
Με τη δράση και την πρόληψη να βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου Σχεδίου Δράσης για την Κλιματική Κρίση του 2025, η γενική γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, Εύη Δραμαλιώτη, παρουσίασε τους βασικούς άξονες της στρατηγικής που αναμένεται να ακολουθήσει η χώρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων.
Η πρόληψη ως οικονομική
και κοινωνική προτεραιότητα
Οπως τόνισε η Δραμαλιώτη, το κόστος της προετοιμασίας είναι μικρότερο από το κόστος αποκατάστασης. Επομένως, το νέο σχέδιο δίνει έμφαση στην πρόληψη, προωθώντας μεγαλύτερες επενδύσεις σε τεχνολογικές λύσεις και καινοτόμα εργαλεία.
«Η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση τόσο από δημοσιονομική άποψη όσο και από την πλευρά της προστασίας των πολιτών» επισήμανε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα νέο, σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης της κλιματικής κρίσης.
Διατομεακή συνεργασία και επιμερισμός αρμοδιοτήτων
Ενα από τα βασικά σημεία της τοποθέτησής της ήταν η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Οπως εξήγησε, τα περισσότερα ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική κρίση είναι δια-τομεακά, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη στενή συνεργασία του κράτους με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.
Η αποτελεσματική διαχείριση της κλιματικής κρίσης απαιτεί σαφή καθορισμό αρμοδιοτήτων, ώστε όλοι οι φορείς να γνωρίζουν τον ρόλο τους και να λειτουργούν με συντονισμένο τρόπο σε περίπτωση φυσικών ή περιβαλλοντικών καταστροφών.
Η σημασία της δημόσιας διαβούλευσης και
των εθνικών σχεδίων
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη σημασία της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία αποτελεί βασικό εργαλείο για τη διαμόρφωση στρατηγικών πολιτικών. Σύμφωνα με την κυρία Δραμαλιώτη, η συμμετοχή των πολιτών, των επιστημονικών φορέων και των τοπικών αρχών στη λήψη αποφάσεων διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των μέτρων.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή Εθνικών Σχεδίων Πρόληψης και Αντιμετώπισης, τα οποία θα ορίζουν με σαφήνεια «ποιος κάνει τι» σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.