Καταγγελίες για όργιο αισχροκέρδειας στη Σαντορίνη

Καταγγελίες για όργιο αισχροκέρδειας στη Σαντορίνη

Φουντώνει η ανησυχία στη Σαντορίνη καθώς η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Κάτοικοι εγκαταλείπουν το νησί με έκτακτες και προγραμματισμένες πτήσεις προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όλες οι πτήσεις αναχωρούν γεμάτες, με τις αεροπορικές να προσθέτουν έκτακτα δρομολόγια. Οι αεροπορικές ανακοίνωσαν πρόσθετες πτήσεις για σήμερα και μία για αύριο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αναχωρήσεις.

«Δώσαμε 210 ευρώ για ένα αεροπορικό εισιτήριο»

Ωστόσο, η οργή ξεχειλίζει για τις υψηλές τιμές των εισιτηρίων.

«Είμαι λίγο συγκινημένη. Όλα καλά θα πάνε. Πληρώσαμε πανάκριβα το εισιτήριο. Δώσαμε 420 ευρώ, 210 το άτομο, εγώ και το παιδί. Ντροπή τους πραγματικά» δήλωσε μια γυναίκα, μόλις βγήκε από τις Αφίξεις στο «Ελ. Βενιζέλος». Ερωτηθείσα για το πώς βιώνουν αυτή την κατάσταση οι κάτοικοι της Σαντορίνης εκεί σημείωσε ότι «οι άνθρωποι είναι τρομαγμένοι, τι να πούμε, έχουμε διάφορα, σεισμούς, ηφαίστεια» δήλωσε μια γυναίκα μόλις έφτασε στην Αθήνα.

Σαντορίνη: Συνεχίζεται το κύμα φυγής

Αδιάκοπα σείεται το έδαφος κάτω από τις Κυκλάδες, με εκατοντάδες σεισμούς να έχουν καταγραφεί ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό τα τελευταία 24ωρα.

Το μεσημέρι της Τρίτης σημειώθηκε, ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα, που έφτασε τα 5 Ρίχτερ.

Επιστήμονες, κρατικός μηχανισμός αλλά και κάτοικοι βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τη Σαντορίνη για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με στοιχεία μιλάμε για περισσότερα από 9.000 άτομα.

Έτσι και το μεσημέρι της Τρίτης (4/2) δεκάδες άρχισαν να συρρέουν προς το λιμάνι του νησιού για να αποχωρήσουν.

«Ασυνήθιστη» η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, λέει Βρετανός γεωεπιστήμονας

Ως «ασυνήθιστη» χαρακτηρίζει τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη ο Ντέιβιντ Πάιλ, γεωεπιστήμονας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος έχει μελετήσει εκτενώς την καλντέρα του νησιού. Παράλληλα, επισημαίνει τις δυσκολίες στην πρόβλεψη της εξέλιξης του φαινομένου.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι σεισμοί συνεχίζονται αδιάκοπα», δήλωσε στο Live Science. «Επειδή όλα συμβαίνουν υποθαλάσσια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε τι θα ακολουθήσει», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής τόνισε επίσης ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα διαφέρει από εκείνη του 2011-2012, όταν η μετακίνηση μάγματος στα έγκατα του ηφαιστείου είχε προκαλέσει ανησυχία.

«Η πληγείσα περιοχή είναι μεγαλύτερη, οι σεισμοί καταγράφονται με μεγαλύτερη συχνότητα και τα επίκεντρά τους εντοπίζονται εκτός της καλντέρας της Σαντορίνης», εξηγεί ο Πάιλ.

Παρόλα αυτά, τα γεωχημικά δεδομένα από την περιοχή δεν δείχνουν σημαντικές μεταβολές στη σύνθεση των αερίων, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ηφαιστειακής έκρηξης.