Χιλιάδες αιτήσεις εκκρεμούν για έκδοση τίτλων για προσφυγικά, ρύθμιση ζητούν Βουλευτές της Επιτροπής Προσφύγων Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων
Το 2024 εκδόθηκαν μόλις 455 τίτλοι ιδιοκτησίας και πιστοποιητικά μίσθωσης ακινήτων, που κατέχονται από πρόσφυγες, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, σημειώνοντας ότι εκκρεμούν περίπου 4.000 αιτήσεις ενώπιον του Τμήματος Κτηματολογίου. Βουλευτές μέλη της Επιτροπής επεσήμαναν την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης και άμεσων μέτρων για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Εντός της Επιτροπής στη συζήτηση για την πορεία υλοποίησης της τιτλοποίησης των ακινήτων που κατέχονται από πρόσφυγες, Βουλευτές δήλωσαν ότι το ζήτημα παραμένει άλυτο για μεγάλο χρονικό διάστημα και απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Υπογράμμισαν την επιτακτική ανάγκη για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας ή πιστοποιητικών μίσθωσης στους δικαιούχους, ενώ σημείωσαν ότι θα ήταν προτιμότερο να υπάρχει συστηματική ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την εξέλιξη και την πορεία των αιτημάτων τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Τμήματος Κτηματολογίου, είπε ότι «φαίνεται ότι όλα εκκρεμούν κοντά σας», με τους εκπροσώπους να εισηγούνται ότι για το εν λόγω θέμα θα πρέπει να συσταθεί μια ομάδα για να προχωρήσει το όλο ζήτημα. Δήλωσαν ακόμη ότι υπάρχει ζήτημα στελέχωσης του Τμήματος και ότι εντός του 2024 εκδόθηκαν συνολικά 455 πιστοποιητικά μίσθωσης και τίτλοι ιδιοκτησίας.
Ο κ. Κέττηρος ανέφερε μετά το πέρας της συνεδρίας ότι αξιολογήθηκε η νομοθεσία, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023, η οποία αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης σε προσφυγικούς συνοικισμούς και συνοικισμούς αυτοστέγασης. Όπως είπε ο κ. Κέττηρος, διαπιστώθηκε ότι, παρά τις νομοθετικές αλλαγές, εξακολουθούν να υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Σημείωσε ότι το ζήτημα εξετάστηκε και την προηγούμενη εβδομάδα για τους πρόσφυγες, που ανήγειραν κατοικίες σε χαλίτικη γη και δεν έχουν λάβει ειδοποίηση για την τιτλοποίησή τους.
Πρόσθεσε ότι για την επίλυση αυτού του προβλήματος, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ έχει ήδη καταθέσει πρόταση νόμου στην Επιτροπή Προσφύγων, η οποία θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα. Στόχος, όπως είπε, είναι η ρύθμιση αυτής της εκκρεμότητας και η προώθησή της στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι το τέλος του μήνα.
Σημείωσε ακόμη ότι σχετικά με τις υπόλοιπες κατοικίες στους προσφυγικούς οικισμούς και τους συνοικισμούς αυτοστέγασης, η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι τόσο η Πολεοδομία όσο και η Υπηρεσία Μέριμνας έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους. Ωστόσο, συνέχισε, η καθυστέρηση εντοπίζεται πλέον στο Τμήμα Κτηματολογίου, όπου εκκρεμούν περίπου 4.000 αιτήσεις για έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης.
Ο κ. Κέττηρος είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση της Επιτροπής, τον προηγούμενο χρόνο εκδόθηκαν μόνο 455 τίτλοι ιδιοκτησίας και πιστοποιητικά μίσθωσης, σημειώνοντας ότι «με αυτόν τον ρυθμό θα ολοκληρώσουν σε 10 χρόνια».
Σε σχέση με το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, που αντιμετωπίζει το Κτηματολόγιο, όπως αναφέρθηκε από εκπροσώπους του ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Κέττηρος είπε ότι στην επόμενη συνεδρία θα κληθεί ο Διευθυντής του Κτηματολογίου για την επίλυση του προβλήματος στελέχωσης. Επιπλέον, συνέχισε, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός κατάλογος με τις εύκολες περιπτώσεις, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν ιδιοκτησιακά προβλήματα ή παρανομίες, ώστε να μπορεί να προχωρήσει άμεσα η έκδοση των τίτλων τους. Συμπλήρωσε ότι ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων, αναμένεται να συγκαλέσει μια σύσκεψη προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για αυτό το ζήτημα.
Είπε ακόμη ότι ζητήθηκε από το Τμήμα Κτηματολογίου να αποστείλει στην Επιτροπή Προσφύγων τις περιπτώσεις που χρήζουν νομοθετικών αλλαγών, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμή, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης επεσήμανε την ανάγκη ιεράρχησης των υποθέσεων τιτλοποίησης, προτείνοντας να δοθεί προτεραιότητα στις απλούστερες περιπτώσεις. Οι πιο περίπλοκες υποθέσεις, όπως αυτές που αφορούν δικαιούχους που διαμένουν στο εξωτερικό, θα πρέπει να εξεταστούν σε δεύτερο στάδιο, σημείωσε. Ο κ. Γιακουμή δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει γενικά μια πιο απλοποιημένη διαδικασία.
Πηγή: ΚΥΠΕ