Στρατηγικοί στόχοι: Ελληνομάθεια και Εκκλησία

Μετά την συμπερίληψη των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού στο εκλογικό σώμα, το ελληνικό ΥΠΕΞ άνοιξε έναν διάλογο σχετικά με «6 στρατηγικούς στόχους για τη Διασπορά». Η στήριξη της Ελληνομάθειας ήταν ένας από αυτούς. Ένας άλλος ήταν η ενίσχυση του ρόλου της Eκκλησίας στην Oμογένεια.

Ας δούμε τι συνέβη τους τελευταίους τρεις μήνες για την εφαρμογή αυτών των στόχων:

– Τον περασμένο Οκτώβριο, με την απόφαση 120483/Η2/14.10.2024, έληξε η απόσπαση πενήντα επτά (57) εκπαιδευτικών διεθνώς. Στους μήνες που μεσολάβησαν έχουν δημοσιευθεί στη “Διαύγεια” δεκάδες ανακλήσεις απόσπασης.

– Δυο μήνες αργότερα, στις 23/12/2024, δημοσιεύθηκε ο τελικός πίνακας για τους υποψήφιους προς απόσπαση εκπαιδευτικούς (αρ. πρωτ. 153934/Η2). Για δέκα (10) χώρες, ανάμεσά τους η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, δεν υπήρξε ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ αίτηση. Για τις υπόλοιπες οκτώ (8) έκαναν αίτηση μόλις είκοσι ένας (21) εκπαιδευτικοί, αφήνοντας φυσικά πολλά κενά.

– Στον αθηναϊκό Τύπο δημοσιεύθηκε στις 21/1/2025 μια ενδιαφέρουσα είδηση: η προεδρία της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός δηλαδή, σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, προωθούν το πρώτο τετράμηνο του 2025 προς ψήφιση μια ρύθμιση για την πρόσληψη 600 κληρικών που θα στηρίξουν την Ομογένεια και τα ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία. Εκκλησιαστικοί «κύκλοι» επισημαίνουν “τη σημασία της επικείμενης ρύθμισης, καθώς αποτελεί ουσιαστική στήριξη προς τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και προς τις ελληνορθόδοξες εκκλησιαστικές κοινότητες στον Κόσμο. Δεν είναι μόνο η λειτουργία, η βάπτιση ή ο γάμος.

Η Εκκλησία στις κοινότητες της Ομογένειας παίζει ένα ρόλο διαφορετικό. Εκεί μαθαίνουν τα παιδιά την ελληνική γλώσσα, είναι ο συνδετικός κρίκος με την πατρίδα».

Για να εξηγήσουμε συνοπτικά τα παραπάνω:

1. Ο αποσπασμένος εκπαιδευτικός στην Αυστραλία χρειάζεται τον ελληνικό μισθό του για να πληρώσει το ενοίκιο ενός μικρού διαμερίσματος. Με το ποσό του επιμισθίου, ύψους $445 την εβδομάδα, πρέπει να καλύψει όλα τα υπόλοιπα έξοδα. Θυμίζουμε ότι οι δυο χώρες δεν έχουν διμερή σύμβαση υγειονομικής περίθαλψης, οπότε ο αποσπασμένος πρέπει να πληρώνει ιδιωτική ασφάλεια.

2. Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να παραμείνουν πέραν της επίσημης απόσπασης, αιτούνται 5ετή άδεια άνευ αποδοχών. Αν δεν επιστρέψουν μόλις αυτή λήξει, απολύονται. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) απαίτησε και πέτυχε να μην υπάρχει αόριστη άδεια άνευ αποδοχών, ώστε να μπορούν να πηγαίνουν άλλοι. Η εκροή εκπαιδευτικών από την Ωκεανία τα τελευταία 15 χρόνια δείχνει ότι και αυτή η πολιτική απέτυχε αλλά και ότι δεν ενδιαφέρεται κανένας για τα κενά.

3. Η σταθερή απάντηση των ελληνικών κυβερνήσεων στα αιτήματα για αύξηση των πόρων για τους εκπαιδευτικούς είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά.

Η πρόσληψη 600 κληρικών δείχνει ότι όταν πρέπει, μια χαρά βρίσκονται τα λεφτά. Μένει να δούμε τα επόμενα χρόνια, πόσο η αντίληψη τύπου «κρυφού σχολειού» μπορεί να βρει εφαρμογή σε μια ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα.

Έχοντας κάποια γνώση για χώρες που το ΜΕΡΑ25 έχει οργανώσεις και για κάποιες άλλες που παρακολουθώ, νομίζω ότι oι κενές περιεχομένου μεγαλοστομίες του ΥΠΕΞ είναι μια “στρατηγική ήττα” των ελληνικών κοινοτήτων. Με την εξαίρεση της Γερμανίας, δεν νομίζω να το έχει αντιληφθεί αυτό κανένας άλλος.

Σε ό,τι αφορά αυτές που στηρίζονται αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις, το παράδειγμα της Μελβούρνης έχει ένα διεθνές ειδικό βάρος που πραγματικά πιστεύω ότι θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί περισσότερο στον αγγλόφωνο Κόσμο.

Αυτό ας το κρατήσουμε, γιατί θα το χρειαστούμε πολύ σύντομα.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ

Συντονιστής ΜΕΡΑ25 Αυστραλίας, Αναπλωρωτής συντονιστής Τομέα

Αποδήμων

(Μελβούρνη)

The post Στρατηγικοί στόχοι: Ελληνομάθεια και Εκκλησία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.