«Φουρτούνες» στο παγκόσμιο εμπόριο προκάλεσε με το… καλημέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, ανακοινώνοντας υψηλούς δασμούς για τα προϊόντα που εισάγοντας στις ΗΠΑ από το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα.
Η επιπλέον αυτή φορολογία επρόκειτο να επιβληθεί από την Τρίτη (4 Φεβρουαρίου), προκαλώντας ταραχή στις αγορές έως την Αυστραλία.
Καναδάς και Μεξικό είχαν απαντήσει με δασμούς από την πλευρά τους, ωστόσο έγιναν «διαβουλεύσεις».
Ο κ. Τραμπ εντέλει ανέστειλε την εφαρμογή του μέτρου για ένα μήνα, όσον αφορά στις δύο αυτές χώρες (είχε προαναγγείλλει δασμούς 25%), εκφράζοντας «με μεγάλη ικανοποίηση» για τις διαβουλεύσεις με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό και την Μεξικανή πρόεδρο Κλαούδια Σέινμπαουμ.
Απείλησε πάντως να αυξήσει τους δασμούς για κινεζικά προϊόντα επιπλέον του 10% που ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις συνομιλίες που, όπως είπε, θα έχει με το Πεκίνο. Έκανε λόγο για μία «εναρκτήρια ομοβροντία» στην προσπάθειά του για να επιφέρει «μεγαλύτερη ισορροπία» στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Το 2018, όταν ο κ. Τραμπ ξεκίνησε τον πρώτο από τους πολλούς γύρους δασμών τότε με στόχο τις κινεζικές εισαγωγές, το Πεκίνο δήλωσε ότι «δεν φοβάται τον εμπορικό πόλεμο».
Αυτήν τη φορά, προέτρεψε τις ΗΠΑ να μιλήσουν και να «συναντήσουν την Κίνα στα μισά του δρόμου».
Και οι αναφορές δείχνουν ότι μια κλήση μεταξύ του κ. Τραμπ και του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εντός των ημερών.
Σε αυτή τη συγκυρία πάντως, η κινεζική οικονομία δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τις ΗΠΑ όσο πριν από 7 χρόνια.
Το Πεκίνο έχει ενισχύσει τις εμπορικές συμφωνίες του σε όλη την Αφρική, τη Νότια Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος περισσότερων από 120 χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η Αυστραλία, κατά το BBC.
Το παγκόσμιο εμπόριο «ταράσσεται» και από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για τη διώρυγα του Παναμά.
Ο κ. Τραμπ επανέλαβε ότι δεν είναι «ικανοποιημένος με την κατάσταση» ενώ υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο προειδοποίησε εκ νέου τον Παναμά ότι η Ουάσιγκτον θα λάβει μέτρα , αν η χώρα δεν προχωρήσει σε «άμεσες αλλαγές» στη διώρυγα. Υποστήριξε δε ότι η συνθήκη παραχώρησής της έχει παραβιασθεί.
Η διώρυγα του Παναμά κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ στις αρχές του 20ού αιώνα και παραδόθηκε στις αρχές της χώρας το 1999. Είναι η δεύτερη σε ναυτιλιακή σπουδαιότητα από την άποψη των θαλασσίων μεταφορών στον Κόσμο, μετά τη διώρυγα Σουέζ.
Σε αυτή τη… φουρτούνα -και σε περιβάλλον αβεβαιότητας εν γένει για το άμεσο μέλλον- καλείται να πλοηγηθεί και η Αυστραλία.
Ο υπουργός Εμπορίου Don Farrell επιδιώκει επειγόντως συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τους δασμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αυστραλιανές εξαγωγές, ενώ η υπουργός Εξωτερικών, Penny Wong, ήταν πιο καθησυχαστική.
Επανέλαβε ότι ο κ. Τραμπ «κάνει ακριβώς αυτό που είπε ότι θα κάνει».
«Δεν θα πρέπει να εκπλησσόμαστε από αυτές τις ανακοινώσεις».
«Προφανώς, αυτό θα επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές και το καταλαβαίνουμε αυτό»
«Ενώ βρισκόμουν στην Ουάσινγκτον για την ορκωμοσία … (στις συναντήσεις μου εκεί) κατέστησα πολύ σαφές πού βρίσκεται η Αυστραλία», δήλωσε η κα Wong στο ABC.
