Έργο-ορόσημο για την εταιρεία «Tzannes», ο 13όροφος πύργος από ξύλο στο Σίδνεϊ

Η αρχιτεκτονική εταιρεία urban design «Tzannes», του Ελληνοαυστραλού αρχιτέκτονα Alec Tzannes, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό ενός κτιρίου που αναμένεται να καθιερωθεί ως το υψηλότερο εμπορικό κτίριο στην Αυστραλία, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από… ξύλο.

Ο 13όροφος πύργος από ξύλο, που σχεδιάστηκε για την NGI Investments του επενδυτή Tony Cheng με έδρα τη Νέα Υόρκη, θα δεσπόζει στο CBD του Σίδνεϊ, καθώς έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Τα σχέδια για την κατασκευή του πύργου, περιλαμβάνουν τη χρήση στοιχείων από ξύλο και χάλυβα, τα οποία είναι κατασκευασμένα για μελλοντική αποσυναρμολόγηση και επαναχρησιμοποίηση.

Μιλώντας στον «Νέο Κόσμο», ο συνδιευθυντής της «Tzannes» τόνισε ότι πρόκειται για μια στιγμή-ορόσημο για την εταιρεία του, η οποία, ωστόσο, δεν ήρθε εύκολα, καθώς «η ανάπλαση της οδού York 4-6» αποδείχθηκε μια δύσκολη διαδικασία.

Kαλλιτεχνική απεικόνιση του εσωτερικού του κτιρίου

Η δυσκολία εξήγησε, προέκυψε «από την υπόγεια υποδομή της σιδηροδρομικής σήραγγας, η οποία καταλαμβάνει περίπου το μισό του ακινήτου και δεν επιτρέπει καμία φέρουσα κατασκευή να πραγματοποιηθεί ‘από πάνω’, καθώς και από την απαίτηση να ενσωματωθεί ένας σημαντικός νέος υποσταθμός κάτω από το έδαφος για το υπόλοιπο τμήμα του ακινήτου».

Ο κ. Tzannes επεσήμανε ότι η έγκριση για την υλοποίηση του έργου καθυστέρησε περίπου δύο χρόνια, εξαιτίας των υπόγειων τεχνικών προκλήσεων και της διαδικασίας αξιολόγησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην οποία συμμετείχαν κρατικές υπηρεσίες και ο Δήμος Σίδνεϊ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι, όταν η αίτηση για το έργο τους εγκρίθηκε, το συναίσθημα που επικράτησε ήταν «περισσότερο ανακούφιση παρά ενθουσιασμός».

Ο αρχιτέκτονας επισήμανε ότι ξεπέρασαν τις τεχνικές προκλήσεις με μια καινοτόμο δομή από χάλυβα, που θυμίζει δέντρο και έχει σχεδιαστεί από την Arup (Structural Engineers) σε τρία επίπεδα, η οποία στηρίζει τα 11 επίπεδα μιας σχετικά ελαφριάς ξύλινης κατασκευής.

Τα σχέδια για την κατασκευή του πύργου, περιλαμβάνουν τη χρήση στοιχείων από ξύλο και χάλυβα, τα οποία είναι κατασκευασμένα για μελλοντική αποσυναρμολόγηση και επαναχρησιμοποίηση

Εξήγησε επίσης ότι η έμπνευση για την εξωτερική αρχιτεκτονική του πύργου, ο οποίος σχεδιάστηκε από κοινού με τη συνδιευθύντρια της εταιρείας, Amy Dowse, προήλθε από τη γεωμετρία και τα υλικά του ιστορικού πρώην κτιρίου της Τράπεζας της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Η Amy και εγώ μπορούμε να διακρίνουμε πώς οι κοινές μας αξίες και ο σχεδιαστικός μας τρόπος σκέψης θα συνεχίσουν το ιστορικό καινοτομίας μας, προσφέροντας εξαιρετικές σχεδιαστικές λύσεις σε πολύπλοκες προκλήσεις, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα σχεδιαστικών κλάδων, τύπων κτιρίων και προϊόντων».

«Αυτό το έργο αντικατοπτρίζει το μέλλον της εταιρείας μας», δήλωσε ο κ. Tzannes.

Ο αρχιτέκτονας δήλωσε ότι, το έργο αποτελεί αναμφίβολα μία από τις πιο σημαντικές αναθέσεις της καριέρας του, το οποίο αντικατοπτρίζει «το μέλλον της εταιρείας» τους.

Ωστόσο, δήλωσε ότι αυτό που τον ενθουσιάζει περισσότερο είναι η προώθηση της επόμενης γενιάς μέσω της εταιρείας του.

«Στόχος μου είναι να δω περισσότερους από τους ταλαντούχους ανθρώπους του γραφείου να αναδεικνύονται τα επόμενα χρόνια, αντικατοπτρίζοντας τις αξίες μας και εξελίσσοντας τα μοναδικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της ιστορίας μας».

The post Έργο-ορόσημο για την εταιρεία «Tzannes», ο 13όροφος πύργος από ξύλο στο Σίδνεϊ appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.