Τμ. Περιβάλλοντος: Σε εξέλιξη διαβούλευση για Φόρο Υγειονομικής Ταφής Δημοτικών Αποβλήτων

Σε εξέλιξη διαβούλευση για Φόρο Υγειονομικής Ταφής Δημοτικών Αποβλήτων – Τι αναφέρει σε ανακοίνωση το Τμήμα Περιβάλλοντος

H Κύπρος είναι ανάμεσα στα πέντε κράτη μέλη που δεν εφαρμόζουν φόρο υγειονομικής ταφής όπως στα πλείστα κράτη μέλη της ΕΕ, αναφέρει σε ανακοίνωση το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΓΑΑΠ), σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης το προσχέδιο Κανονισμών για τον προτεινόμενο Φόρο Υγειονομικής Ταφής Δημοτικών Αποβλήτων.

Όπως αναφέρεται το ύψος του φόρου, σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε, εκτιμήθηκε στα €35, με €5 ετήσια αύξηση. «Το τελικό ύψος του φόρου θα καθοριστεί λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης και τις απόψεις των εμπλεκομένων και του κοινού», προστίθεται.

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια» με θέμα την φορολόγηση υγειονομικής ταφής αποβλήτων, το Τμήμα Περιβάλλοντος του ΥΓΑΑΠ αναφέρει σε ανακοίνωση ότι o φόρος υγειονομικής ταφής αποβλήτων αποτελεί μέτρο της Στρατηγικής Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων 2022-2028, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο 2022, ως εισήγηση της προηγούμενης Κυβέρνησης, με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του το 2025, προσθέτοντας ότι «σήμερα, 22 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη εφαρμόσει ανάλογη πολιτική».

Αναφέρει επίσης ότι «η Κύπρος δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί εξαίρεση, ιδιαίτερα δεδομένου του κινδύνου μη επίτευξης των στόχων επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των δημοτικών αποβλήτων, καθώς και μείωσης της υγειονομικής ταφής για το 2035, αφού το ποσοστό υγειονομικής ταφής το 2020 ήταν στο 67%, ενώ η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση δημοτικών αποβλήτων» και προσθέτει πως «ο κίνδυνος επισημαίνεται και στην Έκθεση Έγκαιρης Προειδοποίησης».

Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος, “αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση το προσχέδιο Κανονισμών για τον προτεινόμενο Φόρο Υγειονομικής Ταφής Δημοτικών Αποβλήτων.

«Στόχος των Κανονισμών είναι όπως ο φόρος αποτελέσει οικονομικό αντικίνητρο για την παραγωγή μεικτών αποβλήτων και να προωθήσει δράσεις πρόληψης, μείωσης και επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων, καθώς και δράσεις χωριστής συλλογής με στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης και κατ’ επέκταση μείωση της υγειονομικής ταφής», προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι «ο φόρος υγειονομικής ταφής θα αποτελέσει οικονομικό ‘βάρος’ μόνο στις περιπτώσεις όπου δεν προωθούνται οι πιο πάνω πολιτικές και όπου δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων και της κυκλικής οικονομίας».

Προσθέτει ότι το σύστημα «Πληρώνω Όσο Πετώ» (ΠΟΠ), όχι μόνο δεν αντίκειται, αλλά συμπληρώνει και ενισχύει την προσπάθεια για τη χωριστή συλλογή και τη μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Σημειώνει ότι ο διάλογος του ΥΓΑΑΠ με τις τοπικές αρχές για διόρθωση των θεμάτων που σχετίζονται με το ΠΟΠ είναι σε εξέλιξη.

Επιπλέον, το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφέρει ότι «ο φόρος υγειονομικής ταφής θα είναι ανταποδοτικός, καθώς τα έσοδα της φορολογίας θα αξιοποιούνται για τοπικές δράσεις διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων και έτσι θα συμβάλουν αποδοτικά και θα στηρίξουν οικονομικά τις σχετικές προσπάθειες των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης για πιο αποδοτική διαχείριση με όφελος προς τους Δημότες».