Τρία σενάρια για τον ανασχηματισμό

Οι έκτακτες «διορθώσεις» στην κυβερνητική προσέγγιση της τραγωδίας των Τεμπών έγιναν αμέσως, υπό το βάρος των μαζικών συλλαλητηρίων προ δεκαημέρου. Ο χρονισμός και το περιεχόμενο των επόμενων πολιτικών «διορθώσεων» συζητιούνται στο παρασκήνιο όλο και εντονότερα και μετατρέπονται σε εισηγήσεις προς το πρωθυπουργικό γραφείο. Οσο κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει τη συζήτηση στους συνομιλητές του, την κυβέρνηση και τη ΝΔ απασχολούν οι πιθανές έξοδοι και είσοδοι υπουργών και υφυπουργών στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού, δομικού ή μη.

Η αναδόμηση της γαλάζιας μηχανής δεν είναι στις «άμεσες» προθέσεις του Μητσοτάκη, κατά τη δημόσια δήλωσή του – χωρίς να περιμένει κανείς ότι θα έλεγε οτιδήποτε συγκεκριμένο –, ενώ και στενοί συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι δεν έχουν εικόνα ότι επίκεινται σχετικές κινήσεις. Αυτές πάντως τις προεξοφλούν – αργά ή γρήγορα ή και πολύ γρήγορα – τόσο κυβερνητικά στελέχη όσο και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της σεναριολογίας: μια εισήγηση που κερδίζει έδαφος τελευταία, κατά πληροφορίες και από στελέχη του Μαξίμου, δείχνει προς την άνοιξη, άλλο ένα σενάριο με αυξημένες πιθανότητες και με θερμούς υποστηρικτές εντός του κυβερνητικού επιτελείου παραπέμπει τις αλλαγές στο καλοκαίρι και ακόμα ένα με τις λιγότερες, ίσως μηδαμινές, πιθανότητες, όπως εκτιμούν πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, αφορά στοχευμένες κινήσεις απορρόφησης κραδασμών εντός Φεβρουαρίου.

Η προοπτική τα Τέμπη, δηλαδή η κλιμακούμενη κοινωνική και πολιτική πίεση, να φέρνουν πιο κοντά τις εξελίξεις, οδηγώντας τον Πρωθυπουργό σε δεύτερες σκέψεις για τον ανασχηματισμό, είναι ορατή. Και αυτό γιατί ακόμα και στελέχη που πριν από λίγο καιρό απέρριπταν το ενδεχόμενο να ξεκλειδώσουν ανοιξιάτικες αποφάσεις κρατούν τώρα ανοιχτές όλες οι ημερομηνίες από τα μέσα του επόμενου μήνα – ιδίως μετά την ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας – μέχρι το Πάσχα. Ο Μάρτιος ή ο Απρίλιος, άρα, πιθανώς να κρύβουν μέρες κινητικότητας με κεντρική οδηγία, έως τότε, προς «κάθε υπουργείο ξεχωριστά», να τρέξουν εκκρεμότητες. Εάν σε κάτι συμπίπτουν οι γαλάζιες εκτιμήσεις είναι στο ότι ετοιμάζεται… ανασχηματισμός Τεμπών: παρεμβάσεις που θα ακουμπήσουν δομές και πρόσωπα, ακόμα και στον στενό πυρήνα του Μαξίμου, που με οποιονδήποτε τρόπο ήρθαν στο προσκήνιο και επαναξιολογούνται ως προς την αποτελεσματικότητα και την κρίση τους.

Ταυτόχρονα παραμένουν οι θιασώτες του σεναρίου μιας αναδόμησης στις αρχές ή στο τέλος καλοκαιριού, αφότου ξαναμετρηθεί το κλίμα στο μέσον της δεύτερης κυβερνητικής θητείας. Κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν στην αποφυγή του Μητσοτάκη να παίρνει αποφάσεις εν θερμώ. «Σίγουρα δεν θέλει τώρα αποπροσανατολισμό και περαιτέρω ανακατέματα» υποστηρίζει κυβερνητικός παράγοντας, παραδεχόμενος ωστόσο ότι ο Πρωθυπουργός έχει αιφνιδιάσει στο παρελθόν και στενούς συνεργάτες του. Από νωρίς ο ίδιος έχει ακούσει την εισήγηση να μην κάψει το χαρτί του ανασχηματισμού, αλλά να το αξιοποιήσει εγγύτερα στη φθινοπωρινή πολιτική αφετηρία.

Το βάρος στα Τέμπη

Στο μεταξύ, η κλιμακούμενη κοινωνική και πολιτική πίεση δυνάμωσε ξαφνικά τις φωνές που ζητούν δραστικές παρεμβάσεις, ακόμα και εντός Φεβρουαρίου (το αργότερο αρχές Μαρτίου), έπειτα από την ολοκλήρωση της προεδρικής εκλογής την ερχόμενη εβδομάδα. Αφετηρία, όπως πιστεύουν, πρέπει να είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών – αλλά όχι μόνο. Το ενδεχόμενο για ευρείες παρεμβάσεις τόσο σύντομα απομακρύνεται όσο το Μαξίμου ρίχνει βάρος στη διαχείριση των κοινοβουλευτικών εξελίξεων για τα Τέμπη, περιμένοντας ακόμα πιο φορτισμένες – κοινωνικά – ημέρες, καθ’ οδόν προς τη μαύρη επέτειο της 28ης Φεβρουαρίου.