα τελωνεία» είπε ρίχνοντας το μπαλάκι στην ΑΑΔΕ (τελωνεία) και τη Hellenic Train, επιμένοντας ότι «δεν υπάρχει καμία ευθύνη των φορέων και των υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών». Και παρέπεμψε εμφατικά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, στα καπνικά και στα ποτά. Υπάρχουν, βεβαίως, δυο θεματάκια με την απάντησή του. Μετά την εμπειρία των Τεμπών, έγινε κατανοητό ότι τυχόν παράνομα φορτία δεν είναι μόνο θέμα οικονομικού εγκλήματος αλλά και ασφάλειας. Ο υπουργός Μεταφορών δεν ενημερώνεται και δεν συνεργάζεται με τις άλλες υπηρεσίες και τα άλλα υπουργεία; Δεν εκπροσωπεί την κυβέρνηση και την πολιτεία; Δεν ελέγχει, επίσης, κανείς αν κάνει τη δουλειά του σωστά ο ιδιώτης μεταφορέας που δουλεύει με το κρατικό σιδηροδρομικό δίκτυο; Θεωρεί επαρκή απάντηση προς τους ανήσυχους πολίτες το «δεν είναι δική μου αρμοδιότητα»; Πόσω μάλλον που κάποτε ήταν. Διότι ο Σταϊκούρας ενέπλεξε μόνος τον εαυτό του στο κάδρο των πιθανών πολιτικών ευθυνών με αυτό που είπε, παραπέμποντας στην αρμόδια για το λαθρεμπόριο δημόσια Αρχή εσόδων, την ΑΑΔΕ. Η οποία υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών. Ποιος ήταν υπουργός Οικονομικών όταν έγινε το δυστύχημα των Τεμπών; Ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ζητείται «κουμπαράς» €100 δισ. για την άμυνα

Το πρώτο βήμα προετοιμασίας μιας «Λευκής Βίβλου» για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας θα είναι η σημερινή άτυπη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, με συμμετοχή και των Κιρ Στάρμερ και Μαρκ Ρούτε στο γεύμα των 27 ηγετών και του Αντόνιο Κόστα. Θυμίζω ότι, όπως σας έγραφα το Σάββατο, η Ελλάδα και 18 ακόμη κράτη-μέλη, με κοινή επιστολή τους προς τα μέλη του Συμβουλίου και τον Κόστα, κατέθεσαν ήδη πρόταση για αύξηση των χρηματοδοτικών και δανειοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και εξαίρεση των σχετικών επενδύσεων από τους δημοσιονομικούς κανόνες. Κατά τα λοιπά, ο Μητσοτάκης θα εισηγηθεί και τη δημιουργία «κουμπαρά», ενός νέου ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους 100 δισ. ευρώ κατά το μοντέλο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο ΟΗΕ επιμένει για το νέο ραντεβού

Νέα συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ ζήτησε ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, κατά τη συνάντησή του με τον κύπριο πρόεδρο για το ζήτημα των οδοφραγμάτων. Συγκεκριμένα, ο Στιούαρτ πρότεινε στον Χριστοδουλίδη η νέα συνάντηση να πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου, ενώ αργότερα μετέφερε την ίδια πρόταση και στον Τατάρ σε επίσκεψή του στα Κατεχόμενα. Μένει, άρα, να επιβεβαιωθεί και από τις δύο μεριές, ωστόσο είναι αξιοσημείωτη η επιμονή του εκπροσώπου του Αντόνιο Γκουτέρες για να υπάρξει κάποια πρόοδος στο θέμα ενόψει της επίσκεψης της βοηθού γενικού γραμματέα, Ρόζμαρι ντι Κάρλο, στην Κύπρο και την Αθήνα και την Αγκυρα. Θυμίζω, όμως, ότι ο Τατάρ έχει επιδείξει ιδιαίτερα αρνητική στάση απέναντι στις προτάσεις της κυπριακής πλευράς. Με επιστολή που έστειλε απευθείας στον Γκουτέρες, ο τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, επιμένοντας σε άλλο σχέδιο για τα σημεία διέλευσης. Παραμένει αμφίβολο, άρα, το μέλλον της συζήτησης αυτής.

Αυτόκλητοι σωτήρες

Ο Ιλον Μασκ, αφού έβαλε το χέρι του στην επανεκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ (τα αποτελέσματά της τα βλέπουμε ήδη), για κακή μας τύχη αποφάσισε να ανακατευτεί και στην πολιτική της Ευρώπης. Προσαρμόζοντας το τραμπικό σύνθημα «MAGA» σε «MEGA». Δηλαδή «Make Europe Great Again» («κάντε την Ευρώπη μεγάλη ξανά»). Και ποιος είναι σύμμαχός του στην ιστορία αυτή; Ο κύπριος ευρωβουλευτής-influencer Φειδίας, φυσικά. Ο οποίος ανέβασε ένα βίντεο, περιγράφοντας το… όραμά του για μια «MEGA» Ευρώπη. Κι ο Μασκ το αναμετέδωσε στο Twitter, καλώντας τους Ευρωπαίους να συστρατευθούν κι αυτοί στο κίνημα πίσω από τον Φειδία…

Κατά προτεραιότητα

Επισημαίνω εδώ πως, αφότου ο Μασκ αγόρασε το Twitter, φρόντισε να πολλαπλασιάσει την προσωπική επιρροή του, αφού κάθε ανάρτησή του προβάλλεται κατά προτεραιότητα σε όλους τους χρήστες του μέσου, διεθνώς. Επομένως, δεν είναι καθόλου ασήμαντες ή αστείες οι παρεμβάσεις του…