Όπως είπε η Υπουργός «τιμούμε την ελληνική γλώσσα, η οποία διαφυλάσσεται και μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα ως κόρη οφθαλμού και θέλουμε να τη διατηρήσουμε»
Είμαστε εδώ για να θωρακίσουμε την ελληνική γλώσσα, μέσα από τις δράσεις μας και το αναλυτικό μας πρόγραμμα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, με αφορμή σημερινή εκδήλωση του Λανιτείου Λυκείου για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, που γιορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου.
Όπως είπε η Υπουργός, «τιμούμε την ελληνική γλώσσα, η οποία διαφυλάσσεται και μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα ως κόρη οφθαλμού και θέλουμε να τη διατηρήσουμε».
Κλείνουμε, συνέχισε, «τα αυτιά στις σειρήνες που λένε ότι οι ελληνική γλώσσα κινδυνεύει» και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ για να θωρακίσουμε την ελληνική γλώσσα, μέσα από δράσεις, μέσα από το αναλυτικό μας πρόγραμμα, μέσα από τη συνεχή καλλιέργεια της, έτσι ώστε τα παιδιά μας να κατέχουν και τις δεξιότητες και τις ικανότητες τους».
Η Υπουργός Παιδείας απηύθυνε χαιρετισμό, το πρωί της Πέμπτης, στο Λανίτειο Θέατρο «Μάριος Τόκας», την εορταστική εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας και περιλάμβανε διάλεξη από τον ομότιμο καθηγητή γλωσσολογίας, πρώην Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Επιτροπής Ελληνικής Γλώσσας του ΥΠΑΝ, Γεώργιο Μπαμπινιώτη.
Στην ομιλία της, η κ.Μιχαηλίδου είπε πως, «νιώθουμε υπερηφάνεια γιατί αποτελούμε τους συνεχιστές της γλώσσας στην οποία, μεταξύ άλλων, αποτυπώθηκαν απαράμιλλης αξίας πνευματικά δημιουργήματα, χριστιανικά και λογοτεχνικά κείμενα, ως επίσης σημαντικές φιλοσοφικές θεωρήσεις, επιστημονικές θεωρίες και ανακαλύψεις».
Η Υπουργός υπογράμμισε, παράλληλα, ότι την ίδια ώρα «αναγνωρίζουμε το χρέος που έχουμε ως φορείς της για την ορθή διδασκαλία, τη χρήση και τη διάδοση αυτής της πλούσιας γλωσσικής κληρονομιάς» και πως «οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε το μεγαλείο της γλώσσας μας, τον πλούτο της, τη διαχρονικότητα και την οικουμενικότητά της, να διαφυλάξουμε αυτή την ανεκτίμητη κληρονομιά και να τη μεταλαμπαδεύσουμε στις επερχόμενες γενιές».
Η Αθηνά Μιχαηλίδου επεσήμανε πως το Υπουργείο υιοθετεί μία στοχευμένη πολιτική, προτάσσοντας ως βασική επιδίωξη την καλλιέργεια της Ελληνικής Γλώσσας στη διαχρονία και τη συγχρονία της, την ανάπτυξη των γλωσσικών ικανοτήτων των παιδιών, στο σύνολο των γνωστικών αντικειμένων, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια και εμπέδωση του αξιακού χαρακτήρα της μητρικής γλώσσας.
Συγκεκριμένα, υπέδειξε, υλοποιείται σειρά δράσεων με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας ως μητρικής στην Προδημοτική, τη Δημοτική και τη Μέση Εκπαίδευση, καθώς επίσης και της διδασκαλίας της ως δεύτερης γλώσσας.
Υπενθύμισε πως έχει θεσμοθετηθεί η σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών, «επιδιώκοντας τη διασφάλιση της μετέπειτα γλωσσικής ανάπτυξης των παιδιών και την ομαλή μετάβαση στη δημοτική εκπαίδευση».
Εξίσου, συνέχισε, η διδασκαλία της ελληνικής ως μητρικής και ως δεύτερης γλώσσας, υποστηρίζεται από έντυπο, διαδραστικό, ψηφιακό και οπτικοακουστικό υλικό και εργαλεία, καθώς και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με προσθετική αξία.
Παράλληλα, ανέφερε, προωθείται η περαιτέρω στήριξη και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, μέσα από την υλοποίηση επιμορφωτικών δράσεων, σεμιναρίων και ημερίδων, σχετικών με την ορθή χρήση της Ελληνικής και την υιοθέτηση καλών πρακτικών καλλιέργειάς της.
Σημείωσε δε ότι στη Μέση Εκπαίδευση υλοποιούνται δράσεις για την αναβάθμιση και προαγωγή της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας στη διαχρονία της, από την Αρχαία Ελληνική στην Κοινή Νέα Ελληνική, όπως είναι η στοχευμένη επικαιροποίηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων στη Γλώσσα, στη βάση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων κάθε παιδιού, με απώτερο σκοπό τη γλωσσική επάρκεια των μαθητών και των μαθητριών μας και τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, και σε κάθε ευκαιρία διά μέσου της καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας.
Τόνισε ακόμη την ενίσχυση του θεσμού του Ολοήμερου Γυμνασίου Διαθεματικής-Διεπιστημονικής Μάθησης, το οποίο περιέχει και την Κατεύθυνση «Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό», καθώς και τη λειτουργία του Κέντρου Κλασικών Σπουδών και Ελληνικών Γραμμάτων στη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη.
«Επιπλέον, προωθούμε τη διεξαγωγή και τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς, οι οποίοι προάγουν τη γλωσσική έκφραση, την ορθογραφία και την κριτική σκέψη, ενώ αναδεικνύουμε τη σπουδαιότητα της γλωσσικής παιδείας με ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες προάγουν τη γλωσσική μας ταυτότητα και προωθούν το πολιτιστικό και πνευματικό μας επίπεδο», συμπλήρωσε.
Η κ. Μιχαηλίδου υπενθύμισε ακόμη ότι, σε συνέχεια της καθιέρωσης, από τη σχολική χρονιά 2016-2017 της «Εβδομάδας Ελληνικής Γλώσσας», έχει προκηρυχθεί, κατά τη φετινή σχολική χρονιά, «Μήνας Ελληνικής Γλώσσας», ο οποίος καλύπτει τη χρονική περίοδο από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι και τις 21 Φεβρουαρίου 2025.
Διαβεβαιώνοντας πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στοχοπροσήλωση, υιοθετώντας περαιτέρω δράσεις που αναδεικνύουν την αξία της Ελληνικής Γλώσσας και προάγουν την αποτελεσματική διδασκαλία και την κατάκτηση της ελληνικής γλώσσας, τόσο από τη μαθητική κοινότητα όσο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο», η Υπουργός Παιδείας εξέφρασε, επίσης, τις ευχαριστίες της προς τον καθηγητή Μπαμπινιώτη, «ενός ανθρώπου που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην Ελληνική γλώσσα».