«Είμαστε μια χώρα με την οποία οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό πλεόνασμα και όλα τα αγαθά που εισάγονται από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συμφωνίας μας για το ελεύθερο εμπόριο, εισάγονται στην Αυστραλία χωρίς δασμούς ή δασμούς ή άλλα εμπόδια».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Albanese πλοηγείται στη σχέση Αυστραλίας-ΗΠΑ με «τα μάτια ανοιχτά».
Η κυβέρνησή μας θα το πλοηγηθεί όπως ακριβώς τα … χρόνια που από τότε που εκλεγήκαμε στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης και εμβάθυνσης των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την The Age, ο -ελληνικής καταγωγής- πρώην υπουργός και πρώην πρέσβης της Αυστραλίας στις ΗΠΑ, Arthur Sinodinos (Άρθουρ Συνοδινός), προειδοποίησε ότι η Αυστραλία μπορεί να μην μπορέσει να ξεφύγει εκ νέου από τους δασμούς στις εξαγωγές της προς την Αμερική.
Υποστήριξε ότι θα χρειαστούν «άμεσες και επίμονες προσπάθειες» για να επιτευχθεί εξαίρεση της Αυστραλίας από τους δασμούς, όπως στην προηγούμενη θητεία Τραμπ.
«Ο Τραμπ το βλέπει αυτό ως θέμα ‘πολιτικής κληρονομιάς’ και μπορεί να αποφασίσει να μην υπάρξουν εξαιρέσεις – πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε (ό,τι λέει) τοις μετρητοίς», ανέφερε ο κ. Sinodinos και πρόσθεσε πως το γεγονός ότι η Αυστραλία έχει μια ευρεία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ και έχει καλή φήμη στην Ουάσινγκτον δεν θα μας γλιτώσει απαραίτητα από το χτύπημα των δασμών.
Από την πλευρά του, ο Malcolm Turnbull -ο οποίος ήταν πρωθυπουργός όταν ο Τραμπ ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του το 2017, προέτρεψε τον Anthony Albanese να δείξει «θάρρος» και να «ορθώσει ανάστημα» απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ όσον αφορά τους δασμούς αντί να προσπαθήσει να κολακεύσει και να κατευνάσει τον Λευκό Οίκο.
«Ο Τραμπ πάντα πίστευε ότι οι ΗΠΑ υφίστανται αθέμιτες εμπορικές συμφωνίες από άλλες χώρες, είτε αυτές είναι αντίπαλες είτε σύμμαχοι».
«Δεν πιστεύει στην παγκοσμιοποίηση, το ελεύθερο εμπόριο ή τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες».
«Δεν υπάρχουν αυστραλιανές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ που υπονομεύουν τις αμερικανικές θέσεις εργασίας».
Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Chris Minns, υπενθύμισε ότι οι εξαγωγές αλουμινίου και χάλυβα είναι «εξαιρετικά σημαντικές» για Hunter Valley, Illawarra και δυτικό Σίδνεϊ, λέγοντας ότι «θέσεις εργασίας μπορεί να κινδυνεύσουν» αν γίνει κάποιο «λάθος» στους «χειρισμούς».
Rio Tinto και BHP είναι σε μεγάλο βαθμό «εκτεθειμένες» στην αμερικανική αγορά -ειδικά μέσω των δραστηριοτήτων τους στον Καναδά- και σε τυχόν επιπτώσεις από έναν «εμπορικό πόλεμο».
Ο Buhui Qiu, καθηγητής Επιχειρηματικότητας και Χρηματοοικονομικών στο University of Sydney Business School, δήλωσε στο SBS ότι οι δασμοί χρησιμοποιούνται από τον κ. Τραμπ ως «μοχλός πίεσης» προς Καναδά, Μεξικό και Κίνα.
Θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αυστραλιανή οικονομία; «Ανησυχητικά γρήγορα», σύμφωνα με τον Richard Holden, καθηγητής Οικονομικών στο University of NSW.
«Η ευημερία της Αυστραλίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο διεθνές εμπόριο. Έτσι, οτιδήποτε μειώνει τον όγκο του δεν είναι καλά νέα για εμάς».
