Οι πρακτικές για ισότητα φύλων επωφελείς για εταιρείες, λέει η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων τόνισε πως συνδέεται επίσης άρρηκτα με την καλή και αποτελεσματική διακυβέρνηση – «Κλειδί για την ευρύτερη κοινωνική δικαιοσύνη»

Η εφαρμογή πρακτικών που προάγουν την ισότητα των φύλων δεν έχει πλεονεκτήματα μόνο για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ωφελεί και τον ίδιο τον οργανισμό ως σύνολο, δήλωσε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Τζοζη Χριστοδούλου.

Η κ. Χριστοδούλου, η οποία μιλούσε στο συνέδριο του ΕΒΕ Λεμεσού με τίτλο «Το ESG ως Επιχειρησιακή Αναγκαιότητα: Τάσεις και Στρατηγικές», ανέφερε ότι «η προώθηση της ισότητας των φύλων στο εσωτερικό της κάθε επιχείρησης και εταιρείας, μέσω πρακτικών, όπως η ίση αμοιβή, οι ίσες ευκαιρίες πρόσληψης και ανέλιξης, οι πολιτικές κατά των διακρίσεων και η προώθηση των γυναικών στην ηγεσία, αποτελούν κλειδί για την ευρύτερη κοινωνική δικαιοσύνη».

«Οργανισμοί, οι οποίοι έμπρακτα προωθούν την ισότητα των φύλων, συμβάλλουν στη βελτίωση της ικανοποίησης, της αφοσίωσης και της παραγωγικότητας των εργαζομένων αλλά, ταυτόχρονα, και στην εμπέδωση της αίσθησης της ισότητας στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο», είπε.

Σύμφωνα με την κ. Χριστοδούλου, «η ισότητα των φύλων συνδέεται επίσης άρρηκτα με την καλή και αποτελεσματική διακυβέρνηση. Πρακτικές, όπως η ισότητα των αμοιβών, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης οργανωσιακής, έμφυλης κουλτούρας, μειώνοντας τον κίνδυνο ανήθικης συμπεριφοράς ή διακρίσεων».

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων συνέχισε λέγοντας ότι «η διαφάνεια των αμοιβών είναι επίσης καθοριστικής σημασίας, καθώς δεν αφορά μόνο την ισότητα στις αμοιβές γυναικών και ανδρών για ίση εργασία, αλλά και τη διαφάνεια στα κριτήρια καθορισμού των αμοιβών, τα οποία εφαρμόζει ένας οργανισμός».

Σημείωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να μεταφερθεί και στη χώρα μας η οδηγία για μισθολογική διαφάνεια, που υιοθέτησε η ΕΕ το 2023».

Η αυξημένη πληροφόρηση για τους μισθούς, την οποία υπαγορεύει η εν λόγω οδηγία, αναμένεται να ενδυναμώσει τους/τις εργαζομένους/ες ώστε να επιβάλουν το δικαίωμά τους στην ίση αμοιβή μέσω μιας δέσμης δεσμευτικών μέτρων για τη μισθολογική διαφάνεια (πριν και μετά την πρόσληψη), να ενισχύσει τη διαφάνεια των συστημάτων αμοιβών, να βελτιώσει την κατανόηση των σχετικών νομικών εννοιών από το κοινό, να ενισχύσει την επιβολή των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που σχετίζονται με την ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών, είπε.

Αναφερόμενη στην Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων, ανέφερε ότι «οι δράσεις που περιλαμβάνονται στην στρατηγική δεν αποσκοπούν μόνο στην εξάλειψη μισθολογικών διακρίσεων και στη γεφύρωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών – το οποίο στην Κύπρο κυμαίνεται γύρω στο 9.7% – αλλά και στη δραστηριοποίηση τόσο των γυναικών όσο και των αδρών σε όλους τους τομείς στη βάση ικανοτήτων και όχι στη βάση του φύλου».

«Σημαντικό είναι να αντιληφθούμε επίσης πως το χάσμα στις αμοιβές έχει ως αποτέλεσμα το χάσμα και στις συντάξεις. Άρα, η οδηγία σε βάθος χρόνου θα βοηθήσει και στην μείωση του έμφυλου χάσματος στις συντάξεις, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 34%», πρόσθεσε.

Για την υλοποίηση των δράσεων της Στρατηγικής, σημείωσε, «είναι σημαντική, επαναλαμβάνω, η συνεργασία εργοδοτών και εργαζομένων, αλλά και η ουσιαστική συμβολή των κοινωνικών εταίρων».

«Η εφαρμογή πρακτικών που προάγουν την ισότητα των φύλων δεν έχει πλεονεκτήματα μόνο για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ωφελεί και τον ίδιο τον οργανισμό ως σύνολο», επισήμανε.

Πηγή: ΚΥΠΕ