O Ιανουάριος 2025 ήταν ο πιο θερμός μήνας που καταγράφηκε ποτέ στον πλανήτη

Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, σύμφωνα με την υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή, Copernicus, παρά την ανάπτυξη του φαινομένου La Niña στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο συνήθως προκαλεί προσωρινή πτώση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Ειδικότερα, η μέση θερμοκρασία επιφανείας τον Ιανουάριο του 2025 «άγγιξε» τους 13,23°C, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,75°C σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

Το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Πρόγραμμα Copernicus ανέδειξε υγρότερες του μέσου όρου συνθήκες στην ανατολική Αυστραλία και ξηρότερες του μέσου όρου σε άλλα μέρη της χώρας.

Η Samantha Burgess, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF), εξέφρασε την έκπληξή της για την καταγραφή ενός ακόμη μήνα με παγκόσμιες θερμοκρασίες-ρεκόρ.

«Ο Ιανουάριος του 2025 είναι ακόμη ένας μήνας-έκπληξη, συνεχίζοντας τη σειρά θερμοκρασιών-ρεκόρ των τελευταίων δύο ετών, παρά την ανάπτυξη του φαινομένου La Niña στον τροπικό Ειρηνικό και την προσωρινή ψυχρή επίδρασή του στις παγκόσμιες θερμοκρασίες», δήλωσε η κα Burgess.

«Το Copernicus θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις θερμοκρασίες των ωκεανών και την επίδρασή τους στην εξέλιξη των κλιματικών συνθηκών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025», πρόσθεσε.

Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια των θαλασσών παρέμειναν εξαιρετικά υψηλές σε πολλές ωκεάνιες λεκάνες και θάλασσες.

Ο Ιανουάριος του 2025 σηματοδότησε τον δέκατο όγδοο από τους τελευταίους δεκαεννέα μήνες, κατά τους οποίους οι παγκόσμιες μέσες επιφανειακές θερμοκρασίες ξεπέρασαν κατά 1,5°C τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού, οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να προσπαθήσουν να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από 1,5°C, ωστόσο αυτό το όριο αναφέρεται στη μακροπρόθεσμη θέρμανση σε βάθος δεκαετιών και όχι στις βραχυπρόθεσμες μηνιαίες διακυμάνσεις θερμοκρασίας.

Στην ετήσια δήλωσή του για το κλίμα, το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας επιβεβαίωσε ότι το 2024 ήταν η δεύτερη θερμότερη χρονιά στην ιστορία της χώρας, από την έναρξη των εθνικών καταγραφών το 1910.

Ειδικότερα το 2024, η εθνική μέση ετήσια θερμοκρασία ήταν κατά 1,46°C υψηλότερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

«Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο, και η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζει να επηρεάζει το κλίμα μας», ανέφερε το Γραφείο σε ανακοίνωσή του.

Το 2019 παραμένει το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στην Αυστραλία.

Σημειώνεται ότι η Αυστραλία έχει πληγεί από μια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων τις τελευταίες εβδομάδες, με σοβαρές πλημμύρες στο βόρειο Κουίνσλαντ, πυρκαγιές στην περιφερειακή Βικτώρια και καύσωνες σε διάφορα τμήματα της χώρας.

The post O Ιανουάριος 2025 ήταν ο πιο θερμός μήνας που καταγράφηκε ποτέ στον πλανήτη appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.