Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε ο Δήμος Θήρας κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από τις 1/2/2025 έως και τις 3 Μαρτίου 2025.
Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ συνεχίζονται στη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων, με τον Στρατό και την Πυροσβεστική να στέλνουν ενισχύσεις στο νησί της Σαντορίνης, το οποίο αναμένεται να επισκεφτεί την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αναχωρήσεις κατοίκων της Σαντορίνης από το νησί, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για τέταρτη ημέρα. Πλοία και αεροπλάνα αναχωρούν με μεγάλη πληρότητα, με τους κατοίκους που
αφήνουν πίσω τις περιουσίες τους να εκφράζουν την ανησυχία τους για το φαινόμενο.
Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έως και το βράδυ της Πέμπτης, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών κατέγραψε περισσότερες από 30 σεισμικές δονήσεις μεγέθους ίσου ή μεγαλύτερου των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με ορισμένα συμβάντα να αγγίζουν τα 4,6 Ρίχτερ.
Από την έναρξη της ασυνήθιστης ακολουθίας με χιλιάδες σεισμούς μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ανάφης, οι δύο μεγαλύτερες σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν την Τετάρτη (5,2 Ρίχτερ) και την Τρίτη (5 Ρίχτερ), ενώ σύμφωνα με έκθεση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου είχαν ανιχνευθεί περισσότεροι από 7.700 σεισμοί.
![](https://cdn1.neoskosmos.com/uploads/sites/3/2025/02/santorinis-WEB_64095-768x512.jpg)
Σχολιάζοντας, το πρωί, τη σεισμική δραστηριότητα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, είπε πως η σεισμικότητα συνεχίζει «με τους ίδιους έντονους ρυθμούς», όπως τις προηγούμενες ημέρες.
Ερωτηθείς για τον σεισμό 5,2 Ρίχτερ ο κ. Καραστάθης είπε πως «δεν μεταβάλλει ουσιαστικά τη γενική εικόνα». «Ακόμη, δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι βλέπουμε κάποιο στοιχείο που θα οδηγεί στο ότι ολοκληρώνεται σιγά σιγά η ακολουθία. Είμαστε ακόμη στη “μέση του δρόμου”. Δεν έχουμε δει κάποια αραίωση, κάποιο σημάδι ότι βαίνει προς αποδρομή», τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Την Πέμπτη οχήματα του στρατού, της πυροσβεστικής υπηρεσίας, της αστυνομίας (μία ομάδα ΟΠΚΕ με 10 άτομα) κατέφτασαν στη Σαντορίνη. Σύο φορτηγά του ΔΕΔΔΗΕ με γεννήτριες και οχήματα με κεραίες κινητής τηλεφωνίας επίσης αποβιβάστηκαν στο νησί.
Εκτός από τον σεισμικό κίνδυνο, η ευρύτερη περιοχή αλλά κυρίως η Σαντορίνη καταγράφει πιθανότητα για εκδήλωση συνοδών των σεισμών γεωκινδύνων, προειδοποιεί το ΕΚΠΑ.
Οι κατολισθήσεις που έχουν εκδηλωθεί κατά καιρούς στη Σαντορίνη, «η οποία είναι ιδιαίτερα επιδεκτική στα φαινόμενα αυτά», ποικίλλουν στον τύπο και τον όγκο των ασταθών υλικών που κινητοποιούνται και περιλαμβάνουν καταπτώσεις και ανατροπές βράχων, και ολισθήσεις εδαφών.
Σε πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της έντονης σεισμικής δραστηριότηταςαναφέρθηκε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης,.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το πρώτο σενάριο είναι η έντονη σεισμική δραστηριότητα να φθίνει και να σταματήσει, όπως είχε γίνει το 2011, το δεύτερο σενάριο είναι το ενδεχόμενο ενός ακόμα μεγαλύτερο σεισμό και το τρίτο, περιλαμβάνει ακόμα και έναν «μικρό παροξυσμό» είτε του ηφαιστείου της Σαντορίνης, είτε του Κολούμπου.
«Δεν πρέπει να φοβόμαστε μια έκρηξη. Η Σαντορίνη κάνει μικρές εκρήξεις κάθε 50 χρόνια», κατέληξε ο καθηγητής.
Jerusalem Post: Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τσουνάμι από τη Σαντορίνη
Το Ισραήλ – όπως και η Τουρκία – προετοιμάζεται και καταστρώνει μελέτες για την πιθανότητα χτυπήματος τσουνάμι εν μέσω της σεισμικής δραστηριότητας σε Αμοργό και Σαντορίνη.
Το χειρότερο σενάριο από την ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού φοβάται το Ισραήλ και προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να προκληθεί τσουνάμι που θα φτάσει μέχρι τις ακτές του.
Είτε από κάποιον μεγάλο σεισμό, είτε από ηφαιστειακή έκρηξη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ισραήλ θεωρούν πολύ πιθανό να προκληθεί τσουνάμι – όπως λένε έχει συμβεί κάτι τέτοιο πολλές φορές στο παρελθόν – και λαμβάνουν μέτρα για να προστατευτούν.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε και πού θα χτυπήσει το επόμενο τσουνάμι ή η έκταση των πλημμυρών που μπορεί να προκαλέσει, η πιθανότητα αυξάνεται σε περιόδους αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας, όπως συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα.
Η περίπτωση της σεισμικής ακολουθίας στη Σαντορίνη, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε πολλές χώρες που ενδεχομένως, μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα τσουνάμι στη Μεσόγειο.
The post 7700 σεισμοί σε 9 μέρες! appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.