Την πρώτη θέση μεταξύ έξι τουριστικών αγορών στην περιοχή της Μεσογείου, καταλαμβάνει η Ελλάδα με βάση τις αξιολογήσεις των πελατών για την ποιότητα των ξενοδοχείων της κατά τη θερινή σεζόν του 2024.
Η δυναμική της Ελλάδας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού με πολύ καλές ξενοδοχειακές υποδομές, επιβεβαιώνεται από την τελευταία ανάλυση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τίτλο «Αξιολόγηση της ικανοποίησης πελατών ξενοδοχείων στην Ελλάδα και σε ανταγωνίστριες χώρες».
Οπως προκύπτει από τις αξιολογήσεις, η συνολική ικανοποίηση των επισκεπτών αποτυπώνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας μας στην ξενοδοχειακή εμπειρία, ιδιαίτερα σε θέματα εξυπηρέτησης, καθαριότητας, πρωινού και τοποθεσίας.
Κατά περίπτωση, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε κατηγορίες όπως η καθαριότητα, η εξυπηρέτηση και η διαχείριση υποδομών – δημόσιων και ιδιωτικών – κυρίως στις περιόδους υψηλής ζήτησης, καθώς και στο φαγητό – ποτό.
Η μελέτη εστιάζει στη θερινή περίοδο του 2024 (Απρίλιος – Οκτώβριος), παρουσιάζοντας την απόδοση της Ελλάδας στον τομέα της ξενοδοχειακής ικανοποίησης, συγκριτικά με ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Κύπρος και η Τουρκία. Τα στοιχεία προέρχονται από τη Shiji Review Pro, εταιρεία που εξειδικεύεται στη διαδικτυακή φήμη ξενοδοχείων. Οι πιο δημοφιλείς πλατφόρμες αξιολογήσεων είναι το Booking.com (56%) και η Google (23%).
Κατάταξη
Η Ελλάδα διατηρεί σταθερά υψηλή κατάταξη, κατακτώντας την πρώτη θέση στους περισσότερους μήνες της υπό εξέτασης περιόδου (Απρίλιος – Οκτώβριος), ενώ ακολουθούν Κύπρος, Ισπανία και Ιταλία. Η εναλλαγή μεταξύ των τριών αυτών αγορών είναι έντονη κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Γαλλία και η Τουρκία.
Ειδικότερα, η Ελλάδα με ποσοστό 87% διατήρησε την πρώτη θέση στον γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) κατά την καλοκαιρινή περίοδο του 2024, καταγράφοντας μικρή βελτίωση έναντι του 2023 (86%) και ξεπερνώντας την Κύπρο (86%) και τις Ιταλία, Ισπανία (85%). Οι υψηλές επιδόσεις στις κατηγορίες εξυπηρέτησης (90%) και καθαριότητας (92%), αποτελούν βασικά στοιχεία αυτής της διάκρισης.
Ωστόσο, η χώρα είναι χαμηλότερα στις κατηγορίες δωματίου (86%) και σχέσης ποιότητας – τιμής (87%) συγκριτικά με την Τουρκία, που κατέχει ηγετική θέση σε αυτές τις κατηγορίες.
Η θετική εμπειρία των επισκεπτών αποτυπώνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, με κυρίαρχες τις εξής:
¢ Φαγητό – ποτό: Η πλειονότητα των αναφορών αφορά το πρωινό.
¢ Εγκαταστάσεις και προσωπικό: Αναγνωρίζονται ως στοιχεία που ενισχύουν τη συνολική εμπειρία.
¢ Καθαριότητα: Παρά τις θετικές αναφορές, ορισμένα σχόλια έθεσαν σημαντικά ζητήματα υγιεινής.
Στις αρνητικές αναφορές, οι κύριες αιτίες δυσαρέσκειας περιλαμβάνουν την ποιότητα των ποτών («μπόμπες»), τεχνικά ζητήματα όπως ο κλιματισμός, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αφορούν την καθαριότητα.
Επιπλέον, αναδείχθηκαν προκλήσεις στη διαχείριση των εγκαταστάσεων και στην εξυπηρέτηση σε περιόδους αιχμής.
Αξιολογήσεις
Τα ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Ελλάδα ξεχώρισαν με τον υψηλότερο δείκτη ικανοποίησης (89%), ακολουθούμενα από τα 4 αστέρων (88%) και τα 3 αστέρων (87%). Τα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, αν και χαμηλότερα στο συνολικό GRI (86%), κατέγραψαν εντυπωσιακές επιδόσεις στη σχέση ποιότητας – τιμής (89%) και την καθαριότητα (96%).