«Ζητούμε τα έργα κοινής ωφελείας όπως είναι πλατειακοί χώροι, που εξυπηρετούν όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους επισκέπτες»
Την ανάγκη για αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες του συμπλέγματος Διαρίζου – Ξεροπόταμου, όπως η έλλειψη νερού για άρδευση και η υποστελέχωση, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του συμπλέγματος και κοινοτάρχης Χολετριών, Χάρης Πάζαρος.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πάζαρος ανέφερε πως μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες του συμπλέγματος αυτού είναι το ζήτημα που αφορά το νερό της άρδευσης, εν αναμονή και της ολοκλήρωσης του έργου για το φράγμα της Αρμίνου.
Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής περιβαλλοντικής μελέτης που το κόστος της υπολογίζεται στις τριάντα με σαράντα χιλιάδες ευρώ, το έργο συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, συμπλήρωσε.
Ο κ. Πάζαρος είπε πως σύμφωνα με συνομιλία που είχε με την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, το κόστος της μελέτης αναμένεται να αναληφθεί από το Κράτος.
Αναφερόμενος στο ιστορικό του προβλήματος με το νερό άρδευσης ο κ. Πάζαρος είπε πως αυτό προέκυψε λόγω του ότι το νερό από το φράγμα που κατασκευάστηκε το 1990 διοχετεύτηκε προς τα Κοκκινοχώρια οι κοινότητες των κοιλάδων Διαρίζου και Ξεροπόταμου έμειναν χωρίς επαρκή υδροδότηση. Αυτή τη στιγμή συνέχισε αναμένουν τη δημιουργία αγωγού που θα επιτρέπει και την τροφοδότηση των κοινοτήτων τους.
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε σε υποστελέχωση του αστυνομικού σταθμού Κελοκεδάρων που λειτουργεί εδώ και μία πενηνταετία και εξυπηρετεί 18 κοινότητες που συγκαταλέγονται στο Σύμπλεγμα των κοινοτήτων Κοιλάδων Διαρίζου και Ξεροπόταμου.
Επίσης τους απασχολεί, συνέχισε, και το ζήτημα της συνεισφοράς στα διάφορα έργα κοινής ωφελείας που γίνονται στις κοινότητες του Συμπλέγματος αφού ως απομακρυσμένες περιοχές με λιγοστούς κατοίκους τα έσοδα τους είναι μειωμένα και αδυνατούν οικονομικά να ανταποκριθούν. Εξήγησε πως υπάρχουν κοινότητες που πληρώνουν 0% , άλλες 5% και άλλες 10% για έργα, σημειώνοντας πως αυτό από μόνο του, είναι αποτρεπτικό για να προχωρήσουν στην κατασκευή μεγάλων έργων.
Εμείς, συνέχισε, «ζητούμε τα έργα κοινής ωφελείας όπως είναι πλατειακοί χώροι, που εξυπηρετούν όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους επισκέπτες των κοινοτήτων τους, να μην γίνονται με 10% συνεισφορά από τις κοινότητες, γιατί μιλούμε για έργα της τάξης άνω των 200 χιλ. ευρώ».
Ο κ. Πάζαρος αναφέρθηκε ακολούθως και στην αναγκαιότητα της άμεσης στελέχωσης των συμπλεγμάτων με εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, όμως με δημοτικό μηχανικό, δημοτικό γραμματέα, υγειονομικό και οικονομικό λειτουργό.
Στόχος μας, κατέληξε ο κ. Πάζαρος, είναι η καταπομέληση της αστυφιλίας στην περιοχή με την παροχή κινήτρων ώστε να δοθεί και ώθηση στους νέους να κατοικήσουν στην ύπαιθρο και στα χωριά τους.