«Νομίζω ότι ο αντίκτυπος στην Αυστραλία αυτή τη στιγμή είναι σχετικά μικρός άμεσα. Θα έχει να κάνει με τα πράγματα που καταλήγουν στην Αυστραλία μέσα από αλυσίδες εφοδιασμού που πλήττονται από αυτούς τους δασμούς», πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι αυτό αφορά από ηλεκτρονικά είδη -όπως κινητά τηλέφωνα- μέχρι εξοπλισμό για καφετέριες ή μικρές επιχειρήσεις.
Μακροπρόθεσμα, αν η Κίνα «χάσει» οικονομική ισχύ, τότε η Αυστραλία θα μπορούσε να δει σημαντική μείωση της ζήτησης για τις εξαγωγές της.
«Σκεφτείτε λοιπόν τα πάντα, από το βόειο κρέας Wagyu και τους αστακούς και το κόκκινο κρασί μέχρι την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τις χρηματοοικονομικές και επαγγελματικές υπηρεσίες», είπε.
«Αυτό θα πάρει λίγο χρόνο για να αρχίσει να λειτουργεί και να τροφοδοτεί … έναν ορίζοντα τριών έως έξι μηνών. Αλλά είναι αρκετά σύντομα για να είναι ανησυχητικό», σημείωσε ο κ. Holden.
Τέλος, ο Scott French, Senior Lecturer Οικονομικών, στο UNSW Sydney έγραψε στο Τhe Conversation ότι η Αυστραλία δε θα ξεφύγει από τις επιπτώσεις του «εμπορικού χάους»:
Αυστραλιανές εταιρείες με δραστηριότητες στον Καναδά ή το Μεξικό, όπως η Rio Tinto, της οποίας οι καναδικές δραστηριότητες εξάγουν δισεκατομμύρια δολάρια αλουμινίου στις ΗΠΑ, κέρδισαν μια προσωρινή αναστολή» στους δασμούς.
Αλλά ο κίνδυνος ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα θα βαρύνει σε μεγάλο βαθμό τις εταιρείες που εξάγουν στον μεγαλύτερο εμπορικό μας εταίρο.
Και ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι όλες οι αμερικανικές εισαγωγές αλουμινίου και χαλκού, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών από την Αυστραλία, μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος του.
Ο υπουργός Οικονομικών Jim Chalmers δήλωσε ότι αν και η Αυστραλία δεν είναι απρόσβλητη όταν υπάρχουν κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις, «είμαστε αρκετά καλά τοποθετημένοι για να πλοηγηθούμε σε αυτές».
Ωστόσο, ακόμη και αν η Αυστραλία καταφέρει να μείνει έξω από το στόχαστρο του Τραμπ, οι Αυστραλοί δεν μπορούν να περιμένουν ότι θα βγουν αλώβητοι από έναν εμπορικό πόλεμο.
Λόγω της πολυπλοκότητας των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, είναι δύσκολο να προβλεφθεί ακριβώς πώς θα επηρεαστεί η Αυστραλία, αλλά εδώ είναι μερικοί βασικοί παράγοντες που πιθανότατα θα μπουν στο παιχνίδι…
Νιώθουμε ακόμη τις επιπτώσεις των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, συμπεριλαμβανομένου του άλματος του πληθωρισμού το 2021 και το 2022 και των επακόλουθων υψηλών επιτοκίων και της παγκόσμιας αντίδρασης κατά των κατεστημένων πολιτικών κομμάτων…
Παρόμοιες διαταραχές μπορεί να υπάρξουν αν αυτή η αψιμαχία γίνει ένας μεγάλος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος.
Ακόμη και αν οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Τραμπ δεν υλοποιηθούν ποτέ στην πραγματικότητα, μπορεί να δούμε επιπτώσεις (σα να έχουν εφαρμοστεί) σε μικρότερη κλίμακα, επειδή η αβεβαιότητα της από την απειλή και μόνο ενός εμπορικού πολέμου έχει παρόμοιες συνέπειες στην επιχειρηματική δραστηριότητα με τους πραγματικούς δασμούς.
«Ό,τι και αν συμβεί, ακόμα και αν η Αυστραλία μπορεί να αποφύγει την άμεση εμπλοκή σε έναν εμπορικό πόλεμο, δεν μπορεί να ξεφύγει από τα ωστικά κύματα που αντηχούν στην παγκόσμια οικονομία. Το ερώτημα είναι αν θα είναι ένας κυματισμός ή ένα τσουνάμι», κατέληγε ο κ. French.
The post Ο Τραμπ, οι δασμοί και η… εμβάθυνση των σχέσεων appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.